След като ви представихме ревюта на новия флагман и два от новите таблети на Prestigio, време е да обърнем внимание и на MultiPhone 5503 DUO. Смартфонът разполага с два слота за SIM карти, в комбинация с голям дисплей и особено издръжлива батерия.

 

Видео

 

Дизайн и изработка

5503 разполага с 5-инчов дисплей и се усеща особено добре в ръката. Устройството е сред по-тежките, които сме тествали в последните няколко месеца, но не бих определил това като минус. Смартфонът е дебел 10.9 мм и тежи 170 г, а заоблените му ръбове помагат на ергономията. Предният панел е почти изцяло зает от 5-инчовия 540 х 960 дисплей, а под него са разположени трите капацитивни бутона. Екипът на Prestigio е предпочел да използва отделни бутони пред софтуерни.

Имайте предвид, че левият бутон е с функционалност Menu, а не Таск мениджър. За да видите последните използвани приложения, трябва да задържите бутона. Задният панел е изработен от лъскава пластмаса със слабо забележим мотив. До камерата се намира светкавицата, а бутоните за контрол на звука и включване/изключване/отключване/заключване са върху десния профил. microUSB портът е разположен от горната страна, заедно със жака за слушалки, което е рядко срещано решение. Задният панел се маха лесно, разкривайки 4000 mAh батерията и слотовете за SIM карти и microSD. Двете SIM карти се поставят една върху друга, а разграничението между двата слота е ясно обозначено от вътрешната страна на корпуса.

 

Статията продължава на следващата страница.

Хардуер и производителност

Подобно на останалите нови модели на Prestigio, които тествахме, 5503 DUO използва MediaTek MT6582 с четири ядра и тактова честота 1.3 GHz. Разбира се, производителността не може да се сравнява с флагманите на пазара, но при ежедневна работа не усетихме забавяния или насичания. Чипът не се справя перфектно с най-тежките 3D игри, които изискват по-мощни процесори и повече RAM, но не бива да забравяме, че 5503 е бюджетно решение. Камерата е с резолюция 8 MP и разполага с автофокус и светкавица. Останах приятно изненадан от представянето й особено при по-слаба светлина — обикновено бюджетните модели се справят доста по-зле. Алтернативният софтуер, използван от Prestigio, също е добре реализиран, но за него може да прочетете повече долу.

 

Живот на батерията

MultiPhone 5503 DUO има два слота за SIM карти, което изисква използване на значително по-издръжлива батерия. Тя е с капацитет 4000 mAh и спокойно издържа цял ден при работа с двете SIM карти и около 1.5-2 дни при използване на една. Похвално е, че екипът на Prestigio е взел предвид по-сериозната консумация на енергия, специфична за устройството. Отваряйки капачето на 5503, ще забележите колко обемна е батерията — рядко срещаме смартфони с толкова голям модул.

 

Софтуер и приложения

Както обикновено Prestigio залага на чист Android с минимална намеса върху функционалността и интерфейса. Устройството идва с Android 4.2 Jelly Bean, но още не знаем дали ще получи по-нови версии. Надяваме се KitKat да е в списъка със задачи на компанията. Сред малкото промени, които открихме, са алтернативната клавиатура, леко промененият интерфейс на браузъра (може да използвате и Chrome) и алтернативното приложение за камерата.

Последното ни допадна особено, тъй като е лесно за използване и не ни затрупва с излишни настройки. Наличен е HDR режим, а снимките и видеото не са два отделни режима, благодарение на което може да започнете да снимате по-бързо. Устройството идва с набор от предварително инсталирани приложения. Сред по-интересните са четецът за електронни книги на Prestigio, Navitel навигацията със заредени карти за Европа и Prestigio MultiCloud. Облачното решение на компанията предлага 200 GB безплатно пространство за съхранение на данни, до което имате достъп през мобилните приложения или във всеки стандартен браузър. Предварително инсталирани са и клиенти за основните социални мрежи, няколко игри и други приложения. Разбира се, разполагате с пълен достъп до Google Play и всички Google услуги и платформи.

 

Заключение

Prestigio MultiPhone 5503 DUO е отличен избор за потребителите, които търсят смартфон с голям дисплей, достатъчно мощен хардуер, отлична камера и два слота за SIM карти, но имат и ограничен бюджет. В комплекта идва и удобен калъф, който може да видите във видеото, което добавя още стойност към устройството. Надяваме се, че Prestigio ще осигури ъпдейт до Android KitKat.