Още от предходните модели безжични слушалки на Huawei сме си научили урока и добре знаем, че специалистите на компанията изобщо не се шегуват, създавайки страхотни продукти, следващи всички супер модерни тенденции. Тези наши убеждения са потвърдени многократно – не само от нас, но и от редица уважавани световни медии. И със сигурност са базирани на доказаните особености на продуктите с марка Huawei, гарантиращи винаги качество от най-висока класа. Точно това предлага и най-новият модел напълно безжични слушалки от тип „тапи“ – True Wireless, носещи името Huawei FreeBuds 4i.

Дизайн, вдъхновен от суровата красота на природата

Не знам дали сте виждали снимки или дали сте ходили лично в Исландия, но тази държава е известна със своята неповторима природа, каквато няма да откриете никъде. Там съществуват уникални плажове, на които рядко лежат тълпи с туристи заради ниските температури на водата. Но те са забележителни с облика си най-вече заради това, че пясъкът им е… черен на цвят! Той е с вулканичен произход и оттам идва и цветът на пясъка и камъните, разпилени по бреговете. Под въздействието на вълните те са придобили красиви овални форми с прекрасен карбоново черен цвят. Този изглед е използвана и за чарджър-кутията за слушалките Huawei FreeBuds 4i. Така че… не я оставяйте сред онези красиви исландски плажове. После трудно ще я различите сред останалите камъни, освен ако не е точно черна.

Всъщност, говорейки за цветове, нека споменем, че освен в черно FreeBuds 4i се предлагат и в керамично бял цвят – за кутията с вграден чарджър и батерия, плюс слушалките.

Но цветът на елегантната и удобна за всяка длан форма на кутийката е само първото, което ще ви направи впечатление. На ред са самите слушалки, разположени в нея.

Huawei Freebuds 4i са слушалки „тапи“ от вида True Wireless. Което ще рече, че са от върха на пирамидата на инженерната мисъл и въплъщават две красиви малки парченца технология, които поставяте в ушите си, оставяйки се на музиката. С всяка следваща своя версия (защото все пак има и предишни, да не забравяме!) те са все по-усъвършенствани не само технологично, но и като дизайн. Ергономичните им заоблени форми са така създадени, че да пасват максимално добре на човешката анатомия. Е… по-специално на формите на ухото разбира се, като за целта дизайнерите на компанията са изучили ушните канали и формата на ушната мида на над 10 000 реални хора, преди да създадат най-добре пасващия дизайн за своите слушалки. Именно затова той се нарича 3D Bionic.

Не знам точно как, но в техните миниатюрни размери са събрани не само корпусът, високоговорителите и батериите, но цялостно всичко това тежи едва 5.5 грама за всяка! Това прави слушалките изключително удобни за продължително носене и дори може да забравите в един момент, че са ви на ушите. В добавка – всеки комплект включва три различни размера на супер мекия силикон, навлизащ плътно в ушния канал, като можете да изберете най-комфортния за вас.

Няма да ви изоставят в най-неподходящия момент

Да, буквално! Имам предвид едно от най-важните качества на True Wireless слушалките, а именно – батерията. Тъй като при тях всякакви кабели липсват, е ясно, че ще трябва да разчитате само на миниатюрните им батерийки. Поне докато някой не измисли как слушалките да се зареждат от въздуха, слънцето или от топлината на ухото ви, ще се налага да ги включвате периодично „в контакта“, посредством удобната и красива кутийка. Повтарям – в нея също има вградена батерия, която помага да дозареждате слушалките, когато сте на път и те започнат да се изтощават. Така сумарно времето за употреба значително нараства, разбира се – както и времето, в което те ще стоят заредени и готови в режим на изчакване. Това време е указано от компанията като… цели 200 дни! Тоест ако приемем, че сте заредили на 100% кутийката и слушалките, а последните са прибрани в нея и капакът е затворен, то в режим на изчакване те ще изкарат цели 200 дни. Този режим се нарича Super Standby и е възможен заради интелигентния мониторинг от страна на електрониката спрямо това, какво прави потребителят – дали например върви по улицата, пътува с кола, спи и т.н. По този начин слушалките влизат в режим на ниска консумация на енергия.

Когато обаче ги ползвате ежедневно и трескаво като мен, ето на какви стойности можете да разчитате. С едно зареждане ще слушате музика за около 10 часа (при изключено заглушаване на шума) или пък ще говорите непрекъснато до 7 часа и половина. Това ще рече, че те ще ви „покрият“ напълно във всеки един стандартен работен ден, колкото и дълъг да е той. Все пак не слушате музика дори по време на работните срещи или при активна и концентрирана работа, нали?

В комбинация с презареждане от батерията на „чарджър кутийката“ се постигат до 22 часа плейване на музика или до 14 часа разговори.

Имайте в предвид обаче, че използването на активното шумозаглушаване намалява тези стойности повече от наполовина.

И все пак, ако се наложи да зареждате инцидентно слушалките си, винаги можете да разчитате на възможността за бързо зареждане. Само за 10 минути „стоене в контакта“ те ще ви осигурят допълнителни 4 часа слушане на музика. Aко трябва да сравним тези възможности дори с предишния модел FreeBuds 3i, то повишаването на всички параметри е значително – с 300% при бързото зареждане, 185% при живота на батерията с едно пълно зареждане и с 50% повече при общото време за употреба с използване и батерията на кейса. А това е наистина внушителен прираст, дори при положение че стойностите са осреднени и изчислени при „стандартни“ условия (средна сила на звука, ползване на AAC режима, нивото на околния шум и много други условия).

Когато шумът вече не е фактор

Спомням си добре как едно време, преди много години, слушахме първите си Walkman преносими плейъри, а стандартните им слушалки тип „наушници“ бяха с оранжев твърд дунапрен. И не стига че не пасваха добре на ушите, но и всички около вас чуваха яките жици, които слушате, както и… вие техните завистливи разговори. Е, тези години отдавна отминаха и днес не само че не се налага някакви стоманени диадеми да развалят прическата ви, но и можете да останете уютно шумоизолирани от външния свят само с докосване на слушалките.

Да, става дума за функциите за активно шумпотискане, една екстра, без която към престижната класация на лидерите не може да се присъедини нито един модерен комплект слушалки. Преди да разкажа за ANC системата, обаче искам да споделя нещо друго много интересно.

Въпреки малките си размери Huawei FreeBuds 4i имат страшно комплексна вътрешна структура, включваща двойна система за намаляване на шума от вятъра, когато сте навън.

Знаете колко е неприятно, когато говорите по телефона с някого, а около вас силният вятър духа в микрофоните и отсрещният не чува почти нищо? Е, системата от два микрофона на тези True Wireless слушалки е така проектирана, че всеки от тях има различна структура за намаляване на навлизащите въздушни потоци. И в резултат, дори когато вървите или тичате по време на силен вятър, то говоренето ви няма да бъде приглушавано от шума му.

Що се отнася до самата система за потискане на шума (ANC или Active Noise Cancellation), нейната работа е да ви изолира в реално време от шума на обкръжаващата ви среда (улици, офиси, магазини, градски транспорт и др.), като се старае максимално да подобри звуковото ви изживяване. Да, звучи леко рекламно, но е точно така – кой иска, докато слуша любимото си парче, то да бъде нарушавано от бръмчене на автомобили, звука на тракащ трамвай или бърборенето на лелките около вас? Точно за това се грижи и ANC – прихваща „вредните“ шумове наоколо и прилагайки „антишумова“ звукова вълна, минимизира околните звуци. И трябва да ви кажа, че ефектът е доста впечатляващ – ако досега всичко наоколо ви е дразнело, докато пътувате или вървите, включвайки този режим, ще се потопите в почти пълна изолация от шумовете на околния свят. Въпреки че понякога все пак е нужно да можете да реагирате на човешкия говор, предназначен за вас. Точно за такива случаи съществува и „междинният режим“ за осведоменост, наречен Awareness Mode, който пропуска някои важни за хората честоти – най-вече тези на техните гласове.

Забравих да спомена и още нещо изключително важно и интересно. Микрофоните на слушалките също поддържат елиминиране на шума, докато говорите. Те използват технологията Beamforming, при която се разпознава по-добре посоката на звуковите вълни, създавани от гласа ви, като той освен това се отделя ефективно спрямо фоновия околен шум, за да може последният да бъде премахнат. Така във всеки телефонен разговор гласът ви ще звучи отлично и изчистено, без никакви артефакти.

Кристалният звук все пак е мечтата за всяка слушалка

Никога не забравяйте този факт! Каквото и да си говорим, все пак става дума за аудио устройство, и то най-важното – онова, което разпръсква финалния звук към ушите и мозъка ви. Така че най-важният параметър за всеки чифт слушалки в крайна сметка е именно качеството на звука. Самите Huawei споделят, че техните слушалки са специално проектирани и тествани така, че да доставят богат звук с балансирани честотни параметри и добро гласово аудио, когато говорите по телефона с тях. За целта инженерите на компанията са вградили в мини слушалките 10-милиметров драйвер с полимерна диафрагма и медна намотка.

Сглобката е плътна и добре конструирана, като за нея е обособена специална кухина, допринасяща за плътността на звука.

Благодарение на това, както и на подвижната намотка с голям диаметър слушалките успяват да генерират по-солиден и пълен басов звук. Допълнителните честоти, които обогатяват звука и го правят детайлен (можете да чувате отчетливо всяко „цъкване“ на чинелите например), се създават от композитната полимерна диафрагма. Тя се нарича PEEK+PU и е изключително лека и еластична, придавайки на високоговорителя нужната динамика и чувствителност за по-добра репродукция на звука.

Почитателите на качествения звук ще разберат доста добре за какво говоря – едно е да слушате само силен звук с някакви басови думкания, а съвсем друго – да усещате ниските честоти с костите си, а високите да не ви дразнят и да „рисуват“ музиката такава, каквато авторът я е замислил. Е, ще трябва и да подадете изключително добър сигнал към слушалките, разбира се. Но това е една съвсем друга тема.

Контролът, но не по качеството!

Правя умишлено тази закачка с лозунгите от недотам близкото вече минало, защото дори най-добрите слушалки биха били неизползваеми, ако нямате добър контрол над работата им. За щастие Huawei FreeBuds 4i са изключително лесни за контрол. За да се осигури това обаче, чувствителността е от решаващо значение. Тези слушалки имат вградени капацитивни сензори от двете си страни, благодарение на които могат точно да определят навиците на потребителя и допълнително да подобрят чувствителността си. Те притежават специално гланцово покритие, което не се замърсява лесно, а самото разпознаване на жестовете ползва особен алгоритъм, предотвратяващ действията при случайни докосвания.

В сравнение с традиционния метод „почукване“, или tapping, собствениците на тези слушалки могат да контролират управлението на музиката, гласовите обаждания и включването/изключването им само с много леко докосване. Ще трябва да свикнете наистина колко леко се случва това. Давам и кратък пример за конкретните действия на управление – с две докосвания пускате или спирате музиката на пауза или пък отговаряте на позвъняване/затваряте. А с едно по-продължително докосване се включва режимът на шумоизолация ANC, изключва се или пък се активира Awareness Mode, който ще ви е полезен в редица ситуации.

Съвместими откъдето и да ги погледнеш

Пропуснах да кажа, че тези True Wireless слушалки са наистина безжични благодарение на сдвояването им през Bluetooth. За да се улесни този процес обаче, и да не е нужно да сканирате, търсите, сдвоявате или въвеждате пин, Huawei FreeBuds 4i поддържат т. нар. Proximity Bluetooth pairing. Преведено буквално това означава „сдвояване чрез Bluetooth устройство в близост“. А идеята е, че когато слушалките трябва да се свържат с ново устройство на Huawei, на екрана му автоматично ще изскочи прозорец, върху който потребителят трябва само да кликне, за да завърши сдвояването. Така се пестят време и усилия на потребителите.

Вероятно тук възниква и резонният въпрос: „Ами каква операционна система поддържат тези слушалки?“. Истината е, че поддържат всички най-популярни, макар че вас най-вероятно ви интересува поддръжката на iOS и Android. Е, има я, разбира се. Слушалките работят еднакво бързо и добре на всякакви телефони, осигурявайки на щастливия си собственик максимално добро аудио изживяване. На всичко отгоре цената им е под 150 лева, което, сравнено с някои други конкурентни, известни марки и модели, е направо супер изгодна оферта!  

Снимки: HiComm

Виж още: Huawei разкри повече подробности около HarmonyOS