Мобилното банкиране отдавна не е странно упражнение за технологични ентусиасти. Всъщност надали е особено коректно да говорим за мобилно банкиране, тъй като разликите за крайния потребител не са много големи, без значение дали използва компютър, таблет или смартфон.

Банкирането през браузъра на мобилно устройство не е много приятна задача, особено имайки предвид липсата на адаптивен дизайн в повечето портали и отсъствието на сертификати за сигурност за мобилните браузъри. Именно затова е похвално, че банка ДСК представи мобилно приложение за клиентите си, което прави повечето задачи значително по-лесни и бързи за изпълнение. Отскоро то има версии за iOS и Android, така че решихме да снимаме кратко ревю. Банката е реализирала и Windows платформа, което присъствие на приложения за тази платформа засега е рядкост, включително и за финансовия сектор, в ущърб на потребителите с Windows телефони.


Видео


Функционалност

С DSK Smart може да извършвате основните потребителски задачи, с които сте свикнали, от уеб портала на ДСК. Приложението е ориентирано към физически лица, а за корпоративни потребители банката предлага отделно мобилно решение (DSK Business).

Веднага след като се логнете с кода, който сте получили от най-близкия клон на банката, може да проверите наличностите по всички свои сметки с няколко докосвания на дисплея. Особено удобен е първият таб, където може да извършвате комунални плащания към доставчици на различни услуги, включително телевизионни и интернет оператори.

Един от най-често използваните екрани е този за проверка на последните транзакции. Може да видите дебитите, кредитите или всички заедно, както и да изберете период на отчитане.

Трансферът на суми между собствени сметки не изисква да притежавате тоукън устройство, но горещо ви препоръчваме да се сдобиете с такова, ако искате бързо и лесно да изпращате суми към други лица или бизнеси. Повечето банки в България вече изискват ауторизация с тоукън устройство, което генерира нови пароли през кратък интервал от време. Също като уеб версията DSK Smart приема тези пароли и ви позволява да правите транзакции в различни валути. Приятно е, че в интерфейса за преводи можете да правите бързи валутни справки, без да се налага да отваряте браузъра или валутния си конвертор.

Банкоматите и клоновете на повечето банки в България не са подробно нанесени в Google Maps и останалите картографски платформи, което ми помогна да оценя вградената карта. Тя включва всички клонове и банкомати на ДСК в страната и може да ви покаже най-близките до вас.

Въпреки удобството на десктоп или ноутбук за по-ключови задачи, мобилното приложение DSK Business за бизнес клиентите може да предложи удобно оторизиране чрез тоукън от мениджърите на фирмата на подготвени от счетоводителя операции и които не търпят отлагане, предвид честа заетост на мениджърите в срещи, на път и др.


Интерфейс

DSK Smart стартира под Windows смарт устройства, следвайки интерфейсните особености на платформата. Това не може да се каже за iOS и Android версиите, които приличат най-вече на iOS версиите преди iOS 7. Това не прави приложенията по-трудни за използване, но бихме се радвали, ако интерфейсите следваха изискванията на Apple и Google. Най-силно това се усеща под Android, където интерфейсът с табове в долната част на дисплея никога не е бил стандарт.

С изключение на това приложенията работят относително плавно и бързо. Имат българска и английска версия, между които можете да превключвате динамично. Android версията се рестартира за секунда, но това не е сериозен проблем.

 

Заключение

Силно се надяваме примерът на ДСК да бъде последван от други банки в България, които да започнат работа по собствени приложения. Банкирането през мобилно устройство без приложение днес не е особено приятна задача, а при някои банки тя е практически невъзможна. Вярваме, че това ще се промени. В същото време се надяваме и на поддръжка за платформи като Apple Wallet и Google Wallet, с които да можем да плащаме без пластика.