На IFA 2018 Huawei представи умната тонколонка AI Cube. Освен да слушате музика и да я управлявате гласово чрез Amazon Alexa, можете да я използвате и като 4G рутер. Все пак Huawei е сред световните лидери в телекомуникационното оборудване и нямаше начин да не си оставят почерка. А и светът няма нужда от поредната гласово управлявана тонколонка, която не може да предложи нещо повече от познатото.

Дизайнът на AI Cube наподобява Google Home и всъщност е цилиндричен, което е малко нелогично спрямо името, но ние не държим на куб. Устройството тежи 900 грама и разполага с 4 микрофона за засичане на гласови команди, а говорителят е моно 15 W - така че очевидно не може да става дума за аудиофилски продукт.

Въпреки това Huawei се е постарала да оптимизира акустиката на колонката, за да извлече максимума от говорителя, и също е осигурила технологии като виртуален бас, адаптивен гейн контрол и прецизен линейно-фазов еквалайзер.

По отношение на другия аспект на колонката - безжичния рутер - той е обезпечен с LTE Cat. 6 модем и 802.11ac Wi-Fi. Нещо ни говори, че телекомите ще проявят жив интерес към този продукт и ще го продават с планове за 4G интернет.

AI Cube ще тръгне в продажба единствено в Европа през последното тримесечие на годината. Цената ще бъде обявена на по-късен етап.