Концепцията за умен дом е сред популярните теми в последните години. Представите за него със сигурност са многобройни и все още за много хора граничат с фантастиката. Все още чуваме реакции от рода на „Какво ли не измислят хората“ или „Все пак ще мина и без това“. Но нека оставим фантазиите настрана и погледнем към настоящето, когато донякъде е реалност, че хладилникът може да ни изпрати списъка за покупки, а прахосмукачката да ни уведоми, че вече е почистила. Това обаче не изчерпва реално съществуващите, практични предложения, които биха облекчили нашето ежедневие и биха добавили спокойствие и удобство.

Автор: Лозан Темелков

На първо място - връзката

Естествено, ключов елемент за един умен дом е в него да има Wi-Fi – безжична мрежа, достъпна от всеки ъгъл. За да могат всички устройства у дома, които стават все повече и искат все повече скорост, да работят с нужната производителност, трябва да помислим дали рутерът се нуждае от обновяване или от разширяване на обхвата.

Например достъпният като цена TP-Link Archer C60 предоставя високоскоростна работа по две честотни ленти – 2.4 GHz и 5 GHz, съответно до 450 Mbps и 867 Mbps по всяка, или дори да комбинира и двата канала за супербърза комуникация със скорост на трансфер до 1350 Mbps. От горния клас рутери можем да споменем Archer C5400 – трилентово устройство, което предлага зашеметяващите близо 5400 Mbps пропускателна способност. На първо четене толкова скорост може да не е нужна поне за ежедневните задачи, но тези високи параметри дават капацитет за повече натоварващи приложения едновременно – теглене на големи файлове, стрийминг на Full HD или 4K видео, онлайн гейминг, които да не влияят на комфортната работа на мобилните джаджи.

TP-Link Archer C60

Нещо повече - функции

Но производителността на новите рутери е само началото. Много по-важна за умния дом е тяхната богата функционалност, която води до един наглед странен съвет – прочетете ръководството им. Така ще можете наистина умно да програмирате родителския контрол, т.е. кои сайтове да бъдат достъпни за вашите деца, да съставите график на ползване на интернет от техните устройства. Също така успешно можете да защитите главните потребители в дома, като конфигурирате мрежа за гости за всички външни посетители.

Малките помощници

Тъжната истина е, че дори „най-якият“ рутер има своите ограничения и при сблъсък със специфични конструкции на сградите, строителните материали или други смущения, може да не успее да покрие всички ъгълчета и пространства в дома. Затова едно много важно допълнение е удължителят на обхват, който действа като мост за безжичния сигнал, способен да премахне „мъртвите зони“ в дома ви, като иска само подходящо разположение между рутера и проблемните зони. Моделите се различават по предлаганата скорост на работа, безжичен стандарт, наличие на Ethernet порт и др., но най-ценното качество на всички е увеличеното покритие за стабилна работа на мрежовите устройства в дома. За да няма проблеми с връзката в дома, тяхното използване е направо задължително.

Още едно допълнение към „умната“ мрежова инфраструктура на дома могат да бъдат Powerline адаптерите, които осъществяват връзка по електрическата инсталация. Те могат да бъдат незаменими за инсталации във вили или къщи на няколко етажа и да спестят ремонти и рушене на стени. Интересен е комплектът TP-Link TL-WPA4220 Kit, в който приемникът, освен че удължава сигнала по електрическата инсталация, е и безжична точка за достъп.

Практични решения

Един от най-практичните уреди за умния дом са интелигентните контакти, които се поставят в контакта на стената и предлагат изключващ се извод за захранване. TP-Link HS100 e интелигентен контакт, който можете да командвате отдалечено от вашия смартфон с приложението Kasa. Така притеснението дали сте изключили ютията, бойлера или нещо друго, остава в миналото. Също така можете да съставите времеви график кога даден контакт да се включва и изключва. Дори когато отсъствате за повече време, можете с негова помощ да създавате впечатление, че сте си у дома и да предотвратите нахлуване на неканени гости. Още „по-умен“ e моделът HS110, който позволява следене на консумацията на енергия на включените в него уреди от екрана на вашия смартфон. Така освен спестени тревоги, пестите и енергия.

Друг помощник за сигурността са облачните камери на TP-Link, с които можете да осъществите дистанционен визуален контрол на дома си. Необходимо е, разбира се, да инсталирате и приложението tpCamera. При това картината може да бъде с висока резолюция, да имате двупосочна аудио връзка – т.е. да използвате камерата освен за защита, също и за разговори с близките у дома. При по-високия клас модели като NC450 камерата може да се движи и да има максималния възможен ъгъл на видимост, повечето разполагат с нощно виждане и всички могат да изпращат известия при долавяне на движение или звук в техния периметър.

Модернизацията на старата, но качествена стереоуредба също става лесно и бързо с Bluetooth ресивъра TP-Link HA100. С негова помощ смартфонът ви се превръща в дистанционно и позволява да командвате уредбата от удобството на любимото ви кресло. Освен това HA100 помни до 8 смарт устройства, така че да не трябва да ги сдвоявате всеки път.

Приятна и естетична добавка към умния дом са интелигентните крушки. Моделите от серията TP-Link LB100 предлагат уют и удобство и могат да се управляват с приложението Kasa от вашия смартфон или таблет, да се регулира тяхната светлина, даже цвят (LB130), а и да измервате тяхното потребление на енергия.

Това е само малък поглед към огромната тема за умния дом, която е безгранична. Вероятно още не можем да си представим всички уреди и джаджи, които ще обхваща в бъдеще. Но за начало е добре да помислим за практичните и достъпни на пазара интелигентни устройства за дома, които можем да приложим още днес.

Предложенията на TP-Link можете да откриете на www.virtualnazona.com.