Както вече писахме, по време на събитието Unpacked вчера Samsung анонсира новия си флагман - Galaxy S4. В последните няколко месеца хайпът, който компанията и потребителите успяха да създадат около митичното устройство, бяха невероятни и сравними единствено с тези около новите продукти на Apple. След странния театрален анонс обаче някои от следилите го останаха сравнително разочаровани заради липсата на голямо ново нещо или "уау" ефект. Това обаче е съвсем нормално и Samsung следва успешната формула на Apple за бавно, но стабилно и балансирано подобрение на устройствата си. Ако искате да знаете какви са новостите в Galaxy S4, защо той ще се продава много по-успешно от HTC One и защо новото устройство е по-ориентирано към американския пазар от всякога, четете надолу.

Какво ново

Дизайн

Очевидно е, че Samsung държи на дизайнерския си език, което е едновременно и похвално, и разочароващо. Кохерентността между последните смартфони, таблети и хибриди на компанията е впечатляваща и дори при въображаемо изтриване на логото няма как да объркаме дизайна на устройствата на корейците. От друга страна те са изработени от сравнително тънка пластмаса и не създават същото усещане за стабилност и здравина, което носят последните поколения iPhone, смартфоните на HTC и Lumia линията на Nokia.

Galaxy S4 е, разбира се, по-голям от Galaxy S III, но е дебел само 7.9 мм и тежи 130 г, което е впечатляващо за устройство с 5-инчов дисплей. Новото устройство има метална рамка, което създава по-премиум усещане в сравнение с Galaxy S III.

Смартфонът ще се предлага в черно и бяло, които Samsung предпочита да нарича Black Mist и White Frost.

Хардуер

Всички спецификации на Samsung Galaxy S4 бяха известни още преди официалния анонс, което постепенно се превръ ща в правило, а не в изключение за мобилната индустрия.

Новият флагман на корейците надгражда върху и без това изключително мощната основа на Galaxy S III във всяко едно отношение. Смартфонът ще се предлага с различни чипсети в различните части на света, макар разпределението все още да не е напълно ясно. В някои региони Galaxy S4 ще има осемядрен Exynos 5 процесор с тактова честота 1.9 GHz, а в други - четириядрен Qualcomm Snapdragon S4 Pro. Разликата в производителността на двата чипа вероятно не е особено голяма, имайки предвид първите бенчмаркове, според които Snapdragon 600 в HTC One е по-бърз от осемядрения SoC на новия флагман на Samsung. RAM паметта е 2 GB, а дисплеят е 5-инчов, с S-AMOLED матрица и резолюция 1920 х 1080 пиксела. Субпикселната конфигурация е Pentile, която винаги е поне малко по-лош вариант от RGB, но при над 440 пиксела на инч разликата няма как да се усети. Със сигурност Galaxy S4 ще има един от най-добрите дисплеи на пазара, със сигурност най-яркия и най-наситения.

Galaxy S4 има два нови сензора. Благодарение на инфрачервения може да контролирате определени възможности на устройството, без да докосвате дисплея, подобно на това, което може да видите в ревюто на на Sony Xperia Sola. Комбинацията от сензори за влажности и температура пък работи в съвкупност с платформата S Health. Устройството има и IR порт, с който може да управлявате телевизори и друга домашна електроника.

Камерата на устройството е с резолюция 13 MP, което е доста по-безинтересно от софтуерните възможности, които Samsung добавя. За тях можете да прочетете на следващата страница. Вградената памет може да бъде 16, 32 или 64 GB, което постепенно се превръща в стандарт, докато батерията е с капацитет 2600 mAh, което би трябвало да осигури същия или дори малко по-продължителен автономен живот на новия флагман в сравнение с предшественика му.

Прочетете повече за интересните софтуерни подобрения на Samsung на следващата страница.

Софтуер

По-интересната страна на всяко ново устройство е потребителското изживяване, а не суровите хардуерни спецификации. Очевидно Samsung се стреми да предложи пълен пакет от софтуерни подобрения и добавки върху Android 4.2.2 Jelly Bean (повече по темата - тук), което апелира особено силно към американския пазар. Като цяло наблюдаваме тренда повечето Android партньори да внедряват множество възможности в устройствата си, които вече могат да бъдат открити в Google Play или биха могли да бъдат разпространявани там. Разбира се, нивото на интеграция няма как да бъде толкова добро и най-вече - ексклузивността за даден производител, в случая Samsung, би била невъзможна. Очевидно корейците се опитват да се отделят от Google и Android възможно най-ясно и да ги убедят, че използват TouchWiz, а не мобилната платформа на момчетата от Маунтин Вю. С Galaxy S4 задачата е изпълнена по-добре от всякога.

Новият флагман на Samsung съдържа десетки нови софтуерни подобрения. Ето и по-интересните от тях.

- Group Play е съвкупност от функции, таргетирана към потребителите, които имат повече от едно Samsung устройство. Няколко собственици на Galaxy S4 например могат да рисуват и коментират върху снимка, безжично показана на проектор, при това в реално време. По време на парти пък може да изпълнявате една и съща песен през високоговорителите на няколко смартфона, без да се налага да напасвате плейбека ръчно.

- S Translator е точно това, което предполагате - система за гласов и текстови превод в реално време. Към момента поддържа шест езика, но в бъдеще може да очакваме по-богата лингвистична библиотека.

- Smart Scroll и Smart Pause позволяват да скролвате списъци и уеб страници и да паузирате видео възпроизвеждане само с поглед. Достатъчно е да погледнете към ръба на дисплея или да отклоните поглед от него.

- Новите възможности на камерата разчитат на възможността на Galaxy S4 да прави 100 снимки с пълна резолюция за 4 секунди. Cinema Shot създава фотоси с движещ се фон, Drama Shot генерира формат, който можем да определим като нещо средно между GIF и Vine, а Eraser дава възможност да изтриете случайно преминал през кадъра човек или предмет, което вероятно разочарова фото бомбърите. Sound & Shot е опция за записване на звук към снимки, а Smart Album генерира албуми по локация и час автоматично.

- S Health получава много нови възможности, с което Samsung се стреми да елиминира нуждата от купуване на допълнителен аксесоар като FitBit и Nike Fuelband. Софтуерът работи в комбинация със сензорите за влажности и температура.

- S Voice Drive дава гласови напътствия по време на шофиране. Системата работи в две посоки - можете да попитате Galaxy S4 за близки ресторанти например.

Някои от новите възможности на TouchWiz ще бъдат налични и за Galaxy S III чрез софтуерен ъпдейт.

Защо постепенната иновация работи прочетете на следващата страница.

Аксесоари

Samsung представи неочаквано голям набор от аксесоари за Galaxy S4, някои от които са особено любопитни. S Band е конкурент на фитнес аксесоарите FitBit и Jawbone Up, Body Scale е умен кантар, S View Cover - защитен аксесоар с малък отвор за статус информация. Най-интересен според нас е безжичният гейм контролер, който се прикрепя към Galaxy S4 или Galaxy Note II със специална щипка и позволява да играете определени игри по-удобно чрез ала Xbox 360 конфигурация от бутони.

Събитието

Представянето на Samsung Galaxy S4 бе под формата на театрална постановка и беше, меко казано, странно. Излъченият на Таймс Скуеър ивент заслужава вашето време, без значение как ще го възприемете.

Моделът на Apple работи

Със сигурност сте чували израза "Samsung е новата Apple". Макар и не особено коректен, в него има известна доза истина. Корейците са единственият Android производител, който заимства модела на Купертино успешно. Резултатите са налице - продажбите на Galaxy линията са по-големи от тези на всички конкуренти. Макар HTC One да има относително по-добри дизайн и изработка и най-вече - да се различава повече от предшественика си One X, Samsung ще продължи да доминира в Android сегмента заради точния си микс от бавна и стабилна иновация (повече по темата - тук), силен и постоянен маркетинг и най-вече наблягане на изживявания и крайна функционалност вместо на сурови спецификации. Макар презентаторите да включиха множество слайдове с технически характеристики, не те бяха във фокуса на Unpacked.

Samsung Galaxy S4 е по-голям, по-бърз и по-функционален и ще бъде следващият бестселър сред Android смартфоните, без да има нужда от шокираща иновация.