Ако нещо ново ще се случва в света на телевизорите, то сме свикнали Samsung да имат дейно участие в него. За всички беше ясно, че след 4K идва 8K, но времето, в което видяхме първите образци с ултра високата резолюция, не беше чак толкова отдавна. Затова появата на 8K модели с корейската марка е колкото очаквано, толкова и впечатляващо, защото вече всеки може да има тази технология в дома си.

Разбира се, всеки трезвомислещ потребител трябва да си отговори на въпроса „Какво ми дава 8K резолюцията в момента?“. И със сигурност ще получи противоречиви отговори, тъй като такова съдържание е изключително рядко явление. От друга страна здравият разум мигом се изпарява, когато застанете пред тези 33 милиона пиксела. Така че, ако трябва да сме лаконични – 8K дава детайли, по-живи от живия живот.

Моделът QE85Q900R на Samsung вече е наличен в магазините за техника и това само по себе си е повод да се разходите до там. Хубаво е да сте психически подготвени, че ще се изправите пред 85-инчов екран (обърнато в познатите мерни единици това са 2 метра и 15.9 сантиметра в диагонал). На практика имате пред себе си една внушителна, изящна, ярка и наситена с цветове стена от образи. Разбира се, няма как да добиете реална представа за картината само под формата на букви, но поне ще ви разкажем с какви технологии е постигната тя.

И като говорим за големина, реално телевизорът далеч не е толкова масивен в профил и разчита на сравнително деликатни крака, които като че ли подчертават допълнително размера на екрана. За да сме обективни, е редно да споменем, че моделът тежи солидните 56 килограма, така че, преди да си пуснете мача, ще трябва да помолите приятелите си да го пренесете в хола.

Плюс по отношение на интериорния дизайн и удобството е изнесената кутия One Connect, която предлага три HDMI 2.0 порта, както и Bluetooth плюс Wi-Fi и Ethernet интерфейси. Така от телевизора излиза само тънък кабел вместо цяла плетеница от проводници.

Колко много е 8K?

Ако трябва да се осланяме на цифрите, това е матрица от 7680x4320 пиксела, които въпреки огромния размер на екрана са достатъчно малки, за да се налага да се приближите на около 20-ина сантиметра, за да ги видите. Казано с други думи, тази резолюция гарантира невиждани досега детайли. В момента, в който изгледате демото на телевизора, категорично ще сте убедени, че не сте виждали такава картина през живота си.

QE85Q900R лесно се превръща в спираща дъха картина на стената с активирането на режима Ambient.

Тук идва и добрата новина – Samsung са съумели да постигнат изключително качество на upscaling-а. Той се осъществява с помощта на AI (изкуствен интелект). HD съдържанието става супер детайлно, и то без познатите дефекти по ръбовете и линиите на обектите, и странно пресъздавани движения, на каквито често ставаме свидетели. Когато към телевизора се подаде 4K съдържание, нещата стават дори още по-добри, защото добавените детайли и дълбочина на образа превъзхождат възможностите на всеки 4K телевизор, наличен към момента. Именно този енджин осмисля притежаването на 8K телевизор, на който да се наслаждавате с наличното в момента съдържание.

Впечатляващ HDR

Дори малките екрани вече притежават тази екстра, но при Samsung QE85Q900R HDR режимът си е направо чудовищен. Това се дължи на постиганите 4000 нита яркост от директната подсветка, които в комбинация с локалното затъмняване и изключителния капацитет на модула за обработка на картината в реално време дават динамична картина, която истински радва. Като при всеки върхов продукт и тук говорим за задаване на стандартите, по които всички ще се равняват занапред.

Звук и глас

Вече стана ясно, че Samsung QE85Q900R се отличава със сравнително тънък профил, и това предполага, че вграденото озвучаване няма да разклати прозорците. Това в никакъв случай не означава, че телевизорът не предлага качествен звук. Системата Smart Sound се грижи за автоматичната оптимизация на аудиото, независимо от какъв тип е то, и честно казано, се справя добре със задачата си. Но както отива на такъв екран и изобщо на концепцията за домашно кино, най-добрата идея е да го комбинирате с качествена съраунд система, която без проблем можете да включите директно към телевизора.

Една от актуалните тенденции е телевизорите от по-висок клас да предлагат гласово управление и Samsung QE85Q900R не прави изключение. Системата Eden 2.0 вече е позната на феновете на марката и е достатъчно зряла, за да предложи удобна работа и много добър набор от възможности. Тук, разбира се, влизат и важните приложения за видео стрийминг като YouTube, Netflix и Amazon Prime, които са и най-достъпният източник на 8K и 4K съдържание.

На разположение са детайлни настройки на изображението и звука, които ще зарадват технологичните маниаци.

Едва ли някой очаква толкова иновативен и голям модел телевизор от висок клас да е евтин. В случая обаче това не е най-важният въпрос. 8K технологията е тук и всеки запален по визуалните технологии (съответно и по-заможен) потребител може да я има в дома си. За всички, които ще останат само с пълни очи, остава утехата, че в обозримото бъдеще ще видим имплементации и в по-достъпни ценови сегменти.

Тагове: