Знаехме го и преди това, но изминалата година единствено доказа правотата ни – сериалите не просто стават повече и по-скъпи, но са и все по-смели и креативни. Само преди 10 години можехме да изброим на пръстите на едната си ръка любимите тв поредици, а напоследък дори не успяваме да видим всичко, което си заслужава. Да не говорим, че пояснението „тв“ вече изобщо не важи. След адски успешни 12 месеца за HBO, Apple, Amazon, Hulu и гигантите Netflix най-големите играчи в света на сериалите са ни подготвили една истински, истински вълнуваща 2019-а. И не, не сме забравили „Игра на тронове“ – най-очакваният сериал в света, е отразяван почти ежеседмично с новини на hicomm.bg – четете ги редовно.

Black Mirror

Къде: Netflix
Кога: TBA

Информацията е оскъдна. Говори се, че Ридли Скот режисира един от епизодите, но това са просто слухове. Премиерната
дата също е мистерия – вероятно ще бъде в началото на 2019 г., но може би ще гледаме първия епизод още тази Коледа.
Концепцията обаче ще бъде същата – неясно настояще или близко бъдеще, нови технологии и опасностите, които носят. Загатват и за истински интерактивен епизод, който нямаме търпение да... хм… изиграем?

"Космос: Възможни светове"/ Cosmos: Possible Worlds

Къде: FOX, National Geographic
Кога: 3 март 2019 г.

„Осемдесетарската“ научнопопулярна поредица бе съживена през 2014 от продуцента Сет Макфарлин и астрофизика Нийл Деграс Тайсън, а през 2019 „Космос“ ще премине в своята трета фаза, наречена „Възможни светове“. Както подсказва името на новия сезон, фокусът ще бъде върху далечни светове и възможното бъдеще на човечеството – на Земята, но не само.

"Истински детектив"/ True Detective

Къде: HBO
Кога: 13 януари 2019 г.

След абсолютния крах, в който се превърна Сезон 2, бъдещето на „Истински детектив“ не беше ясно. Нещо повече – бяхме сигурни, че трети сезон никога няма да има. Мнозина смятаха, че единствено завръщането на Макконъхи и Харелсън биха спасили проекта. Ник Пизолато и HBO обаче решиха да рискуват – Сезон 3 ще е първият с афроамериканец в главната роля (Махершала Али) и изглежда ще бъде поне толкова мистериозен, мракобесен и интересен, колкото ни се иска. Ура!

"Странни неща"/ Stranger Things

Къде: Netflix
Кога: TBA

Всъщност за някои третият сезон на този сериал е по-важен от финалния на „Игра на тронове“. Абсолютно гениалната визия, звук и актьорска игра на първия Stranger Things плюс жестоките актьорски включвания направиха братята Дъфър и тяхното творение най-неочакваното попкултурно явление от години насам. За третия сезон не знаем нищо. Нищичко. Но пък е ясно, че ще го гледаме през 2019, а препратките към „осемдесетарските“ хоръри и Стивън Кинг митологията са гарантирани.

"Проект Синя Книга"/ Project Blue Book

Къде: History
Кога: 8 януари 2019 г.

„Досиетата Х“ приключиха. Но не и сериалите за катастрофирали летящи чинии и сиви извънземни с катраненочерни очи. И правителствени конспирации, разбира се. Project Blue Book се завръща към 50-те и 60-те със сценарий, базиран на „разсекретени документи на Военното министерство на САЩ“ относно официални разследвания на НЛО инциденти. В главната роля е Ейдън Гилън (когото знаете от „Игра на тронове“), а трейлърът изглежда адски интересно.

"Розуел, Ню Мексико"/ Rosweel, New Mexico

Къде: The CW
Кога: 15 януари 2019 г.

Това би могло да бъде просто романтична драма – млада жена се завръща в родния си град и наново среща младежката си любов – красив млад мъж. И всичко това би било адски скучно, ако в сюжета не бе включен един основен момент – градчето е Розуел (мястото на най-известния НЛО инцидент в света), а младият мъж е извънземен. Roswell, New Mexico обещава да изследва страховете от различността, емиграцията и сблъсъка на цивилизациите. Вече звучи като интересна сай-фай драма.

"Добри поличби"/ Good Omens

Къде: BBC 2, Amazon Prime
Кога: TBA

След приливната вълна филми и сериали по Стивън Кинг се задава такава по книги на Нийл Геймън. Хубавото е, че той е и продуцент на „Добри поличби“, защото разказаната от него и Тери Пратчет история е толкова специфична, че наистина заслужава внимателна екранна интерпретация. Има всички основания да бъде велик сериал – отлично облечени ангел и демон, наближаващ край на света, фентъзи, черен хумор, какво друго ни е нужно?

"Ловец на умове"/ Mindhunter

Къде: Netflix
Кога: TBA

Първият сезон на Mindhunter беше съвсем перфектен. Единственият проблем – беше твърде кратък. И твърде дълго очакваме Сезон 2. По всичко личи, че новите епизоди (едва 8) ще бъдат адски интересни. Историята продължава две години по-късно, специалните агенти от ФБР все така преследват и изследват серийни убийци из Щатите, а най-якото е, че Деймън Хериман ще играе Чарлз Менсън – едновременно в Mindhunter, но и в Once Upon a Time In Hollywood на Тарантино."Тъмно"/ Dark 

Къде: Netflix
Кога: TBA

Дори само от няколкото достъпни снимки е ясно – Сезон 2 на немскоезичния сай-фай сериал ще заплете допълнително и без това сложната история, с която се запознахме в първите епизоди. В малкото градче Винден и близките до него гори се пресичат няколко измерения, множество човешки съдби, невъзможно минало и още по-невъзможно бъдеще, което започва да изглежда все по-апокалиптично.

"В тъмнината"/ Into the dark

Къде: Hulu
Кога: TBA

Идеята за сериал, чиито епизоди се появяват през няколко месеца и са свързани с конкретни празници в годината, е почти гениална. Първите неща от Into The Dark, които видяхме тази година, също не бяха лоши – имаше хорър, трилър, както и изненадващ край, както си му е редът. За епизодите през 2019 г. не се знае много, но сме сигурни, че преди Свети Валентин ще гледаме изискано-кървава любовна история.

Тагове: