След дълго планиране и размисли най-накрая в ръцете си държите първия си “голям” фотоапарат. Вече имате идея и как да го използвате, за да снимате бързите обекти около вас, както и близките си хора. И дори още да не сте се превърнали във велик фотограф, снимането ви носи несравнимо удоволствие, но на близките ви започва да им омръзва да са вашият обект. Затова е време да се поставите на тяхно място и да направите известно количество снимки, в които вие да сте пред камерата.

За да внесем справедливост и баланс във фотографските изживявания, продължаваме рубриката ни с Panasonic LUMIX GH5, като се концентрираме върху себе си. В XXI век автопортретът бързо се превърна от интересен жанр за експерименти и себеизразяване в масова епидемия от селфита, които сякаш извират отвсякъде. Заедно с това социалните мрежи направиха хубавата снимка задължителна практически за всеки. Все пак профилната ви снимка в Tinder или LinkedIn може да повлияе на доста съществени елементи от живота ви.

Тъй като и тук си говорим за портрети, най-важен остава моделът, а този път това сте самите вие. За мен лично е изключително непривично и некомфортно да съм пред камерата, но пък усещам автопортретите като много по-безопасно начинание. При тях мога сам да определя позата, изражението и всъщност всеки аспект от снимката си. Това не изключва необходимостта да се отпуснете и да помислите каква точно снимка искате.

Например профилната ви снимка за Facebook или Instagram може да е практически всякаква - това е личното ви пространство, където можете да изразите себе си по разнообразни начини. Ако искате обаче снимка за LinkedIn, трябва да сте по-внимателни и да се съобразите със сферата, в която работите, като внимавате в избора на поза, дрехи и интериор.

Именно интериорът е един от най-важните елементи, за който се доверихме на шоурума на Студио Ново. Той има някои от най-ключовите качества за мястото, където да се снимате - стилна визия, огромно количество естествена светлина и няколко различни сцени, с които да експериментирате. Именно светлината е ключовият елемент, за който трябва да помислите внимателно. Застанете близо до прозорец или друг източник, който да осветява лицето ви, без да оставя резки сенки под носа и очите ви.

Интериорът ви трябва да е добре осветен, със стилна визия и възможности за експерименти

Огромно удобство при селфитата е, че можете бързо и лесно да смените позата, позицията и да модифицирате кадъра си в реално време. Panasonic LUMIX GH5 пък дава още едно удобство с изскачащия си и въртящ се екран, в който лесно можете да се видите. Единственият му недостатък в това отношение е, че този модел е сравнително тежък и ще трябва да си почивате често. За сметка на това ляга удобно в ръката, така че да правите портретни и пейзажни кадри без проблем.

Важен елемент тук е ракурсът, или ъгълът, от който се снимате. Ако камерата ви гледа отдолу, ще изглеждате по-големи, дори по-дебели. От друга страна, снимането отгоре сякаш смалява обекта и го прави по-фин и тънък. Така можете да променяте визията си изключително лесно, като може би най-безопасният подход е да сложите камерата на нивото на очите си. Така ще изглеждате балансирано, а и познато за самите вас, защото обикновено така се виждате в огледалото си всяка сутрин.

Натиснете снимката, за да видите пълната галерия с портрети.

Доста по-класически и интересен начин да снимате себе си е с помощта на статив. Този подход е причината много хора да казват, че автопортретите не са нищо ново, нито са творение на XXI век. Едно от първите неща, които хората правят с новите си открития, е да ги пробват върху себе си, затова и някои от първите снимки в историята са автопортрети.

Днес за снимането на автопортрети има няколко начина, като най-достъпният е с таймера на фотоапарата ви. Всяка модерна камера има възможност за отложено спускане на затвора, което да стане след няколко секунди, в зависимост от различните модели. Panasonic LUMIX GH5 има опции за 2 и за 10 секунди, като във втория случай можете да зададете на апарата да направи три кадъра. Вторият вариант е специално дистанционно, като за всеки по-сериозен апарат на пазара има такива аксесоари, които можете да закупите отделно.

Когато снимате с таймер, внимавайте с кадрирането. Да отрежете част от себе си не е приятно

Най-удобният вариант поне за мен обаче си остава мобилното приложение, което при GH5 е особено богато откъм възможности. С него можете да контролирате както настройките, така и кадрирането, но и директно да виждате образа от визьора. Това е много удобно, защото можете да промените скоростта, чувствителността или блендата според нуждите и промяната в светлината.

Ако нямате достатъчно естествена светлина, имате няколко начина, с които да компенсирате. Най-лесно е с изкуствен източник, като това може да е специална фотографска техника или просто подръчни средства. В моя опит нощните лампи често дават добри резултати, както и светлинни панели и всъщност почти всяка лампа, която не виси от тавана. Тук е важно да внимавате с баланса на бялото, тъй като цветната температура най-вероятно ще е различна от различните източници.

И този епизод завършвам с важния съвет – експериментирайте! Реално автопортретите са изключително благодатни, защото сте в контрол на всичко - апарата, светлината, модела и средата. Затова и не се ограничавайте и пробвайте различни пози, настройки, ъгли и каквото още ви хрумне. Кадрите, които не ви харесват, може никога да не бъдат видени от други, но със снимането на автопортрети можете да научите изключително много както за снимането, така и за самите себе си.

Очаквайте следващите епизоди от видео рубриката ни за почти професионални снимки.