Да избереш добър смартфон с две SIM карти на добра цена не е лесно начинание. Съвсем естествено едно от имената, към които можете да обърнете вниманието си, е Prestigio. Компанията вече има сериозно портфолио от телефони, които да отговорят на желанията на клиентите. Винаги съм смятал, че няма лош телефон, а по-скоро недобре избран такъв или нереалистични очаквания към модела. Само допреди година разликата в телефон от 300 лв. и този от 800 беше огромна. С развиването на технологията стандартният потребител започва да има все повече поводи за радост. Апаратите среден-нисък клас стават все по-добри и освен ако не търсите нещо наистина бляскаво, съвсем спокойно можете да им се доверите. Не, не искам да ме разбирате погрешно – има защо някои модели да струват два или три пъти повече – разликите не липсват, но всеки потребител има нужда от различни неща, а Prestigio 5505 Duo ще допадне на тези от вас, които търсят приятен дизайн, функционалността на две SIM карти и бързата работа на апарата. Ето какво мога да споделя за Prestigio MultiPhone 5505 DUO, научено от времето, прекарано с него.

Първата изненада е...

дизайнът. Тъй като често по-добрият хардуер срещу минимална цена означава пестене от дизайна, не очаквах точно такъв апарат. Телефонът има много приятен облик – изчистена плочка, която не е изработена само от пластмаса. Основната част е метална, което придава приятно чувство в ръката. Въпреки че нямаме нищо против пластмасата, ако е изработена качествено, усещането за метал в апарат от този клас е сред приятните изненади. 

Почти целият преден панел е покрит от Gorilla Glass 3 стъкло, което повишава издръжливостта срещу надраскване и трябва да ви направи по-спокойни при употреба – не всяко изпускане или случаен досег до метален предмет ще остави непоправими следи.

Под дисплея са капацитивните бутони – меню, Home и стъпка назад. Централният Home бутон свети в червено, когато телефонът се зарежда, а когато този процес е приключил – светва в зелено. Ако имате ново уведомление или пропуснато обаждане, започва да мига. Въпреки че невинаги ще го забележите, със сигурност тази индикация е добре дошла, винаги съм изпитвал смесени чувства към липсата на сигналните светлини у някои смартфони.

 

 

Над дисплея е предната 2-мегапикселова камера и сензорите за близост и светлина. В долната част на апарата е micro USB конекторът за зареждане и прехвърляне на информация, а в горния край – 3.5-милиметровият жак. На левия профил са бутоните за контрол на звука, които можеше да бъдат разположени една идея по-ниско, за да са по-удобни при работа с една ръка, а отдясно е този за изключване на апарата.

Това ни отвежда до задния панел – на него откриваме 13-мегапикселовата основна камера, придружена от LED светкавица. Под нея се намира и логото на компанията – елемент, на който можете или да не обърнете сериозно внимание, или да решите, че нарушава изчистения дизайн. Тъй като външният вид е субективно понятие, оставям вие да решите за себе си. За мен със сигурност не беше проблем, тъй като логото не е вградено в самия панел (релефно), а е поставено върху него.

В долния край е решетката, зад която се крие говорителят. Със сигурност е способен да достави високи нива на звука, но увеличен до края, започва да се долавя разваляне на качеството. Въпреки това може да сте сигурни, че ще чуете звъненето на телефона дори в по-шумна среда, но ако искате да се наслаждавате на мултимедийно съдържание с по-високо качество, използвайте слушалките.

 

 

Като цяло мога да дам висока оценка за дизайна, особено когато имаме предвид цената на устройството. Металът все още отсъства в много по-скъпи модели, а тук той е в изобилие. Хареса ми правоъгълната форма с прави ъгли, която не се нарушава от излишни извивки или странни дизайнерски решения. В момента апаратът се предлага в син цвят, въпреки че страните, които леко обхващат предния панел, на определена светлина се доближават до лилаво. Между предния панел и рамката има елемент, който наподобява говорител, но за съжаление това не е така. Предполагам, че тогава бихме искали твърде много от този апарат. Единственият проблем е, че може лесно да бъде зацапан.

 

Продължаваме с дисплея

Тъй като често споменавах дисплея, време е да кажа и най-съществено за него – размери и резолюция. Ако само преди година 5-инчовият дисплей можеше да се определи като твърде голям, сега това е повече от стандартен размер. Prestigio Multiphone 5505 DUO е оборудван именно с такъв. Благодарение на изчистения дизайн, лекото му тегло (150 г) и тънкия му профил (8 мм), размерите не са твърде големи, за да бъде неудобен за ползване с една ръка. Разбира се, няма да успеете лесно да достигнете с палеца си до падащото меню с уведомления, но със сигурност бих предпочел това пред по-малък екран.

Има причини дисплеите да стават все по-големи – удобството при работа. Може и да ви изглеждат като нещо огромно, особено ако се прехвърляте от обикновен телефон (тип слушалка) или от 4-инчов смартфон (както съм аз), но странното чувство продължава за кратък период, а удобството – докато имате телефона. Затова моят съвет е – опитайте се да се абстрахирате от първата среща с по-големия дисплей и ще откриете удобството. Но да се върнем на смартфона на Prestigio.

 

 

Резолюцията е HD (1280х720 пиксела), което е достатъчно за пикселна гъстота от 294 точки на инч. Въпреки че е далеч от постиженията на флагманите, няма да забележите текст с назъбени краища. Панелът е IPS, който е пословичен с точно пресъздадените цветове, но най-вече с широкия зрителен ъгъл. На слънчева светлина цветовете губят от своя блясък, но текстът и цялостната картина остават достатъчно видими. Вече споменах за Gorilla Glass 3 покритието, но ако трябва да отправя критика, тя е за липсата на олеофобно покритие. Пригответе се за по-често забърсване на предния панел, тъй като отпечатъците не са нещо необичайно.

Хардуер, камера и софтуер - на страница втора.

Хардуер, оптимален за работа. Забележки при игри

Както често обичаме да казваме, ето какво се крие и „под капака“. Процесорът е 4-ядрен MediaTek МТ6582, работи с тактова честота 1.3 GHz и е придружен от графичен процесор Mali-400MP2. Оперативната памет е 1 GB, вътрешната е 8 GB, като можете да добавите още пространство чрез слота за microSD карта – поддържат се до 32 GB. Ето и някои от резултатите от проведените бенчмарк тестове.

 

 

Мога да определя работата с телефона като безпроблемна. Prestigio Multophone 5505 Duo реагира бързо и нямаше момент, в който да усетя забавяне или твърде дълго да чакам някое приложение да се стартира. Възпроизвеждането на HD филми също е гладко, както и не толкова тежките 3D игри. Тъй като GPU (графичният чип) не е твърде мощен, при тежките мобилни игри, в моментите на струпване на множество ефекти, кадрите падат. Ако сте сериозни почитатели на тежките Andorid игри, можете да останете ненапълно удовлетворени, но ако търсите телефон, който да работи винаги бързо в ежедневната работа, да сърфирате бързо в интернет, Prestigio Multiphone 5505 Duo е точно за вас. Оптимизацията на смартфона е от много високо ниво.

Телефонът работи с две SIM карти. Първият слот е за стандартна SIM, а вторият – за микрокарта. По-добре е да сложите услугата, която има интернет, на първа позиция, тъй като слотът е 3G, а другия – 2G. Тъй като конфигурацията ми на карти беше по-различна (заради размера), интернет картата ми попадна на втория слот. Сърфирането в интернет беше достатъчно бързо.

Работата с двете SIM карти е повече от лесна – при набиране или изпращане на съобщение ще можете да избирате от коя да наберете, а в настройките може да зададете и някои свои предпочитания, които да са по подразбиране (като коя се използва за интернет трафик).

Батерията е 2000 mAh, което не мога да определя като с особено голям капацитет, но достатъчен за пълен ден работа, в която се залага основно на използването на интернет, две SIM карти, постоянно включен мобилен интернет и Wi-Fi и високо ниво на контраст. Със сигурност бих искал малко по-голям акумулатор, но лично аз зареждам дори своя телефон всяка вечер.

 

Камера

2 MP отпред и 13 MP на гърба. Това са двете камери, като втората е придружена и от LED светкавица. Предната се справя добре с видеоразговорите и селфи снимките. Да, не можем да го наречем с популярното „селфи звяр“, но ще можете да се снимате с приятелите си. Автоматично прихваща лицето, а снимката може да бъде извършена, когато засече усмивка или чрез гласова команда (Capture, Cheese, въпреки че понякога става и с произволни думи). Наличен е и режим за разкрасяване на селфито. Разбира се, може да снимате и видео.

 

Основната камера на Prestigio Multiphone 5505 Duo оставя смесени чувства. От една страна, резолюцията е повече от достатъчна – 13 MP, което означава снимки с размер 2336x4128 пиксела, записва видео с Full HD качество (налична е възможност и за Time-laps), а и е наличен богат набор от предварително зададени режими, които за съжаление не са наименувани, а трябва да ги разпознаете от картинките. Налични са и достатъчно ръчни настройки, които препоръчваме да използвате (ISO скорост, баланс на бялото, избор на сцени, експозиция), но и HDR режим, който в много ситуации подобрява снимките. В самото приложение на камерата е включен и QR четец, което е удобно и е по-бързо, отколкото ако използвате външно приложение.

При добро количество светлина снимките са с добро качество, но цветовете не са достатъчно ярки. Това може да се подобри с ръчно пипване на настройките и включване на HDR режим, но можем да определим общото качество като задоволително. Вижте и няколко примера.

 

 

 

Чист Android с няколко добавки

Ако сте чели предишните ни ревюта, посветени на Android телефоните на Prestigio, знаете, че компанията не модифицира операционната система, което ни допада. Единствената намеса е предварителното зареждане на някои фирмени приложения. Сред тях са Prestigio Plaza (онлайн продуктов магазин), MultiStore (магазин за приложения), MultiCloud (предоставя 10 GB пространство, но при регистрация получавате допълнително 200 GB за една година), eReader, OfficeSuite 7 (редакция и писане на документи) и няколко игри, които да уплътнят свободното ви време. Мога да отлича още Battery Doctor, което ще ви помогне да оптимизирате работата на батерията, а с Clean Master можете да почиствате паметта на телефона.

 

 

Версията на операционната система е Andorid 4.4.2 KitKat, което може да обясни и отличната оптимизация.

 

 

Оптимизация, метал и две SIM карти

Приятна. Това е думата, с която мога да определя работата си с Prestigio Multiphone 5505 Duo. Удобството на двете SIM карти се усеща, а дизайнът е много елегантен и ненатрапчив. Ако трябва да изкажа критика към телефона, който в зависимост от магазините, в които се предлага, варира между 340 и 360 лв. (без договор), ще посоча камерата, тъй като тя не успя да ме убеди в своето качество. Бих искал малко повече и от батерията. Цялостното потребителско усещане е гладко и оптимално. Препоръчвам ви да разгледате телефона и бързо ще видите позитивите.