Samusng 55ES8000 доказва едно – телевизорът вкъщи вече е много, ама наистина много повече от телевизора, който доскоро познавахме.

Смарт телевизията беше хитът на 2011 година, но ако тогава беше новина, сега е зряла платформа с все по-богати, по-атрактивни и по-полезни съдържание и функции. В известен смисъл става и все по-сложна. Не че нещо може да уплаши феновете на високите технологии. Просто същите тези фенове сме някак разглезени от това, че всяка нова технология претендира и обикновено наистина е максимално удобна за потребителя. С телевизорите обаче е една идея по-особено. Има ги в живота ни, откакто се помним, свикнали сме с тях, както и с техните дистанционни. И почти изведнъж те се преврънаха в нещо друго – в голям и ултракачествен дисплей на цялото ни интерактивно ежедневие. Старото добре познато дистанционно е не само неудобно, а направо ограничаващо за тях. Всички искахме истински браузър в телевизора. Ама хайде напишете на това дистанционно фразата за търсене в браузъра. Не че не става, но е далеч от „удобно”. Какво следва?

Следва предизвикателството пред 2012 година – удобното управление на смарт телевизорите. И Samsung са решили да ни предложат всички варианти в едно. Да видим, да опитаме и да решим – без да рискуваме да изберем „неправилната” за нас иновация. 55ES8000 може да се управлява с думи на над 30 езика, с жестове, с обикновено или с тъч дистанционно – в пакета получавате и двете, или от екрана на телефон и таблета през специал­но приложение за тях. Всеки начин си има предимства и недостатъци. И всеки изглежда най-подходящ за различни ситуации и функции на телевизора.


С думи

С гласовите команди да сменяте каналите, да избирате приложения, да увеличавате и намалявате звука и нещо наистина удобно – да продиктувате на вградения уеб браузър фразата, която търсите. Дистанционното също е оборудвано с микрофон, което е добро решение, когато сте далеч и екранът не ви чува.

Samsung ES8000 може да се управлява с думи, с жестове, с обикновено или с тъч дистанционно или от екрана на смартфона и таблета чрез специално приложение.


С жестове

С жестове може да постигнете същото, което и с глас, но истинската им сила е в управлението на уеб браузъра. Ръката ви става виртуална мишка с жестове за движение и „кликане”, подобно на Microsoft Kinnect. Единственият риск е да не сработи добре в тъмна стая, но то така или иначе е предназначено за по-интерактивните режими, браузване и различни приложения.


С тъч дистанционно

Тъч дистанционното е добър междинен вариант между иновациите и познатите неща, кои­то ни носят комфорт, като тъчпада на лаптопите.


С втори екран

Управлението с втори екран – на телефон или таблет, се смята за един от най-вероятните пътища на развитие на SmartTV интерфейса. Скоро дори ще има приложение, с което  в  движение от телефона да „поръчате” на телевизора да запише предаването, което пропускате.


Вградената камера

На нея се дължи възможността за управление с глас и жестове, но тя има още много интересни функции. В приложението Fitness например можете да си отворите виртуално огледало и до инструктора да виждате как вие самите изпълнявате упражненията. С нея е възможна и функцията Face recognition, благодарение на която Smart Hub и Skype ви идентифицират, без да въвеждате име и парола от дистанционното. А със специално приложение на телефона си можете да следите какво се случва у вас в обхвата на камерата.


Всяка година нов телевизор

Случвало ли ви се е да си купите най-горещия продукт и след година той вече да е пре­стояло изстинал? Спасението е в концепцията Smart Evolution. Чрез Evolution Kit – чип, който ще излиза всяка година и ще се купува отделно, ще можете да надграждате  централния и графичния процесор и софтуера му до най-новия като характеристики и приложения модел. При сегашния двуядрен процесор е трудно да си представим, че ще ни трябва нещо повече, но за 2013-а е планиран четириядрен. Ако вече се чудите дали говорим за компютър или телевизор – всощност телевизорът на бъдещето е компютър с ултраголям дисплей и това, което наистина има значение, са приложенията. А в Samsung Smart Hub те са хиляди.


И все пак за дисплея

Той като че ли остана в сянката на концептуалните иновации в този модел. А това не е справедливо. Дисплеят е уникален, с Ultra Clear Panel, който елиминира отраженията, и Micro Dimming Ultimate технология за богата гама и точност на цветопредаването. Няма как да е иначе, при положение че това е топ моделът на компания­та, която от години е лидер в дисплей технологиите. Моделът, разбира се, е 3D и Smart Hub е голям плюс като източник на on-demand 3D съдържание. Налице е и 2D към 3D конвертор. 

С Evolution Kit можете да правите ежегоден ъпгрейд на централния и графичния процесор, паметта и софтуера на телевизора.


Чудото All Share Play

55ES8000 пъддържа Wi-Fi и е предвиден не само за свързване със Smart Hub и интернет като цяло, а и за удобна комуникация с останалите ви устройства вече и извън рамките на домашната мрежа. Телевизорът може да възпроизвежда съдържание, записано на съвместим лаптоп или друго устройство, намиращо се физически на хиляди километри от дома посредством популярния “облак”. Приложението Family Story улеснява организацията на семейните албуми и позволява на всички членове на семейството да изпращат снимки, бележки и напомняния към телевизора чрез телефон, таблет или PC, независимо къде се намират. А на техния екран можете да гледате съдържание, плейвано от телевизора, когато се наложи да отидете в друга стая или дори далеч от дома.

 

Тагове: