Септември е от онези прекрасни месеци, често натоварени с много повече отговорности, отколкото най-вероятно им се иска. През септември започваме не чак толкова дългото сбогуване с лятото, градовете започват отново да се пълнят, за да се върнат към обичайното си натоварено положение, а ученици и студенти ще трябва отново да залягат над учебниците. Да, септември е началото на нов етап, който обаче винаги носи изненади.

Тази година първата у нас идва от Huawei. Както може би сте забелязали, компанията има интересно комбо предложение. Ние, разбира се, знаехме за него малко преди официалното му обявяване и нямаше как да не поискаме да го подложим на тест. Така в офиса се завърна един симпатичен наш познайник – Huawei P9 Lite, с който първо се срещнахме преди месец. Този път обаче не беше сам, а в комплект с умната спортна гривна Huawei Color Band A1. Като по-спортна натура, което ясно си личи и от следващото ни видео, колегата Илия Темелков сложи гривната, свали придружаващото я приложение (налично и за iOS) - Color Band A1, и беше готов за тест. Първият по-сериозен такъв щеше да бъде още на следващата сутрин с традиционното му тичане. Аз от своя страна все още пазех добрите си спомени от смартфона, които бях готов да споделя. Без повече встъпителни слова – защо Huawei P9 Lite и Color Band A1 са една умна комбинация, разказваме в следващото ни видео ревю.

 

 

Мозъкът на гривната всъщност се крие в метален корпус с приятно заоблена форма и защита от вода и прах със сертификат IP57 – може да издържи топване във вода за около 30 минути на дълбочина до метър. A1 идва с приятна черна каишка, изготвена с интересен ромбоиден релеф, която пасва добре на ежедневното облекло. В комбинацията обаче идва още една каишка в цвят, който с Илия определихме като зелен, но всъщност всички дами в офиса след това ни обясниха, че е син. Предполагам, че мъжете не ни бива много в цветовете, тъй като според кутийката на каишката тя наистина е синя.

Но да се върнем на леко заоблената форма на A1. Оценяваме това решение, тъй като така джаджата пасва отлично на формата на ръката – както на моята, така и на Илия. В металната част е разположен целият необходим хардуер, който да измерва спортните ни постижения, да има постоянна връзка с P9 Lite, но и още нещо, което е изключително интересно и бързо се превърна в една от любимите ни функции – да измерва количеството UV лъчи, за да ви предупреди и помогне да се предпазите от тях. Как става това?

 

 

За да сте по-добре подготвени, просто трябва да отворите приложението Color Band A1 и да натиснете бутона за измерване. То отнема едва няколко секунди, след които получавате не само информация за UV лъчите, но и директен съвет как да процедирате. Ако количеството е по-скромно, приложението ще ви предложи само слънцезащитен крем с нисък фактор, но ако прецени, може да препоръча слънчеви очила, чадър, по-висок фактор, връхна дреха и т.н. Удобно, като единственият недостатък е, че замерването не става автоматично, а само ръчно – директно през приложението.

След като проверите UV лъчите, можете да излезете и за разходка, тичане или каране на колело – трите физически натоварвания, които гривната самостоятелно разпознава, разграничава и автоматично измерва. Още нещо, което ни допадна, е, че можете да излезете и спортувате без смартфона си. А1 запаметява цялото физическо натоварване, а когато отново е в обхвата на P9 Lite, ще му предаде цялата информация, която след това приложението категоризира и изчислява, за да ви предостави подробна таблица на постигнатото.

 

 

Когато двете устройства са свързани и се използват заедно (чрез Bluetooth 4.2), имате цялата статистика на момента. След всяка серия ходене, тичане или колоездене можете да научите изминатото разстояние и времето. Когато създадете и своя профил в приложението, то осигурява данни за изгорените калории, придружени от приятелски коментар, като например това, че се равняват на две топки сладолед. Ако пък все още не сте започнали дневните си натоварвания, приложението ви окуражава с „Все още няма нищо записано за деня, но аз вярвам в теб“.

От Huawei са се погрижили да направят програмата максимално изчистена и лесна за използване. Налични са общо три основни екрана, посветени на трите основни функции на A1. Когато сте на всеки от тях, в центъра имате голям кръг с най-важната за раздела информация, а след това следват и повече детайли. Така например в сектора за физическо натоварване виждате как се движите според дневното ниво на натоварване, което сте си определили, а след това - и разбиването му по типа тренировка. Именно от тук получавате и допълнително информация под формата на схема. Тя може да е както за деня, така и за седмица. Това дава по-широк поглед върху напредъка ви в синтезиран вид.

Второто основно меню е посветено на проследяването на съня. Ако телефонът ви може да брои крачки, макар и да трябва винаги да е с вас, тук гривната не може да бъде заменена. Тя засича не само колко време сте прекарали в сън, но и продължителността на различни фази – дълбок сън, лек сън и състояние на будност. Докато провеждахме тестовете, се случваше А1 да отчете като кратка дрямка отпускането пред телевизора, но това е сред по-редките случаи.

 

 

Приключваме с A1 с още нещо, което може да прави – да ви сигнализира, ако имате входящи уведомления. Тъй като не е наличен екран, гривната ще извибрира приятно на китката ви, a наличната LED светлина започва да присветва. Това е удобно, ако телефонът се намира в раница или чантата ви. Налична е и умна аларма, която също кара гривната да вибрира, когато е дошло време за ставане.

У нас гривната е налична само в комбо предложение с Huawei P9 Lite (и още една каишка). Той от своя страна е олекотеният и по-достъпен вариант на тазгодишния флагман на компанията. Въпреки че не разполага с някои от отличителните страни на P9 (като двойната камера, разработена съвместно с Leica), Lite версията има достатъчно аргументи.

Традиционно първо отделяме внимание на дизайна. С P9 Lite от Huawei са постигнали добър баланс. Изцяло металният корпус на флагмана е заменен от пластмасов гръб и метална рамка с добре заоблени страни. Последното изиграва голяма роля, за да усетите телефона като нещо здраво и удобно в ръката.

 

 

Предният панел е зает от 5.2-инчовия Full HD екран, а на гърба откриваме не само 13 MP основна камера и придружаващата я LED светкавица, но и сензор за пръстови отпечатъци. С него можете да отключвате телефона, което става бързо, но и да използвате сензорната му площ. Така при задържане на пръста върху него и пусната предна камера, ще си направите селфи. Плъзване отгоре надолу спуска менюто с уведомления, а странично приплъзване прелиства снимките в галерията.

А какво се случва под капака? За работата се грижи 8-ядреният 64-битов процесор Kirin 650, придружен от 2 GB RAM. Конфигурацията осигурява наистина задоволителна и плавна работа на устройството, особено базирайки се на ценовия му клас. При нормално потребление (интернет, социални мрежи, голяма част от игрите) P9 Lite не показва засечки, а леко забавяне може да се отчете при скок от едно приложение в друго. Батерията на P9 Lite е 3000mAh и спокойно може да издържи цял ден.

Операционната система е Android 6.0, модифицирана с Emotion UI. „Кожата“, дело на Huawei, осигурява сериозни възможности за персонализиране на интерфейса, а също така премахва менюто с всички записани приложения (app drawer). Последното със сигурност ще допадне на много потребители, тъй като просто групират иконите в удобни папки. През последните години от Huwei намаляват предварително записаните приложения, въпреки че броят им все още е прекалено голям.

 

 

Завършваме с камерите. Основната е 13 MP с бленда f2.0, което осигурява качествени снимки с добри детайли при добро количество светлина. Понякога експозицията може леко да ви подведе, но имате възможност за ръчна промяна на някои настройки.

Предната камера е 8 MP и има нещо, което е важно за почти всяко селфи – сериозен набор от режими, с които то да стане по-добро.

Ако се интересувате с повече детайли за Huawei P9 Lite, можете да отскочите до нашето подробно ревю. След по-продължителен тест можем да заключим, че телефонът е добър боец в своя клас, който идва на много по-достъпна цена от флагмана.

И така, дойде време да свалим гривната, да изключим телефона и да ги върнем в кутиите. Какво е общото ни мнение? P1 Lite и Color Band A1 са наистина умна комбина, която е удобна, стилна и способна. Тези качества ви помагат да изстискате малко повече от ежедневието си – както от работния процес, така и от желанието ви за здравословен живот. Комбо пакетът се предлага в големите търговски вериги и операторите.

Животът не е черно-бял, но е красив и без цветове