Умните телефони завладяха пазара – преди около година те изместиха обикновените „глупави“ апарати по пазарен дял. Това стана за първи път в историята на мобилните телефони, а постоянната вълна от модели доведе до някои сериозни позитиви за потребителите – сериозно количество модели, от които да избират, и снижаване на цената на устройствата. Именно това позволи на редица производители, сред които и Prestigio, да предложат на потребителите максимално добра сделка – разбира се, говорим за това, което клиентът получава срещу вложената сума. Напоследък имахме възможност да тестваме няколко продукта, носещи марка Prestigio, и останахме с положителна нагласа. Винаги сме смятали, че всяка джаджа има своята целева група и клиенти. Това е и причината рядко да виждаме някой сериозен неуспех – просто трябва предварително да се прецени каква е целта и защо този продукт е пуснат в продажба.

В следващите редове ще ви отговорим на въпроса – добра сделка ли е Prestigion MultiPhone 8500 DUO, но преди това искаме да отбележим, че е приятно да ползваме смартфон с Windows Phone 8.1, който не е дело на Nokia. Хубаво е да има разнообразие, а именно това е нужно на операционната система на Microsoft.

 

Добре дошъл, Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Новият модел, който държим в ръцете си, направи своята премиера само преди месец. Със сигурност една от най-отличаващите го черти е операционната система – Windows Phone 8.1, но тъй като сме верни на поговорката, че „по дрехите посрещат“, ще започнем именно с това – външния вид. Трябва да признаем, че той е приятен – да, MultiPhone 8500 не блести с впечатляващи извивки или революционни дизайнерски решения, но има класически дизайн, който ще допадне на широк кръг от потребители.

 

 

На предния панел виждаме 5-инчовия дисплей, под който са и трите стандартни за Windows Phone устройство бутони – стъпка назад (отваряне на мултитаскинг менюто при задържане), бутон за връщане към началния екран и бутон търсене. При продължително задържане на последния се отваря и функцията за гласов контрол. За съжаление към този момент виртуалният асистент Cortana не е наличен за нашите ширини, но се надяваме, че и това ще стане някой ден. Като цяло предпочитаме капацитивните бутони, тъй като са по-удобни и са изнесени извън дисплея.

 

 

В горния край на телефона е разположена предната камера (2 MP), сензорът за близост и този за автоматична настройка на светлина. Трябва да отбележим, че дисплеят е защитен с Gorilla Glass, но липсата на олеофобно покритие се усеща и трябва да се подготвите за по-често забърсване. Това, разбира се, може да се реши лесно чрез поставяне на предпазител за екран.

 

 

Задният панел се отваря и е изработен от пластмаса. Приятна изненада е леко грапавото покритие, което не се цапа толкова лесно, а и се усеща приятно в ръката. Под него се намира 2000 mAh батерия, два слота за SIM карти (стандартен размер) и място за microSD карта памет – до 32 GB. На задния панел се намира високоговорителят, който ни изненада с висок звук. При най-високите нива започва да се долавя загуба на качество, но е достатъчно леко да намалите с няколко пункта. Преместваме погледа малко по-нагоре от процепа на говорителя и виждаме логото на Prestigio. Точно над него е позиционирана 8-мегапикселовата камера, придружена от LED светкавица и микрофон за изолиране на външните звуци.

 

 

От лявата страна на панела са бутоните за контрол на звука, а отдясно - този за вкючване на телефона. В горния край е 3.5-милиметровият жак за слушалки, а точно до него е и microUSB портът за зареждане и прехвърляне на данни. Точно тази позиция не ни се струва най-удобна, тъй като така се водят по-трудно разговори, ако устройството се зарежда. Около страните на телефона преминава сив кант, който добавя приятен акцент. Дебелината смартфона е 8.5 мм, което в никакъв случай не е много и не пречи за удобен захват.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO не може да се отличи с материалите, използвани във флагманите, но и не е нужно – тук целта е друга. Въпреки това цялостното усещане е за добре сглобен апарат с класически дизайн.

 

Задоволителен хардуер

Подобно на дизайна, не можем да очакваме чудеса. Под капака откриваме напълно задоволителен хардуер, който да осигури гладка работа и свежда забавянето и лага до минимум – нещо, което преди не беше гарантирано с телефоните, носещи цена под 300 лв. Процесорът е 4-ядрен Qualcomm Snapdragon 200 и работи с тактова честота 1.2 GHz, графичният чип е Adreno 302, а оперативната памет – 1 GB. На ваше разположение е вградена памет с размер 8 GB, но ако тя ви се стори недостатъчна, винаги можете да добавите още чрез споменатия слот за microSD карта.

Да, като цяло работата с телефона е плавна, а Windows Phone е операционна система, която изглежда приятно, но и навигирането в нея е именно такова. Няма да имате проблем с основните програми, милтитаскинга и сърфирането в интернет. При някои приложения се наблюдава по-бавен старт, но след това работят безотказно. Можете да забележите лек лаг, когато навигирате из менюто и когато играете по-сериозни игри, но това е напълно нормално, когато говорим за телефон, позициониран в този ценови клас. Важното е, че тези епизодични забавяния не вредят на цялостното усещане.Дисплеят е с отличен размер – 5 инча, и е сред един от големите плюсове на телефона, тъй като гледането на филми, сърфирането в интернет и работата с приложения са повече от удобни. Резолюцията е HD (1280x720 пиксела), а матрицата – IPS. Зрителните ъгли са отлични, цветовете са максимално близки до истинските, а точковата наситеност е 294 ppi. При нормална работа няма да забележите пикселизиране, но при по-сериозно приближаване върху текст това се променя.

Батерията е с капацитет 2000 mAh, който при нас стигна за над два дни работа. През този период телефонът работеше с две SIM карти (едната беше с постоянно включен мобилен интернет), включен Wi-Fi и автоматично обновяване на социални мрежи и поща. Включва се слушане на музика (около 40 минути през приложение за стрийминг) и епизодична игра. Смятаме, че резултатът е повече от задоволителен.

 

Ако трябва да обобщим, хардуерът е напълно способен и достатъчен за безпроблемно използване и навигиране из телефона. Операционната система на Microsoft е изпълнена с анимации и ефекти, които довеждат до епизодични забавяния дори при доста по-скъпи модели, но цялостното ни впечатление, т.нар. потребителско изживяване, остава положително. Разбира се, не могат да се очакват чудеса и ще забележите по-бавното скролване в менюто и приложения, на които им отнема секунди за старт, но отново – когато съпоставим цената (под 300 лв.) и общата работа на устройството – можем да бъдем повече от доволни.

 

Камера и операционна система - на страница втора.

Камерата

Като вече споменахме, на гърба на Prestigio MultiPhone 8500 DUO е разположен 8-мегапикселовият сензор. Камерата се справя добре при снимки, направени при добро количество светлина. Това се променя, ако обстановката е по-тъмна или мрачна, но това е сред критиките, които отправяме към почти всеки смартфон. На разположение на потребителя са няколко предварително зададени режима, сред които портрет, панорама, спорт и т.н. Имате възможност да настройвате нивата на бяло и ISO-то.


 

Нашият съвет е да ги използвате, тъй като можете да подобрите снимките си – в някои ситуации автоматичният режим не успява да се справи сам. Вижте и няколко кадъра, заснети с MultiPhone 8500 DUO.

 

Windows Phone 8.1

В MultiPhone 8500 DUO от Prestigio са заложили на операционната система на Microsoft. Както винаги сме споменавали, тя е сред най-приятно изглеждащите, а работата с нея е удоволствие – анимациите при отваряне и затваряне на приложение, динамиката на живите плочки (live tiles) и преди всичко – лесната навигация. За съжаление Microsoft има още много работа, въпреки че най-новата версия (8.1) донесе някои дългоочаквани и важни промени.

 

 

Най-общо, ако не сте се докосвали до тази операционна система, разполагате с два екрана – начален, на който позиционирате най-важните за вас приложения, а при приплъзване надясно откривате и втория, на който, под формата на списък, е подредено всичко останало. Реално с две приплъзвания се навигирате из всичко, което ви трябва.

 

Живите плочки, които запълват началния екран, са сред отличителните черти на системата. Те са анимирани, но и полезни, тъй като постоянно ви информират за случващото се. Приложението за времето изписва най-важната информация директно в плочката, можете да видите кой ви е изпратил мейл (писал във Facebook), без да отваряте самите програми. Във версия 8.1 получихме лента за уведомления и преки пътища, подобна на тази в Android, възможност за поставяне на тапет (той се визуализира в самите плочки, което може да доведе до много интересен ефект, въпреки че към момента приложенията от външни разработчици запазват своя цвят), добавяне на помощни (Sense) приложения, още един ред живи плочки и още дребни, но важни добавки. Да, такива има, но въпреки това основната ни критика към операционната система на Microsoft се запазва – скромният магазин за приложения. Добрата новина е, че той нараства (макар и бавно), но ако търсите нещо по-специфично, може и да не го откриете. Очакваме (и се надяваме) това да се промени. Важното е, че всички основни (и често използвани) програмни са налични.

 

Сред помощните приложения трябва да отличим няколко, които подобряват работата на телефона. Data Sense ви помага да следите интернет потреблението (мобилен и Wi-Fi и контролиране трафика), Battery Saver помага за пестенето на енергия, Wi-Fi Sense може да бъде настроено да ви вписва и попълва имейл автоматично в мрежите, които изискват това, а със Storage Sense контролирате вътрешната памет и можете да прехвърляте приложения към miroSD картата памет. Сред останалите полезни програми влиза офис пакет, с който можете не само да разглеждате, но и редактирате текстови файлове и OneDrive, което е облачното пространство на Microsoft.

 

 

Готови за добра сделка?

Prestigio MultiPhone 8500 DUO е именно това – добра сделка. Телефонът може да бъде открит за под 300 лв. (свободна цена), а срещу тях ще поличите голям дисплей (5 инча), слотове за две SIM карти (цветовата гама на менюто за набиране и SMS-и се променя според картата, която използвате) и приятно потребителско изживяване. Разбира се, за ценовия клас, в който е позициониран, не можем да очакваме флагмански хардуер, но и не е нужно. Не всеки потребител има нужда от бомбастични параметри, които за съжаление идват и на не особено ниска цена.