В офиса идват три телефона, които са колкото близки, толкова и различни. Нещо, което важи за всяко едно семейство, обединено не само от родствената си връзка, но и от важни традиции и ценности.

Точно това са първите ми асоциации, когато разглеждам Xperia XA, Xperia X и Xperia X Performance на Sony - тройката, която компанията представи на Световния мобилен конгрес в Барселона, а вече може да бъде открита и на нашия пазар. Поради наличието на три различни модела, решихме да направим това ревю по-различно - да отделим време както за общите ми черти, така и за някои от индивидуалностите им. След общия преглед и впечатления тук, с колегата Илия Темелков грабваме по един телефон, за да изпробваме камерите им - на мен се падна честта да тествам Xperia X и да заснема максимално различни кадри, а той - да ви представи някои не толкова познати, но много интересни кътчета от София чрез Xperia X Performance. Уловката е, че това ще стане чрез селфита. Тези материали очаквайте съвсем скоро, а сега е време за подробностите около семейството с Характер.

 


Sony Xperia X, Xperia X Performance и Xperia XA

 

Oт Z към X

Тази година Sony промени реда на азбуката и постави X след Z. Компанията измести флагманската си линия с нещо също толкова разнообразно - споменатите вече модели, причислени към общото семейство на Xperia X. То е натоварено с нелесната задача да задоволи по-голям кръг от потребители, разполагайки модели в различен клас. С него идва и известна промяна в дизайна, който винаги е бил на високо ниво, но след няколко поколения се усещаше нуждата за нещо ново. Не, Sony не променя революционно, а само леко пипва там, където смята за добре.

 

Фокус: минималистичен дизайн във висша форма

Няма какво да си кривим душата - личи си, че са роднини. И три телефона са с 5-инчов дисплей и макар и най-достъпен като цена, Xperia XA се отличава още преди дори да го докоснете. Причината е почти липсващата рамка от ляво и дясно на дисплея. Дори е странно - сякаш екранът директно се слива в профила. За това помага и стъклото, което се заобля приятно именно в последния си допир със страничната рамка. Част от нея пък е метална, което помага за усещането за добре сглобено и солидно устройство. “По-премиум” материалът, както често го описваме, не е намерил място из всички страни на телефона - горният и долният профил остават пластмасови.

 

 

Същото важи и за гърба, а предният панел е покрит със споменатото стъкло. Е, рамките са далеч от тънки под и над дисплея, но цялостното усещане за апарата, позициониран в средния ценови клас, е на добро ниво. Комбинацията от почти липсата на странична рамка, 5-инчовия екран и лекото тегло го правят предпочитан избор за всеки, който търси компактен телефон. Спокойно можете да работите на него с една ръка, като с палец можете да достигнете до почти всяко кътче от работната повърхност.

Физическите бутони са разположени на десния профил. Започват с ниско разположен бутон за камерата (нещо, което много харесваме в телефоните на Sony е именно запазването му), малко след това са тези за звука (искаше ни са да са малко по-стабилни) и добре познатият ни бутон за включване и изключване. Тук липсва сензорът за пръстови отпечатъци, така че той спокойно може да е с кръглата форма, която беше станала отличителна за моделите на Sony.

И така Xperia XA оставя добро впечатление, особено за апарат, базиран в средния ценови клас (към написването на материала, цената му е малко над 500 лева), За това му положение го издава основно пластмасовият гръб.

Но какво се случва с по-скъпите му събратя? Те захвърлят пластмасата и залагат повечко на метал. За съжаление тук дисплеят не се разпростира чак толкова близо до профилите, но пък Xperia X и Xperia X Performance качват рязко доброто усещане благодарение на металните си гърбове. Най-много ни хареса леко изчетканият гръб на втория. Той запазва и нещо, което Sony наложи и за съжаление не откриваме в другите два модела - защитата от вода и прах (сертификат IP68).

 

 

Отново десният профил е запазен за физическите бутони. Отдолу нагоре започваме с този за камерата, почти веднага идват и бутоните за звука, а след това, точно в центъра на профила, е сензорът за пръстови отпечатъци. Той е и бутон за включване и изключване. Позицията му е удобна, тъй като точно там е разположението на палеца, когато вземете телефона в ръка. Също така е светкавичен и отчита добре, но мястото му има известни ограничения - да, удобен е за палеца, но е откровено неестествен за почти всеки друг пръст.

Двата по-скъпи моделa имат с какво още да се отличат визуално - на предните им панели са стереоговорителите, които са добро попълнение, особено комбинирани с поддръжката на Hi-Res аудио. Това е нещо, което ще се хареса на всеки аудиофил.

 

 

Да, Xperia X и Xperia X Performance не са огромна крачка в друга посока за Sony спрямо Xperia Z5, но промяната носи ново усещане. Металът е добър материал - гладък, приятен, не събира пръстовите отпечатъци, което е присъщо за стъклото, а и не е толкова хлъзгав. От японския производител са направили още нещо, което заслужава добра дума - камерата не е изпъкнала, а удобно се е наместила върху гърба.

 

 

От друга страна, Xperia XA е нещо по-ново за Sony. Компанията и до този момент имаше среден клас смартфони като Xperia M4, но този път дизайнът е поставен една идея повече на фокус.

 

Дисплеят

Отново лесно можем да разделим телефоните на две групи. Започваме с Xperia XA. При него дисплеят е 5 инча, но пък за сметка на това е HD. Или всъщност по-правилно е да кажем, че е HD, но пък за сметка на това е 5 инча. Причината е, че за днешните стандарти това не е много, но откровено казано - достатъчно. Резолюцията 1280x720 пиксела осигурява точкова гъстота 294 ppi и окупира по един подобаващ начин екрана, макар и да е стъпка назад спрямо Full HD. Цветовете също са на достатъчно добро ниво, въпреки че липсва яркостта и наситеността, която наблюдаваме в по-високите модели на Sony от тази година.

А при тях компанията надгражда. Не достигат до върховите постижения, поставени именно от японския производител (4K дисплей), но Full HD екраните на Xperia X и Performance са истински добри. Голям виновник за това е технологията Triluminos, енджинът X-Reality и Dynamic Contrast Enhancement (технология за подобряване на динамичния контраст). Липсват непригладени пиксели, цветовете са максимално ярки без да навлизат в нереални нива, черното е истинско черно, а дори погледнати под ъгъл, продължат да запазват тези си свойства. Дисплеите са сред силните страни на тазгодишните модели на Sony.

 

 

И останалият хардуер

Тук се наблюдават някои от най-основните разлики между моделите, като всеки от тях е оборудван с различен процесор, но, базирайки се на това, се справят добре в респективната си категория.

Първенец е Xperia X Performance - нещо, на което Sony наблягат още в иметo. Увереността за стабилното представяне е в процесора Snapdragon 820, придружен от 3 GB RAM. Въпреки че част от днешните флагмани вече стигат до 4 GB оперативна памет, Performance не отстъпва като потребителско изживяване. Освен ежедневната работа с поща, Facebook, социални мрежи и интернет, той се справя и с по-тежките игри. При продължителна работа с последните се наблюдава и загряване на устройството, но това не е нещо нестандартно и изненадващо.

Именно тежките игри са това, с което можете да затормозите Xperia X, въпреки че и той разполага с 3 GB RAM. Те се грижат добре за отварянето на приложения и прехвърлянето от едно в друго, но по-слабият процесор не е създаден за най-впечатляващите мобилни игри. Той е 6-ядреният Snapdragon 650. И двата модела разполагат с 32GB вътрешна памет, но и със слот за microSD карта.

А какво се случва с другия важен аспект от хардуера - батерията? Тук нещата изглеждат много добре, благодарение на добрата оптимизация от Sony и режима Stamina. Чисто на хартия капацитетът на батериите на двата по-скъпи модела не звучи впечатляващо - Performance разполага с 2700mAh, а X - с една идея по-малките 2620mAh. Но тук важно е представянето в реални условия, нали? От Sony са на мнение, че и двата телефона могат да издържат до два дни, без да се налага да се включват към електрическата мрежа. И ние се съгласяваме напълно, но само ако сте по-непретенциозен и не толкова активен потребител.

 

 

Ако използвате интензивно телефоните, но залагате през цялото време и на режима Stamina, спокойно можете да се будите след ден работа с още наличен заряд, но без надежди за още един цял ден. Добрата новина е, че двата телефона имат възможност за бързо зареждане и 30 минути в контакта са достатъчни да позапълнят 50-тина процента от капацитета на батериите.

Тук за финал оставихме по-непретенциозния Xperia XA. Той идва с 8-ядрен процесор MediaTek Helios P10, 2 GB RAM и 16GB вътрешна памет, придружена и от слот за microSD карта. В ежедневната работа можете да наблюдавате забавяне при пускане на по-тежките приложения, но ако сте сред потребителите, които залагат на интернет, Facebook и още няколко приложения, които не включват по-сериозна обработка на снимки например, добрата работа с телефона е гарантирана. Батерията? Тя тук е по-скромните 2300mAh, но комбинирана с хардуера, също постига добри резултати. Отново - при подобно потребление на това, описано по-горе, няма да се притеснявате през цялия ден, като дори може да ви остане добър заряд и за сутринта. И тук е налична известна форма на бързо зареждане, но ще ви е необходимо и подходящо зарядно, което не е налично в комплекта.

 

 

Сдържан Android

Sony показва сдържаност, на която не можем да не се зарадваме. След като дълги години най-големите производители на смартфони експериментираха с мобилната операционна система на Google, сега са времена на подреденост и намаляване на предварително инсталираните приложения, които почти винаги са ненужни. Не, тук не са изчезнали напълно, но са останали малко, а някои от тях могат да бъдат премахнати.

И трите телефона идват с Android 6.0.1 Marshmallow, облечена в по-цветни и привличащи окото одежди. При заключен екран получавате голям и хубав часовник, зад който се вижда и избраният тапет. Интересно решение, което е истински приятно. Още от тук има някои полезни функции, които надграждат над чистата версия на Android - с приплъзване наляво или нагоре отключвате, а надолу отваряте уведомленията. Когато отключите телефона отново имате достъп до някои преки пътища, които, когато свикнете с тях, са полезни. Така с приплъзване надолу достигате до най-използваните приложения, но и поле за търсене. Падащото меню от горния край не е претърпяло промяна (същото важи и за мултитаскинг менюто), а с наличните теми можете да персонализирате телефона по начина, по който ви харесва.

 

 

Двата по-скъпи модела идват с функцията за събуждане на екрана чрез двойно почукване, което е не само удобно, но и препоръчително - все пак бутоните са разположени на страничния панел.

Цялостното усещане от интерфейса е за по-голяма зрялост (макар и ярките цветове и теми), стремеж към чистотата, но с някои полезни функции, които липсват в базовата версия на Android.

 

Фокус, от който не можеш да избягаш

И трите модела имат хибриден автофокус, който в Xperia X и Xperia Performance е предиктивен и е сериозна помощ при снимки на движещи се обекти. Просто ги фиксирате, а технологията продължава да следва изместването им в пространството. Това е чудесно ако искате да снимате състезание, деца или домашни любимци.

 

 

Xperia XA има 13MP основна камера с бленда f/2.0 и 1/3-инчов сензор, придружена от LED светкавица. Именно в категория камера средният клас телефони често изпитват най-големите си затруднения. Моделът на Sony има от какво да е доволен, но не трябва да се възгордява. Камерата се справя добре - има достатъчно детайли, шумът е в рамките на нормалното, а цветовете са относително точни. За да правите по-добри снимки, на помощ идва режимът Superior Auto, който услужливо ще включи и HDR, когато сметне за необходимо. Преценката му обикновено е точна. Основната камера записва видео с Full HD резолюция, а предният сензор е 8MP, за да постигнете добри селфи снимки.

 

 

Нещата стават по-интересни, когато насочим вниманието си към Xperia X и Xperia X Performance. Освен споменатия автофокус, моделите се отличават с 23MP основен сензор Exmor RS с бленда f/2.0 и електронна стабилизация (EIS). Чрез физическия бутон имате и бърз достъп до камерата. И под бърз, имаме предвид наистина такъв - от заключен телефон до снимка са необходими едва 0.6 секунди. Измерването е направено от Sony, но ние напълно се доверяваме, тъй като снимката беше готова още преди да е светнал дисплеят.

 

 

Интерфейсът е максимално изчистен, като на разположение са няколко режима. Най-използваният е Superior Auto, като е наличен ръчен и режим (ограничен основно до промяна на ISO и баланса на бялото), панорама и забавни режими. Пример е този, който добавя динозаври и други елементи, познат ни от предишните модели на компанията.

 

 

И резултат от всичко това са снимки, които носят достатъчно детайли, истински бърз автофокус (и при включване от близък към по-далечен предмет) и добри цветове, които в някои ситуации могат и да загубят от блясъка си. При понижена светлина се покачва и нивото на шум.

Повече за камерата ще си говорим в следващите ни материали, но не можем да не споменем и предния сензор. Той е 13MP 1/ 3-инчов Expor RS сензор с бленда f/2.0 и по-добър от основните камери в по-ниския клас. Най-много ни изненада възможността й да снима дори при много ниска светлина, което е отлично за вечерните селфита в заведения с приятели.

Ето и няколко примера от камерата на Xperia X:

 

 

 

Пълна къща

Тази година Sony подходи по-различно и ни предостави три телефона, които могат да задоволят предпочитанията на по-обширна група от потребителите. Всеки от семейството на Xperia X има своите предимства, но и разлики, които да наклонят везните на всеки потребител.

 

 

Въпреки че промените в дизайна не са драстични, те променят чувството за телефоните. Сред плюсовете можем да изведем по-чистата версия на Android, предиктивния автофокус на по-скъпите два модела, но не трябва да забравяме и тънката рамка на Xperia XA, която го прави повече от удобен в ръката.

Очаквайте и повече подробности за камерите. А ето ги и вече тук.