Много добре знаем, че в наши дни все още доста потребители и дори фенове на домашното кино трудно правят разлика между типовете технологии и моделите телевизори на пазара. И често се колебаят кой да си купят, правейки накрая грешката да се ориентират само по размера и цената!

По какво всъщност се различават и по какво доста си приличат четирите OLED модела от високия клас на Philips, които можете да намерите в момента на нашия пазар? Това е интересен въпрос, който има множество отговори, а няколко от най-важните от тях ще разберете след секунди.

Разликата в имената?

Може би се питате какво точно означават имената на „великолепната четворка“, които представяме (Philips 55OLED804, 55OLED854, 65OLED934, 65OLED984)? Без да има нужда да изпадам в излишно дълги обяснения, ще ви поднеса само най-интересното. Разгледайте внимателно цялото име на флагмана Philips 65OLED984. Първите две цифри (65) означават размера на телевизора в инчове, буквите OLED недвусмислено говорят за типа панел (Organic LED, 4K Ultra HD), цифрата 9 е всъщност серията му (в случая най-високата с максимално много екстри), 8-ицата бележи нивото на дизайн (в този случай също топ), а цифрата 4, с която всички модели завършват, дава информация за това, че моделът е представен през 2019 година.

 

Няколко общи черти на OLED телевизорите от Philips

 

OLED TV и OLED+

Надяваме се правите разлика, между OLED, LED и QLED? Organic LED технологията е една от технологично най-съвършените на ТV пазара към момента и благодарение на използването на отделни пиксели, които могат да променят цвета и яркостта си или да бъдат напълно изключени, създават перфектно черно, уникален контраст и цялостно кино от най-висок клас. На всичко отгоре като дизайн OLED панелите са толкова тънки, че можете да смаете гостите си, като ги накарате да сравнят дебелината на телефона си с тази на телевизора. Това е така, защото за разлика от LED и QLED те нямат подсветка („лампичките“, осветяващи отзад LED екрана), а сами по себе си светят.

Всички модели на Philips от OLED линията ползват последно поколение 4К Ultra HD панели (3840x2160 пиксела), а ако ги гледате в домашни условия, освен перфектните детайли и сенки ще оцените и сериозния им ъгъл на виждане. Ако с предишния ви телевизор се е налагало да седите в центъра пред него, за да виждате максимално добра картина като цветове и контраст, то OLED технологията има значително по-широк ъгъл на виждане. И дори да лежите някъде доста встрани, качеството на образа, цветовете и контрастът не се променят!
Двата 65-инчови флагмански модела могат да се похвалят дори с OLED+. Така е представена разработената от Philips комбинация между топ OLED панел, Bowers & Wilkins високоговорители, обработката на картината с P5 Pro процесора, Ambilight и интелигентните функции за управление.

Видеопроцесорът… има значение!

Много хора подценяват този факт просто защото не разбират за какво служи той. Разработеният от Philips – P5 Pro Perfect Picture, обаче се грижи не само за все по-добрите нива на визуална наслада. Той е толкова мощен и оптимизиран, че може да обработи в реално време картина с доста по-ниско качество (например назъбена, с ниска резолюция или видими пиксели) и да я промени така, че да изглежда в пъти по-добре – загладена, с висока резолюция, с перфектно преливащи цветове. Или да преизчисли бързите движения на обекти в кадъра така, че дори при скоростни вертикални или хоризонтални движения, да не се наблюдава накъсване и прескачане. С него Philips надминават собственото си постижение от 2018 година, създавайки процесор, вършещ истински „чудеса“.

Модата на HDR е в разгара си

И на този фронт ще се водят истински войни за това, кой какво да поддържа. Но Philips се оказват достатъчно добре подготвени и за този екшън – техните OLED телевизори просто работят с всички HDR стандарти! Купувайки тези модели, трябва да знаете, че ще работят чудесно с всякакво съдържание – HLG, HDR10, HDR10+ или Dolby Vision. Така че без значение дали гледате филм от Netflix, Amazon, Apple TV+ или друг качествен източник – телевизорът ви винаги ще разпознава и превключва към конкретния HDR – за максимално ярка, цветна и балансирана кадър по кадър картина (за HDR10+ и Dolby Vision). Ако не сте гледали съдържание в HDR режим – значи много сте пропуснали. Филмите и сериалите изглеждат коренно различно!

Изкуствен интелект и Android

Кой не обича последните новости или все по-интелигентната техника, на която можеш да „заповядваш“ направо с устата си? Тези телевизори работят под операционната система на гиганта Google – Android, и следователно за тях ще намерите най-големия брой приложения и възможности. Но не само това – без да ставате от дивана или дори да премятате ръцете си, можете вече да „говорите“ с телевизора си и той да изпълнява. Това е възможно благодарение на вградената поддръжка на Google Assistant или неговия „братовчед“ – Alexa. Само му казвате (засега на английски или няколко други езици, докато Google се справят и с българския) например „усили звука“, „пусни любимата ми програма“ и той ще го направи, без да се сърди и веднага. А когато се наложи да търсите нещо във вградения интернет браузър на телевизора, ще оцените тези гласови възможности – вместо да пишете дълги фрази и изречения, само ги… произнасяте.

Как да открием разликите между четирите модела?

Ако оставим настрана размерите и цените, които винаги имат значение, досега говорихме за общите черти, приликите и екстрите, които всички OLED телевизори на Philips от 2019 година притежават. Ето сега и разликите между тях, за да се ориентирате още по-добре:


Philips OLED 934

Характерната разлика между този телевизор и останалите е звуковата система на Bowers & Wilkins, изпълняваща и роля на опорна стойка за телевизора. Тя има насочени нагоре високоговорители, създаващи Dolby Atmos 2.1.2 ефект, допълнени от вградения субуфер. За още по-перфектен звук без препятствия се ползва специален плат на високоговорителя от Kvadrat. Този красив вълнообразен материал е акустично прозрачен, позволявайки на всеки звуков детайл да излиза свободно.

OLED+ – този, както и следващият модел от класа предлагат топ комбинацията между панел, звук, процесор и управление.

 

Philips OLED 984

Разположен е върху специално изработена висока стойка, на която е окачена мощна 3.0 звукова система Bowers & Wilkins, съставена от субуфер и широколентови мембрани (също покрити с плат на Kvadrat). Над нея е разположен специален tweeter – отделен малък високоговорител за високите честоти, доставящ максимално отчетлив звук или човешки говор по време на филмовите сцени.

Този телевизор е с 4-странен Ambilight, като всички останали са с 3-странен.

OLED+ – все пак това е флагманът на Philips. Също предлага тази характеристика.

 

Philips OLED 804 и 854

Моделът Philips OLED 804

 

Моделът Philips OLED 854

 

Моделите 804 и 854 са еднакви като функции и хардуер, а единствената разлика е в дизайна. Philips 804 стои изправен на фиксирани крака, докато 854 притежава въртяща се стойка – за онези, които все пак искат по-лесно да завъртат големия си екран.