Независимо от огромния брой смартфони, които излизат през годината, вниманието почти винаги е отредено за флагманите – звездите в света на умните телефони. В тях производителите влагат най-доброто, но то идва на определена цена. Възможно ли да имаме флагман, но на достъпна цена? Предполагам, че това е въпросът, който са си задали и от Prestigio, а след това са се заели с MultiPhone 7500. Вероятно на повечето вас тази марка е позната и я свързвате с бюджетните апарати, които пленяват вниманието на потребителя не само с цена, но и с възможност за работа с две SIM карти. MultiPhone 7500 няма да ви предложи тази функция, но ще я компенсира повече от успешно – с бързина и приятен дизайн.

 

Цветова комбинация, с която не може да се сгреши

Ако има категория, която да не може да се вкара в рамките на обективното, това е дизайнът. Тук е и един от първите плюсове на Prestigio MultiPhone 7500 – стилен черен цвят, придружен от червени акценти – комбинация, която е приятна за окото, ненатрапваща се и като цяло елегантна. Червено откриваме около камерата, която изпъква съвсем леко и в никакъв случай не пречи и не се натрапва. По-интересен е предният кант, който обикаля около дисплея и подчертава леката му издаденост от основното тяло. Всеки може да прецени дали този ефект му харесва, но на мен със сигурност ми допадна.

 

 

Тялото е от едно цяло парче и батерията не може да се изважда, което, честно казано, ми липсва в новите телефони. Общото усещане е за добра изработка, а апаратът е приятен за държане. За удобството допринася леката извивка на гърба, която подобрява и захвата. Теглото на 5-инчовия телефон е 146 г, а физическите параметри са 144x70.5x9.9 мм. Това го прави с една идея по-обемен от Nexus 5.

 

 

В горната част на панела е разположен слота за микро SIM карта и 3.5-милиметровият жак, отляво са бутоните за увеличаване/намаляване на звука, а отдясно – този за включване и изключване. На гърба освен 13-мегапикселовата камера и придружаващата я двойна LED светкавица са разположени говорител (с чист, но не твърде висок звук) и втори микрофон за елиминиране на външния шум. В долния край е microUSB портът за зареждане и сваляне на информация.

Дисплеят заема над 70% от предния панел. Трите бутона, стандартни за Android, се намират точно под екрана. Те са сензорни и са изготвени чрез точки, което е интересно решение. В горния край на дисплея са видими само сензорите за светлина и близост, 8-мегапикселовата камера и говорител.

 

 

Малко по-горе споменах Nexus 5, тъй като той и MultiPhone 7500 споделят близък дизайн. Вторият успява да бъде по-отличителен благодарение на червените акценти, а общото ми мнение за дизайна е положително.

 

Хардуер – дисплей и какво се крие под него. Чистият Android

MultiPhone 7500 е оборудван с 5-инчов IPS дисплей със съотношение на страните 16:9. По-интересното при него е, че от Prestigio са заложили на Full HD панел (1920x1080 пиксела), изработен по технологията One Glass Solution, която намалява дебелината на дисплея. Това става чрез премахване на единия слой стъкло, който можем да открием при традиционните капацитивни тъчскрийни. Дисплеят се отличава и със своите 441 ppi, които го правят подходящ за четене, сърфиране в интернет и се грижат да не виждате назъбени краища. Зрителните ъгли са добри, а пресъздаването на цветовете – реално, което поне за мен е от плюсовете. MultiPhone 7500 идва с протектор за дисплея, който лесно събира отпечатъци, но осигурява известна защита. Единственият минус, който мога да отбележа, е, че сензорът за светлина не се справи оптимално при силни слънчеви лъчи. Проблемът беше решен, когато ръчно увеличих нивото на яркост на дисплея – тогава слънчевата светлина вече не беше проблем.

В MultiPhone 7500 от Prestigio са заложили на процесор MediaTek MT6589T. Той е един от най-мощните на компанията и това се усеща. Ядрата са 4, а работната честота е 1.5 GHz. Тук добрите новини са две. Първата е, че работата на телефона е много плавна и приятна.

 


Още за хардуера и камерата - на страница втора

В нито един момент не изпитах лаг или сериозно забавяне, а другата – този процесор поддържа Android 4.4, за разлика от някои телефони с по-стари модели на MediaTek. MultiPhone 7500 идва от кутията с чист Android 4.2. Стоковата версия винаги ми е допадала повече от тези, украсени с твърде много елементи. Разбира се, по-добър вариант би било наличието на KitKat, но този вариант не се изключва поради споменатите по-горе причини. В момента няма официална информация от производителя, но се надавам това да стане факт. От кутията идват и някои предварително инсталирани приложения от Prestigio, сред които се отличават OfficeSuite, Prestigo Clock, MultiCloud Prestigio (достъп до 200 GB безплатно пространство в облака) и eReader Prestigio (приложение за книги с много безплатни предложения). Телефонът разполага и с богат набор от игри, сред които се отличават Asphalt 7, Chess Free, Danger Rush и други. Разбира се, можете да свалите още от приложението на Gameloft – 100% Games.

Друго преинсталирано приложение е Battery Doctor, което се опитва да удължи живота на батерията. Нейният капацитет е 2300 mAh. Ако използвате интензивно телефона, ще издържите през деня, но не трябва да очаквате повече.

MultiPhone 7500 разполага с 2 GB оперативна памет, а най-голямата изненада е вътрешната памет, която е 32 GB. Пространството е предостатъчно, комбинирано с MultiCloud Prestigio. Това е и причината да отсъства слот за microSD карта памет. Сред комуникациите на телефона е редно да споменем наличната NFC връзка, а чрез приложението NFC Task Launcher може да използвате стандартни NFC тагове, за да автоматизирате различни функции на устройството си.

Работата с Prestigio MultiPhone е много плавна и приятна. Хардуерът се грижи да не изпадаме в моменти на лаг. Такъв се наблюдава при по-тежките 3D игри, където кадрите падат. Искаше ми се животът на батерията да бъде малко по-дълъг, но това зависи много и от начина на потребление. Ако сте по-скоро ориентирани към разговори, а сърфирането в интернет се свежда от проверка на Facebook и мейли, капацитетът на батерията ще е напълно достатъчен за целия ден.

Камера и изненада за селфи феновете

На гърба на MultiPhone 7500 се намира 13-мегапикселовата тилова камера. Налични са три режима на снимане: двойна камера (първо се прави снимка от предната камера, а след това и от основната), панорама и 3D снимка (ефект, който видяхме при флагмана HTC One M8). Имате избор и от няколко предварително зададени филтри, а голям плюс е наличието на богат набор от ръчни настройки. Наличен е и HDR режим, но работата му не е толкова забележима, колкото при някои конкуренти.

 

 

Като цяло снимките са с добро качество, а повече можете да видите в следващите няколко примера:


 

Основната камера заснема видео с Full HD резолюция при 30 кадъра в секунда. Приятната изненада за селфи феновете е свързана с предния сензор. Той е 8MP, разполага с режим за разкрасяване и автоматично заснема при засичане на усмивка.

 

Prestigio MultiPhone 7500


 

Нарекох го „бюджетен флагман“, тъй като от времето, което прекарах с него, придобих точно такова чувство. Ако мога да откроя плюсовете, това е дисплеят и общото ниво на хардуера, който предоставя спокойно и плавно потребителско изживяване, дизайнът, а към него бих добавил и защитния кейс, който е наличен в комплекта. Повече може да се изисква от живота на батерията, HDR режима и възпроизвеждането на 3D игри. Общото ми мнение е, че Presgitio са успели да предложат смартфон, който притежава всичко необходимо, за да привлече вниманието на потребителите, които търсят устройство от среден клас, но с няколко сериозни плюсове.