Текст: Никола Папукчиев

 

Най-очакваният Android смартфон и очакван бестселър Samsung Galaxy S4 вече е тук. Предлагаме ви да се запознаете с най-интересното, докато започнат продажбите му в края на април.

 

Самият факт, че подлагаме на тест най-очаквания Android смартфон на пазара, би трябвало да ви накара да изгледате видео ревюто по-долу и да прочетете текста. А като се вземе предвид каква масирана рекламна кампания ни очаква в следващите месеци на флагмана на Samsung, дебатът „кой е най-добрият смартфон“ ще се поднови с нова сила навсякъде. Тук ще се постарая да бъда максимално обективен, за да отговоря на най-логичния въпрос:

 

Струва ли си?

 

Видео ревю: Дарин Димитров

От пръв поглед

Galaxy S4 е невероятно тънък – 7.9 мм, което е по-малко от неговия предшественик Galaxy S III (8.6 мм), както и от Galaxy S II (8.5 мм). Освен това е и по-тесен и по-лек, въпреки по-мощния хардуер и по-големия екран. Ето и едно от основните постижения на Samsung: да предложат телефон с 5“ екран, с по-добри спецификации и с по-издръжлива батерия в по-малко и по-леко тяло.

Дизайнът според мен превъзхожда този на S III, смартфонът изглежда по-делови, но противниците на пластмасовите корпуси отново ще имат причини за недоволство. И въпреки че усещането в никакъв случай не е посредствено, за мен то отстъпва от някои актуални модели с алуминиеви корпуси, но няма как - това е компромисът за сметка на тънкия профил, минималното тегло, сменяемата батерия и възможността за подмяна на задния капак с оригинални аксесоари от типа Flip Cover и S View Cover. Последните не само предпазват телефона, но с разнообразието от налични цветове допринасят за неговата уникалност. S View Cover е интересен и с факта, че е активен и информацията на дисплея на телефона се променя в зависимост дали е отворен или затворен.

 

Хардуер

Сигурен съм, че вече знаете: в България Galaxy S4 ще бъде с четириядрен 1.9 GHz Krait 300 процесор, Adreno 320 GPU с Qualcomm Snapdragon 600 chipset и 2 GB RAM. Тези цифри и букви всъщност казват, че това е най-бързият смартфон в момента, което освен на теория, реално допринася за гладката работа на уникалните функции, които предлага моделът.

Обръщам внимание и на версията с 8-ядрен процесор, която все още не се е появила и няма да се предлага в нашия регион, но ранни данни отсега показват минимално превъзходство в производителността, без да има яснота относно живота на батерията.
Камерата в S4 вече е 13 MP, записът на видео отново е в 1080p резолюция при 30 кадъра в секунда, а предната камера предлага същия видеозапис, но с 2 MP сензор.

5-инчовият 1920 х 1080 екран е гордостта на S4. Матрицата и тук е PenTile, но гъстотата на пиксели от 441 ppi прави невъзможно открояването им с просто око. Цветовете превъзхождат всеки друг екран, с който го сравняваме, а за онзи тип хора, които издребняват със забележката, че картината на Super AMOLED екрана е изкуствено разкрасена, Samsung предлагат опция за приравняване на цветовете към Adobe RGB гамата, което със сигурност ще ги накара да изглеждат по-бледо, но по-коректно.

Впечатляващо е присъствието на някои нови сензори, като барометър, термометър и хидроскоп, които в комбинация с вграденото приложение S Health и допълнително предлаганите аксесоари S Band и монитор на сърдечния ритъм ще бъдат много полезни за феновете на спорта или просто на активния начин на живот.

Тук си струва да откроим и новата 2600 mAh литиево-йонна батерия, която се грижи телефонът ви да издържи повече от денонощие активна работа. Субективната ми преценка е, че въпреки мощния хардуер и Full HD екрана батерията поддържа смартфона ви жив по-дълго от средното за подобни модели.

Смартфон в пълния смисъл


Съвсем очаквано S4 пристига с най-актуалната Android 4.2.2 Jelly Bean и с подобрения от TouchWiz. Отне ми немалко време да се запозная с всяко подобрение, което корейският производител настойчиво ни предлага, а съм сигурен, че новите собственици на Galaxy S4 няма да се възползват от всички тях през първите седмици.

Най-полезната новост е Multi-window, позната досега само в Note серията. Тя позволява да работите едновременно с две програми, които по принцип заемат цял екран, разделяйки го на две половини за всяка от тях. Multi-window работи както с вградените приложения като Gallery, Internet и Gmail, така и с инсталирани от вас като Тwitter клиента Falcon например.

AirView е чудната функция, която дебютира в Note II и вече е налична и в S4, но без S Pen: сензор усеща пръста ви на 1 см от екрана и без да го докосвате, извеждате информация от SMS-и, ангажименти в календара, preview на снимки и т.н.

Air Gestures пък ви предлага да скролирате нагоре-надолу в интернет, да преминавате към следващата песен или снимка в галерията или да сменяте страниците с приложения, докато държите иконка, с махане на ръка във въздуха в някоя от четирите посоки. Не е нужно да ви описвам как изглеждате отсрани, ръкомахайки във въздуха над телефона си, но пък е забавно.

Smart Scroll ви позволява да скролирате в документ или интернет страница нагоре-надолу, като навеждате леко телефона в избраната посока. Работи чудно и е една от най-приятните екстри в модела, за да навигирате само с една ръка.

SmartStay и SmartRotate отново са налични тук. И двете разчитат на предната камера, за да ви следят погледа, и докато първата се грижи екранът да не се изключва автоматично, докато четете, втората следи позицията на лицето ви и не завърта екрана, когато си легнете например.

Smart Pause е страхотно нововъведение, което спира възпроизвеждането на видео от вградения плейър или от YouTube в момента, в който отместите погледа си от екрана. Когато го погледнете отново, видеото продължава моментално, но очаквайте нелеп момент, ако решите да си пуснете видео само заради музиката – ще бъдете принудени да изключите функцията или непрекъснато да гледате в екрана, за да не спира видеото.

Smart Sound и Adapt Sound също са изцяло нови: първата изравнява силата на звука между музикалните произведения, които слушате, а втората ви пуска няколко звука и според вашия отговор дали сте ги чули или не – оптимизира звука според слушалките или колонките ви.

Group Play е симпатично ново приложение, което споделя на различни устройства през Wi-Fi едно и също съдържание: примерен сценарий е да пуснете музика от един S4, а останалите устройства, които поддържат технологията, да използват говорителя си, за да озвучите по-голяма площ, като им разпределяте ролите на ляв и десен канал или съраунд звук. Освен музика в Group Play можете да споделяте снимки и документи или да играете в мултиплейър игри на няколко телефона едновременно (отново игрите трябва да я поддържат).

S Translator, както предполага името му, е приложение, което превежда между два от следните езици: английски, френски, немски, италиански, испански, португалски, китайски, японски и корейски. За разлика от Google Translate, S Translator работи офлайн, което означава, че нямате нужда от интернет връзка – особено полезно, когато сте в роуминг. В комбинация с Photo Reader (което пък е приложение, разпознаващо текст по снимка) можете да превеждате табелки, без да ги преписвате.

Споменатият по-горе S Health е поредният нов софтуер от Samsung, който успешно се конкурира с много от съществуващите програми за следене на вашия (активен) спортен живот. След като си създадете профил, S Health започва да следи вашите консумирани и изразходвани калории, физическите упражнения, които се предполага, че правите, и чрез приятен интерфейс ви ориентира какви са вашите цели, за да не ви е срам след няколко месеца на плажа.

В S4 изненадващо няма вграден редактор на офис документи, а единствено Polaris Office viewer, но можете да изтеглите някое от наличните в Google Play безплатни приложения.

Камера и видео


Във видео ревюто е обърнато голямо внимание на достойнствата на 13-мегапикселовата камера, на подобренията и различните режими на снимане, които са предложили Samsung, затова тук ще акцентирам върху останалите подробности.

Най-ползвана отсега се очертава да бъде новата функция Dual Shot, която включва двете камери и ви позволява да оразмерите и позиционирате прозорец с изображението от предната камера на фона на това, което снимате със задната. По този начин можете да заснемете както чудния пейзаж, заради който сте се качили в планината, така и възторга от картината, изписан на вашето лице например. Освен Dual Shot видеокамерата предлага slow motion запис, както и time lapse.


Вграденият видео плейър е страхотен! Разполагате с пълни настройки на картината и outdoor visibility функция, той отлично поддържа разнообразни формати видео файлове, както и субтитри, не по-лошо от плейъра, с който гледате филми на вашия компютър. Може би е излишно да споделям, че дори и най-тежките Full HD филми в MKV формат с AC3 звук не затрудниха Galaxy S4.

(Кликнете върху снимките долу, за да ги отворите в цял размер)

Заключението


Samsung Galaxy S4 е достоен наследник на своя предшественик. Подобрен в почти всяко едно отношение, с по-голям екран, по-мощен хардуер и по-добра батерия, но същевременно с това по-лек, по-тънък и по-удобен за работа. И ако не се вълнувате от факта, че корпусът не е изработен от алуминий, или не се нуждаете от IP57 сертификат за прахо- и водоустойчивост, това е перфектният Android смартфон в момента.