Когато през 2013 г. HTC представи първия модел от серията One, компанията постигна малка революция при Android смартфоните. One M7 беше първият „дроид“ с фокус върху качествения и луксозен дизайн, като в същото време имаше превъзходни характеристики и един-единствен недостатък – камерата. Две години по-късно HTC One M9 продължава вече установената традиция за качествен дизайн, но на един доста по-различен пазар, за който може би не е достатъчно да си просто красив. Прочетете нашето пълно ревю, но не забравяйте, че HTC One M9 може да бъде ваш - достатъчно е да участвате в нашата игра! Покори Космоса и спечели страхотния HTC One M9 с играта на HiComm.

 

Малките неща

На пръв поглед новият One лесно може да бъде объркан с някой от предшествениците си, тъй като дизайнът му не е претърпял драстични промени. Отново имаме един голям, метален и красив смартфон, в който обаче е обърнато внимание на някои дребни детайли, които всъщност отличават M9. Най-осезае­ми са по-острите ръбове на телефона и алуминият, който вече не е толкова хлъзгав. Това прави държането и работата с една ръка значително по-сигурни и приятни.

Новият One има и ново усещане за по-грубо и масивно устройство, което стои стабилно в ръката и трудно може да пострада. Меките и заоблени форми на M8 са оставени в миналото, което ми допадна изключително много. Същото се отнася за dual tone оцветяването, като бройката, която тествах, беше с гръб и лице от сребрист алуминий и страни със златист цвят. Целият телефон беше много по-лъскав и особено на ярко слънце изглежда като истинско бижу.

Друг важен детайл, който е претърпял промяна, са хардуерните бутони. Най-голямата промяна е, че бутонът за заключване вече е на дясната страна на телефона, но пък се намира под двата отделни бутона за усилване и намаляване на звука. И трите копчета са по-изпъкнали и по-лесни за натискане, отколкото в предишните модели, но позицията на бутона за заключ­ване е малко странна. Затова и ве­роятно в първите дни с M9 често ще натискате бутона за намаляване, вместо за заключ­ване, но свикването не отнема дълго време.

 

Хардуер без излишъци


Подобно на всеки друг One, и новият пристига с хардуер, който не отстъпва по нищо на най-добрите на пазара, без да се прекалява. M9 е с осемядрения чипсет Snapdragon 810. Към него има 3 GB RAM и 32 GB вътрешна памет, като последната може да се увеличи с до 128 GB microSD карта. Този хардуер е гарант, че получавате бърза, лека и надеждна работа на Android 5.0 Lollipop и всички приложения, с които можете да го натоварите. Притесненията около Snapdragon 810, за който имаше информация, че може да има проблеми с охлаждането, се оказват излишни, тъй като телефонът не загрява повече от обичайното, когато се натовари както трябва.

На пръв поглед хардуерният детайл, в който HTC „изостава“ от конкуренцията, би трябвало да бъде дисплеят. Причината е, че тайванците отново залагат на 5-инчов Full HD екран, който се появява в света на QHD конкуренти. Истината обаче е, че тази „ниска“ резолюция всъщност е напълно достатъчна и екранът на One M9 има чудесни детайли, като практическа разлика с LG G4 и Galaxy S6 трудно ще забележите. За сметка на това HTC One отново има екран с точни, ярки и качествени цветове.

Последният детайл, който е подобрен, са BoomSound говорителите. Те продължават да са най-добрите говорители, които можете да чуете в смартфон, но тази година са с още една идея по-шумни от преди.

 

Усещане за близалка

Софтуерът в One M9 е Android 5.0 Lollipop, който е префасониран с най-новата версия на интерфейса Sense, която носи номер 7.0. Sense винаги е бил сред най-добрите интерфейси, като с 6.0 HTC постигна невероятния баланс между бърза и лека работа, лесна разпознаваемост на собствения прочит на Android и дизайн, който е различен от оригинала, но не пречи. Затова и е хубаво, че Sense 7.0 променя сравнително малко спрямо предшественика си.

И тук работата е бърза, без излишни анимации и други елементи, които да утежняват нещата. Най-забележимите нови функции са две – поддръжката на визуални теми и нов уиджет, който се опитва да предвиди какви приложения използвате в различни моменти.

 

Смяната на темите е забавна, като с тези функции бързо сменяте тапета, иконите на приложенията, шрифтовете, звуците и някои други елементи, като има доста теми, които можете да свалите от специално приложение. Също така можете да създадете собствена тема, която да качите за лично ползване или да споделите със света, като има и опция за създаване на тема, чиито цветове се базират на ваша снимка. Това е една от най-добрите интеграции на теми, която съм виждал в модерен смартфон, и е забавна добавка към всички други възможности за персонализация на Android.

Не чак толкова добра е работата на уиджета, чиято задача е да предсказва и задоволява нуждите ви. На теория той би трябвало да показва приложенията, които бихте използвали вкъщи, в офиса или когато сте на път, като предложенията му се базират на моментната ви локация. На практика обаче приложенията, които уиджетът предлага, по-скоро са забавни, отколкото полезни. Същото се отнася и за папката, която пък предлага нови приложения, които да инсталирате на устройството си. В нея необезпокоявани попадат апове, които не работят в България или вече са инсталирани на телефона. За щастие това е само уиджет и лесно може да се махне.

Всички други промени в Sense 7.0 са по-скоро визуални и не особено значителни. Те ще направят приятно впечатление на запознатите с предната версия на интерфейса, но на практика не носят функционални промени.

 

Малката драма на голямата камера

Може би най-голямата разлика, която си личи на задната страна на One M9, е в камерата. След двугодишни неуспешни опити да убеди потребителите, че 4 MP камера, която използва UltraPixel технология, е достатъчна, HTC най-накрая се предаде и заложи на сензор с по-голяма резолюция, която вече е 20 MP. Този ход обаче се оказва недостатъчен, тъй като M8 доста често успява да постигне по-добри кадри от наследника си.

В най-добрия случай снимките на One M9 са приемливи, като подобно на предходните модели и той успява да блесне в отделни моменти. При пряко сравнение с iPhone 6, Samsung Galaxy S6 или LG G4, които са и основните конкуренти на M9, флагманът на HTC просто изостава. Кадрите тук често са „меки“, с неправилен баланс на бялото и артефакти, които отсъстват от конкурентите. Налице е и малкият динамичен обхват, който телефоните на HTC отдавна имат като недостатък. Всичко това обаче изглежда повече като софтуерен проблем, който би могъл да се реши с ъпдейти, отколкото хардуерен недостатък. Засега обаче HTC не намира решението.

 

Малка компенсация за това е UltraPixel камерата, която не си е отишла, а просто вече е на предната страна на телефона. Тя осигурява наистина прилични селфита дори в условия с по-малко светлина, което е най-честият враг на качествените снимки. Друг голям плюс е целият софтуер около камерата, който има богати възможности за контрол на практически всички функции, както и за снимане в RAW формат. Най-вече той е лесен за разучаване и използване, а и по всичко личи, че HTC влагат усилия в него, за да добавят все повече нови възможности.

Всъщност камерата е единственият недостатък на HTC One от 2013 г. насам. Във всяко друго отношение One е сред най-прият­ните флагмани на пазара, като M9 не изневерява на тази традиция.

 

Все пак на върха

Три години след началото на серията One HTC продължава да предлага най-добрия Android смартфон. Единственият недостатък, чието разрешаване очевидно е сложно, остава камерата. Тя няма как да бъде сравнявана с тази при конкурентните флагмани, което може да изиграе много лоша шега на HTC – все пак живеем във време, в което смартфоните са единственият фотоапарат на стотици милиони хора. Това обаче изчерпва причините, които биха дали основание за съмнение в M9.

Във всяко друго отношение флагманът на тайванците не просто не отстъпва, а дори води. Стилен, масивен и сигурен дизайн, лек, бърз и ненатрапчив софтуер, който има най-добрия дизайн на Android интерфейс на пазара, най-добрите вградени говорители в смартфон и дисплей на топ ниво въпреки по-ниската резолюция спрямо тази на конкурентите. Това са характеристиките на HTC One M9, които можем само да се надяваме, че ще са достатъчни за успеха, който този телефон заслужава.

 

Вижте как можете да спечелите HTC One M9!