Новините за хакери, искащи откупи за най-различни файлове, през последните дни ни заливат като водопад. По последни данни от Deadline в момента заплаха грози предстоящия филм на Disney „Карибски пирати: Мъртъвците не разказват истории“. Боб Игър от Disney e съобщил на среща на екипа вчера, че компанията работи с федералните власти, за да установи и открие интернет пиратите, атакували филма, заплашващи да го пуснат в интернет, ако не им се плати откуп през Bitcoin.

Премиерата на филма е на 26 май и тази толкова скоро предстояща дата дава доста голямо предимство на заплахата. Хакерите са уведомили Disney, че ще пуснат първите 5 минути от филма и ще продължават да пускат по 20 минути периодично, докато не бъде платен откупът. Предвид факта, че петият филм от поредицата ще разчита доста на чуждестранните пазари, пускането на филма в интернет, особено с високо качество, би намалило доста предвидените доходи.

Този пореден хак пристига по средата на глобалната хакерска атака с вируса WannaCry, който вече е навредил на хиляди хора в над 150 държави, и повдигна сериозни въпроси за кибер законите и мерките за сигурност. Не е ясно обаче дали случаят с кражбата на „Карибски пирати 5“ е свързана с него, или е извършена от напълно странични интернет пирати.