Една от най-забавните тенденции при смартфоните в последните години е суровата битка в средния клас. Благодарение на нея най-интересните телефони на пазара вече не са резервирани за космическата ценова зона от над 1200 лв., а дори напротив - днес някои от най-големите промени се случват в доста по-достъпния сегмент. Sony Xperia XA1 пристига именно в тази ниша, като на пръв поглед привлича вниманието най-вече с интересния дизайн на лицевата си част. След около седмица с него се оказа, че високата конкуренция в този клас си казва думата и освен с интересен вид XA1 може да се похвали и с великолепна работа.

Високо и без рамки

Подобно на предшественика си, и новият XA модел има т.нар. borderless дизайн, в който дисплеят на практика няма странични рамки, което го прави по-удобен за използване. Типично за Sony цялата визия на XA1 залага на симетрията и телефонът е доста висок, с големи рамки отгоре и отдолу, които изглеждат добре. Голямата долна рамка го прави по-неудобен за работа с една ръка, но пък цялостният дизайн, включващ и по-меки ръбове, придава стабилност, която отсъства в други модели.

Sony Xperia XA1 истински сияе в матирано черния си вариант.

Другият ключов елемент в дизайна са цветовете, които при XA1 са черен, бял, розов и златен. Обикновено съм от хората, които залагат на цветни телефони, но в случая черният модел е абсолютният ми любимец. Той има матирано черен гръб, който не задържа мръсотия и е приятен на пипане, докато предните рамки се сливат с екрана и правят телефона изключително приятен за окото. Финалният щрих, който много ми допадна в дизайна, е плоското дъно. Да, това е абсолютно незначителен детайл, но е приятно да можеш да оставиш телефона си изправен, без помощни средства. Тази дреболия, освен да улеснява заснемането на апарата, позволява да се възползвате от една от важните селфи функции на XA1.


Камера от по-високо

За селфитата в Xperia XA1 се грижи предна камера с 8 MP сензор, която осигурява снимки с добро качество. Функцията за снимане с помахване е най-готиният начин да се възползвате от плоското дъно, като все пак изисква малко време да хванете точния начин, по който се засича ръката. Селфитата също се правят със сравнително широк обектив, който позволява да включите повече хора в снимките, макар че това има смисъл само при хоризонтални снимки, които вероятно ще правите от ръка.

И докато селфитата са добре обезпечени, то тежката артилерия е на гърба. Там Sony слага 23 MP сензор с бленда f/2.0, който ни е добре познат от флагмана Xperia Z5 и се справя чудесно дори при по-лоша светлина. Самата камера също така има бърз автофокус, но и ръчен режим с няколко опции за бърз контрол и по-задълбочени възможности, скрити по-навътре в менютата. При заснемането на видео положението е на очакваното високо ниво, като единствената липса е възможността за 4K видео, което не е изненадващо за този клас.


Все пак от среден клас

Под капака намираме Mediatek Helio P20 чипсет, 32 GB вътрешна и 3 GB RAM памет, като към тези спецификации имаме и microSD слот за допълнителна памет. С този хардуер работата на телефона е бърза и надеждна, като засечки усетих само при експерименти с по-тежки апове и игри. В повечето ежедневни задачи може да усетите, че нещо е по-бавно, отколкото в топ модел, при експортване на снимки и видео или боравене с големи файлове, които товарят хардуера малко повече.

Във всеки друг случай Android 7 работи великолепно. Тук Sony продължава традицията си за тотално префасониране, което обаче е изключително интересно. Общото усещане от софтуера е, че сте в позната Android среда, която обаче е получила безброй функции за персонализация и разместване както на началния екран, така и из почти всички други менюта. Тук са и няколко приложения на Sony за новини, музика и друго съдържание, които могат да са интересно забавление. Както при повечето Android устройства, и тук главният недостатък в софтуера е, че има повтаряне на приложенията от Sony с тези, които Google предлага, но за щастие повечето дублирания могат да се деактивират.


Цифровата изненада

Най-изненадващият елемент от Xperia XA1 оставям за финал. На хартия този смартфон има посредствен HD екран с диагонал 5 инча, който би трябвало да е слабото място на това Sony. На практика обаче този екран има изненадващо приятни цветове и качествена картина, комбинирани с висока яркост, а единственият му грях са по-топлите цветове. И това обаче е нещо, което Sony позволява лесно да настроите според вкуса си.

По-хубавото в тази ситуация е, че батерията също изненадва, защото 2300 mAh на хартия не са много. На практика HD екранът е по-икономичен, а в комбинация с традиционно добрата енергийна ефективност на Sony батерията спокойно изкарва цял ден без зареждане. Ако все пак сте по-активен потребител, XA1 поддържа бързо зареждане през USB Type-C порта си и предлага Stamina режим, който удължава значително живота на батерията, макар и да ограничава производителността.

С XA1 Sony успява да стъпи наистина здраво в онази пазарна ниша, в която телефоните звучат прекалено добре, че да са истина. Това е повече от добра новина, защото фактите показват, че повечето хора не са готови да инвестират за топ модел, въпреки че искат надежден телефон. За щастие днес смартфон с добра камера, качествена изработка и надеждна работа може и да не струва хиляди левове и ако някой ви поиска доказателство, можете да му покажете Xperia XA 1.