Имаше време, когато словосъчетанието „геймърски лаптоп“ предизвикваше крива усмивка у повечето РС хардуерни ентусиасти. Самата идея да се събере в тънък и лек корпус изчислителна мощ, достатъчна за най-тежките и претенциозни РС приложения – видеоигрите, беше буквално немислима. Превъртаме часовника няколко години напред и получаваме машина като Razer Blade 15 - D3NTвпечатляващо мощен геймърски лаптоп, който има всичко необходимо за комфортен гейминг, при това в корпус с дебелина под 2 сантиметра и тегло малко над 2 килограма. Хубавото е, че той е наличен и в нашата родина.

Най-компактният геймърски лаптоп в света

Когато се появи за пръв път преди 4 години, серията Blade на Razer обра овациите на CES 2016 именно заради комбинацията от впечатляваща мощ и скромни размери, които предлагаше. И до днес това са двете най-ярки отличителни черти на фамилията продукти с името Blade.

На пръв поглед Razer Blade 15 - D3NT изглежда по-скоро като модерен ултрабук или скучно офис РС – много различно от повечето продукти на конкуренцията, които обикновено залагат на обемисти корпуси с агресивен дизайн, ярки RGB илюминации и екстравагантни акценти.

В рязък контраст Blade 15 впечатлява с изчистен, елегантен, дори спартански външен вид, който му придава дискретното излъчване на мобилна система, за която едва ли ще предположите, че крие толкова много мощ под капака си.

Единственото, което може би загатва за геймърската или поне за мултимедийната природа на Blade 15, са двата говорителя от двете страни на клавиатурата, които осигуряват отличен звук с плътен бас (за разлика от повечето лаптоп аудио решения, които са доста посредствени) и ефектната подсветка за всеки от клавишите.

Естествено, като всяка уважаваща себе си геймърска машина и тук няма как да се разминем без превърналото се в емблема RGB, но Razer са се ограничили до монотонална подсветка, т.е. във всеки момент клавишите могат да са осветени само в един цвят, а не в цялата възможна гама. Което лично ние намираме за по-доброто решение – клавиатура във всички цветове на дъгата сигурно е мечта на всеки 12-годишен геймър, но за по-консервативните от нас илюминация в един тон е повече от достатъчна.

Свързан на много нива

За разлика от повечето лаптопи с ултра компактен дизайн Blade 15 на практика не допуска почти никакви компромиси по отношение на предлаганите интерфейсни опции. Което, разбира се, е повече от добра новина за всеки РС геймър, защото, нека сме честни – кой би заменил добрата стара мишка за тъчпад, ако има избор – особено при игра на „бързи“ екшъни като Apex Legends и „вечния“ Counter Strike. Така че повечето собственици на Blade 15 вероятно при всеки удобен случай ще искат да включат към него мишка – била тя безжична или с кабел, както и да добавят различни други периферни устройства – геймпад например, слушалки, защо не и външна клавиатура.

За щастие, както споменахме, Razer са се погрижили да осигурят повече от достатъчно интерфейсни възможности, така че едва ли нещо ще ви липсва в това отношение. Blade 15 разполага три USB 3.1 порта, HDMI видео изход за свързване на външен дисплей, Thunderbolt 3 порт и дори RJ45 вход за LAN кабелна мрежа. Прибавете към това и поддръжката на Bluetooth 5 и Wi-Fi 802.11 ac опции за безжична връзка.

Бърз, по-бърз, най-бърз, Blade 15

Разбира се, няма как един лаптоп да има претенции да е „геймърски“, ако не разполага с достатъчно изчислителна мощ, която да позволява да играете дори най-тежките модерни игри с комфортен брой кадри за секунда. 

При Blade 15 за това се грижи впечатляваща комбинация от бърз Intel i7-9750H процесор с 6 физически ядра и 12 треда с пикова тактова честота от 4.50 GHz, графичен адаптер Nvidia GeForce GTX 1660 Ti с 6GB видео памет и 16 GB RAM, която можете при желание да увеличите до 32 GB.

Как се превежда всичко това на геймърски, т.е. фреймрейт език? При основната (нативна) Full HD резолюция на 15-инчовия дисплей, който Blade 15 предлага, това означава стабилни 60+ кадъра в секунда в игри като Shadow of the Tomb Raider, над 90 fps в The Witcher 3: Wild Hunt и също толкова в заглавие като Battlefield V – всичко това при максимално високо ниво на визуални детайли.

Ако сте любител на т.нар. състезателни екшъни – игри като Apex Legends, Fortnite, Counter Strike или Call of Duty: Warzone с известен (минимален) компромис на графичните детайли (да речем, избор на средни или високи вместо на ултра настройки), без проблем ще можете да се възползвате и от друга ключова екстра на Blade 15 – максималната 144 херца честота на опресняване, която поддържа вграденият му дисплей. При подобен ултра висок рефреш времето ви за реакция в играта ще е минимално, а това (доказано с практически тестове) може да ви даде сериозно предимство спрямо опонентите ви в онлайн мачовете.

И понеже основното дисково устройство, на което разчита Blade 15, е супер бързо nVME SSD, игрите ви не само ще вървят бързо, но и ще зареждат светкавично.

Батерия?

Какъв е смисълът от геймърски лаптоп, ако не ви позволява да играете в движение дори когато сте далеч от източник на електричество? Благодарение на изключително високата енергоефективност на използваните компоненти и отличния мениджмънт на батерията Blade 15 може спокойно да ви осигури между 5 и 5 1/2 часа време за комфортна игра изцяло на автономно захранване.

Което е впечатляващ показател за толкова мощна машина! Добрата новина е, че зареждането на батерията също става доста бързо – около час и половина до пълен капацитет. Известен минус е, че въпреки наличието на USB Type-C конектор няма да можете да го използвате за зареждане на вашия Blade 15, така че не забравяйте да носите оригиналното му зарядно със себе си – алтернатива за съжаление просто няма.

В заключение

Razer отново впечатляват с мобилна система, която е едновременно ултра компактна, мощна и дискретна. С изчистен, елегантен дизайн и респектираща производителност Blade 15 е сбъднатата мечта на всеки мобилен геймър, който иска да вземе любимите си РС игрални заглавия навсякъде със себе си и да може да им се наслади винаги и по всяко време.

Палци горе – Blade 15 e геймърска радост!

Можете да закупите прекрасния Razer Blade 15 ТУК на цена от 3699лв.

Вижте още: Геймърите харчат повече през 2020 г., отколкото през цяло десетилетие назад