Тази година Sony направи нещо малко по-различно, за което говорихме надълго и нашироко преди седмица. В подробното ревю, посветено на цялата нова серия, което можете да откриете тук, съвсем целенасочено обърнах по-малко внимание на камерата на новите модели. Но сега е време да “поправя” това. В следващите редове ще научите повече за основния сензор на Xperia X на Sony и на това, на което е способен. Разбира се, ще видите и примерни снимки, а следващата седмица ще обърнем специално внимание на предната камера на Xperia X Performance. Чрез нея ще разкрием и някои от по-малко познатите забележителности на София, които си заслужава да посетите. Но това след седмица, а сега е време да се върнем на Xperia X.

 

Семейство Xperia X

 

Кратко представяне

Xperia X се намира на стъпка под тазгодишния топ модел на Sony, но въпреки това предлага сходен с неговия дизайн и хардуер, който е готов да се включи подобаващо във всяка ситуация.

Визуално японският производител продължава да се придържа към формата, позната ни от предишни години, но този път има една основна разлика. Стъклото, което покриваше задния панел, е отстъпило място на по-здравия метал. Да, в някои ситуации изцяло стъкленият гръб изглежда по-привлекателно, но след няколко дни използване на Xperia X не мога да не призная, че промяната носи положителни черти. От една страна, дизайнът не е пострадал, просто има по-различно усещане, а от друга - случайните изпускания са много по-рядко срещани - точно както и малките драскотини. На всеки се е случвало да види такива по стъклото, чудейки се откъде са дошли.

 

 

На десния профил на устройството са физическите бутони - този за включване и изключване, който е и със сензор за пръстови отпечатъци, последван от тези за звука, а в най-долния край - физическият бутон за камерата. Да, последното е нещо типично за модел на Sony, но продължавам да оценявам това, че производителят не иска да се откаже от него. Както споменах и в по-подробното ревю, сензорът за пръстови отпечатъци е бърз, но разположението му означава, че за да отключите телефона, трябва да го вземете в ръка.

 

 

На предния панел освен изключително качествения 5-инчов Full HD екран се намират и двата стереоговорителя. Това е и една от причините за по-широкото пространство под и над дисплея, което остава сред малкото минуси в дизайна на телефона.

В графата “хардуер” всичко изглежда обуздано, но готово за работа. Това, което може да се окаже проблем, са тежките игри, но 3 GB RAM, придружени от 6-ядрения процесор Snapdragon 650, ще се погрижат мултитаскингът и приложенията да вървят гладко.

И тъй като говорим за модел на Sony, не можем да не споменем батерията. Причината е, че компанията оптимизира наистина добре моделите си, а софтуерът, който се грижи за батерията, е сред добрите примери на пазара. Тук капацитетът е 2620 mAh, които от Sony казват, че могат да бъдат достатъчни до два дни. В нормални работни условия, в които се включва поща, социални мрежи и разговори, и ако като цяло сте сред не толкова активните потребители, едно зареждане ще е напълно достатъчно, за да се доближи до тази граница. Ако използвате Xperia X по-активно и се доверявате на режима Stamina, ще се будите и на другия ден с още наличен заряд.

Ако се интересувате повече от този модел или искате да научите подробности за Xperia XА и Xperia X Performance, отново ще ви насоча към това ревю. А тук е време да преминем с подробности към камерата.

 

 

 

Хардуерът на камерата

И тук Sony не изневерява на едно от големите си оръжия - милионите пиксели. Xperia X е оборудван с 23 MP 1/ 2.3-инчов сензор Exmor RS, бленда f/2.0 и LED светкавица. Конфигурацията ни е позната, но този път има нещо ново. Xperia X може да се похвали с предикативен хибриден автофокус. Неговата роля е да ви помогне да уловите по-добри и чисти снимки на обекти в движение - просто трябва да натиснете върху обекта, върху него се визуализира правоъгълник, който го следи постоянно. На теория това действа именно така. Съвсем нормално процентът на успеваемост не е 100%, но автоматичният фокус върши добре своята работа. И е наистина бърз

Една от изненадите е, че Xperia X не заснема видео в 4K резолюция, а максимално във Full HD при 60 кадъра в секунда. Наличен е и режим за заснемане в забавен каданс. От Sony са се погрижили и за снимането в движение и въпреки че не са заложили на оптична стабилизация, наличен е софтуерът SteadyShot. Той се справя изненадващо добре и намалява драстично неприятното трептене.

На предния панел е разположен 13 MP сензор с бленда f/2.0, който има една важна цел - да направи селфи снимките ви максимално ясни и добри.

 

Софтуерът

Да, основният сензор на Sony е наистина добър, а сега е време да обърнем внимание и на софтуера, чрез който се управлява камерата.

Първо, наличен е режим за бързо стартиране на камерата, което е удобно. Само чрез натискане на бутона за снимане можете да направите и светкавична снимка - от заключен телефон до снимка са необходими само 0.6 секунди. Отново това е измерване на Sony, но напълно се доверявам, тъй като снимката е готова още преди да е светнал дисплеят.

Самото приложение за камерата е прегледно и всичко е разпределено в точната категория. Отляво се намират различните режими, които се сменят чрез приплъзване - а от дясно - в центъра на полето, е софтуерният бутон за снимане, а под и над него - менютата за настройки.

 

 

Режимите са няколко, като вероятно по-често ще се доверявате на Superior Auto, при който не можете да се възползвате от всичките 23 MP. Той е фиксиран на 8 MP при съотношение 16:9, но в голяма част от времето наистина добре преценява средата и обектите, за да даде оптимални снимки. Случва се някои снимки да излязат прекалено тъмни, но това не е нещо, което може да ни изненада при автоматичен режим. Superior Auto заслужава името си, тъй като разпознава огромен брой сцени, които се визуализират с малка иконка. Сред тях са панорама, макро, дневни снимки, нощни снимки, движещи се обекти, храна, документи и т.н. Това, което липсва тук, е възможност сами да включите HDR. Той е наличен само при активиране на ръчния режим и още по-странно - за да достигнете до него, трябва да влезете в допълнителните настройки. Много по-удобно щеше да е, ако беше изведен като пряк път на основния екран на камерата.

 

 

Самият ръчен режим позволява да качите MP до максималните 23, както и да избирате между различни предварително зададени режими. Сред тях са смекчаване на снимката, HDR, нощна сцена, нощен портрет, намаляване на размазването, високо ISO, спорт, храна, сняг, храна, плаж, документи и други. Интересното е, че голяма част от тези режими променят скоростта на затвора, а този параметър не е наличен за контролиране от потребителя. Това, което можете да променяте, е балансът на бяло, ISO, корекция на експозицията и други. Някои от тях също са налични в менюто с настройки, разположено под бутона за снимане.

И за финал - по-различните и забавни режими. Ако вече сте използвали телефон на Sony, няма да са чужди за вас. Предварително са налични AR Effect (например добавяте динозаври към снимките си), снимка със звук, арт ефекти, едновременна снимка с предната и основната камера, панорама (прави се много лесно и дори при повече обекти и детайли наслагва качествено снимките) и други. Ако тези не са ви достатъчни, винаги можете да свалите още. Тези режими са забавни и със сигурност ще прибегнете до тях в някой момент, за да отключите креативността си. Някои от тях обаче особено бързо вдигат температурата на телефона, което води до временно спиране на камерата. 

 

 

Впечатления

Бях си поставил задача да се опитам да уловя възможно най-голямо разнообразие от кадри, за да видим точно как ще се справи камерата на Xperia X.

Общите ми впечатления са за много способен сензор с добър динамичен обхват и много, много бърз автоматичен фокус, който осигурява и приятен боке ефект при макроснимки. Случва се фокусът да се “разсее” при натискане на физическия бутон, но бързо се връща в правилния път. Предаването на цветовете е сред добрите страни, като синьото, зеленото и традиционно трудното червено изглеждат добре. В някои ситуации софтуерът за обработка може да изостри снимката прекалено, а при ниско количество светлина се наблюдава шум и снимката губи детайли. Софтуерната стабилизация прави наистина всичко по силите си, но липсата на оптична може да се забележи най-вече именно при вечерните кадри.

Възможността да снимате в 23 MP е страхотен плюс, особено за тези от вас, които обичат да кропват определени детайли от снимката.

 

Дневник на резултатите

Време е и за снимките. Всичко започна с посещение до Амстердам за тест драйв на един много интересен автомобил. Е, какво пътуване ще бъде, ако първо не се направят няколко снимки от летището! И лек опит за улавяне на отскоро изгрялото слънце.

 

 

Вече в Амстердам, бързо се метнахме на колите, за да отидем на интересната презентация. Мястото е приятна къща, която разполага с още по-приятен двор. В краткото свободно време извадих телефона за няколко бързи снимки.

 

 

 

Време е за презентацията, но не е тук мястото. Всичко за автомобила можете да научите от новия брой на списание HiComm.

 

 

Последва и кратка разходка из Амстердам. За мое огромно съжаление - наистина кратка.

 

 

 

След завръщането ми в София имах възможност да изпробвам камерата на Xperia X и в по-интересна среда - концерт!

 

 

Това беше и краят на вълнуващите няколко дни. Въпреки това пътят до офиса е изпълнен с някои интересни неща... Добре първото не е толкова интересно, но поставих фокуса върху движещия се Opel.

 

 

Не точно по пътя към офиса.... 

 

Неделният ден беше посветен на пътуване извън града. Кадрите са правени от движещ се с около 100 км/ч автомобил. Кадрите на животните - не. 

 

 

И за финал - разходка на домашния любимец.

 

 

За финал

Xperia X на Sony притежава множество положителни черти, които могат да допаднат на голям брой потребителите. Не мога да не отлича приятният, макар и до известна степен познат дизайн, разнообразен от металният гръб. Тази година японският производител показа и известна зрялост, когато говорим за операционна система, а камерата има някои наистина силни черти, които не са за пренебрегване.