В началото на годината Samsung реши да представи своята идея за PMP (портативен медиен плейър) устройство. На MWC 2011 официално видяхме мултимедийни плейъри с операционна система Android 2.2 Froyo. Apple демонстрира същата визия за бъдещето на джобните плейъри в лицето на iPod Touch, но докато Galaxy S Wi-Fi 4.0 е достоен конкурент на iPod Touch, Galaxy S Wi-Fi 5.0 трудно може да мине за аналог на ябълковия продукт. По-големият „брат“ в Android двойката просто е от съвсем различна класа.

 

(Д)еволюцията на един смартфон

Когато Samsung показа Galaxy S Wi-Fi 4.0 и Wi-Fi 5.0 на света на MWC 2011, плъзна сравнението с Galaxy S. И нищо чудно – като цяло силуетът и дизайнът при двата плейъра максимално напомнят успешния Android смартфон. Хардуерът също не е много далеч от него с 1GHz Hummingbird процесор, Wi-Fi, Bluetooth и 4- и 5-инчовите дисплеи, които обаче са LCD и TFT, а не Super AMOLED. Масово се срещаха мнения, че двата продукта просто са орязан Galaxy S. Този предразсъдък не подмина и нас. Подходихме към двете устройства с това предубеждение и сгрешихме.

Няколко минути с плейърите ни убедиха, че тук не става въпрос за връщане назад и орязване, а за стъпка напред. За еволюция към продукти, чиято основна цел е не само да ни спасят от скуката, но да издигнат хай тек развлеченията в култ.

Напред към забавлението

Ако един смартфон трябва да върши работа и да ни свързва с други хора, от PMP плейъра искаме да ни развлича. Galaxy S Wi-Fi 4.0 и Wi-Fi 5.0 правят точно това. Android устройствата се оказаха една въртележка на забавленията, върху която се качихме и просто не искахме да слезем. Все едно разполагахме с цялата домашна техника, само че в джобен формат. Всичко при двата плейъра е на едно докосване разстояние – музика, видео, снимки, социални мрежи, интернет (при това с Flash). Дори игрите са опция – просто трябва да се свалят от Android Market или от магазина на Samsung. Споменахме ли, че има и GPS? Е, в случай че ви се налага и да работите, а не само да се забавлявате, двете Android устройства могат да задоволят и това желание. Те идват с предварително инсталиран ThinkFree Office пакет, който ви позволява да отваряте, преглеждате и редактирате стандартни файлове-документи.

 

Картината и звукът са безупречни за мобилни устройства. И двата плейъра идват с резолюция 800 х 480 пиксела (независимо от разликата в дисплеите) и аудио технология SoundAlive. Galaxy S Wi-Fi 4.0 обаче е със стерео звук, а Galaxy S Wi-Fi 5.0 със съраунд, който чудесно допълва поддръжката на 720р видео плейбек. Имате и шанса да избирате – можете да слушате през класически слушалки с 3,5 мм жак, през Bluetooth чифт или директно от вградените говорители.

 

С 8GB или 16GB вградена памет и слот за до 32GB карта памет можете да пренасяте целия си аудио архив или цели пълнометражни филми върху плейърите. Освен това с AllShare функцията и поддръжката на DLNA можете да споделяте и преглеждате съдържание по безжичен път между устройствата у дома. Единственото ни притеснение беше животът на батерията – все пак на какво натоварване и колко дълго време могат да издържат 1200 mAh и 2500 mAh (съответно Galaxy S Wi-Fi 4.0 и Wi-Fi 5.0)? И отговорът е – на не чак толкова, колкото ни се иска. От друга страна, съмняваме се, че има батерия, която да издържи на нашето темпо.

 

 

Да не забравяме и опциите за комуникация

Galaxy S Wi-Fi 4.0 и Wi-Fi 5.0 може и да не предлагат класическата технология за провеждане на телефонни обаждания, но това не означава, че с тях бяхме откъснати от света. Напротив, стига да има достъпна Wi-Fi мрежа с добра скорост, комуникацията с любимите хора, колегите и дори напълно непознатите е възможна. Двете устройства идват с предварително инсталиран Skype, който вече осигурява опция и за видео разговори за Android. Освен това през Skype е възможно и набирането на телефонни номера. Естествено, Android Market е пълен с алтернативи като Viber, от който, признаваме си, се възползвахме без никакви угризения.

Заключенията

По-малкият плейър може да се похвали с актуалната операционната система Android 2.2 Froyo с възможност за ъпдейт до още по-актуалната 2.3 Gingerbread. В сравнение с iPod Touch предложението на корейците има и по-добра тилна камера с 3,2-мегапикселов сензор. Но по-интересният случай се нарича Galaxy S Wi-Fi 5.0. Това е устройство от съвсем друга класа. Честно казано, трудно ни е да му дадем точно определение. Струва ни се, че категорията PMP никак не е подходяща за него.

Плейърът блуждае между смартфоните и таблетите, като повече клони към втория тип устройства. Ако екранът му беше с поне 2 инча по-голям, спокойно можехме да го обявим за по-дребен роднина на Samsung Galaxy Tab.

Въпреки колебанията ни какво точно представлява, моделът ни впечатли с безупречния си 5-инчов екран, със съраунд звука, с плейбека на HD видео и с на практика неограничените си възможности (при избор на правилното Android приложение, разбира се).

С други думи, Galaxy S Wi-Fi 4.0 и Wi-Fi 5.0 са плейъри за хората, които обичат забавленията. С тях свободните ви минути ще са като лунапарк с атракциони от музика, филми, видеоклипове, игри и интернет. Поне нашите мигове бяха такива. 

 

 

Техническите характеристики:

Операционна система: Android 2.2 Froyo (с възможност за ъпгрейд до Android 2.3 Gingerbread);

Процесор: 1GHz Hummingbird;

Дисплей: 4-инчов LCD (Galaxy S Wi-Fi 4.0) и 5-инчов TFT (Galaxy S Wi-Fi 5.0). И двата екрана са с резолюция 800 х 480 пиксела;

Оперативна памет: 256 MB;

Флаш памет: 8GB или 16GB (по избор при покупката) плюс слот за до 32GB microSD карта памет;

Портове: USB 2.0, 3.5 мм аудио жак;

Bluetooth 3.0, 802.11b/g/n Wi-Fi, GPS;

Камери: фронтална VGA камера, 3.2-мегапикселова тилна камера с автофокус;

Звук: SoundAlive технология, стерео говорители;

Поддържани видео формати: MPEG4, H264, DivX, XviD, WMV, включително HD 720p плейбек за Galaxy S Wi-Fi 5.0;

Поддържани аудио формати: MP3, WMA9, Ogg, Flac, AAC;

Екстри: дигитален компас, акселерометър, сензори за близост и осветеност.

Батерия: 1200mAh при Galaxy S Wi-Fi 4.0 и 2500mAh при Galaxy S Wi-Fi 5.0.