В последните няколко години смартфоните стават все по-големи, а долната граница за размерите на таблетите не спира да пада. Трудно е да преценим къде едно устройство спира да бъде смартфон и става таблет във време, в което можем да се сдобием със 7-инчов телефон. Именно затова изборът за потребителите, които искат най-доброто от двата свята, става все по-труден. Друг проблем е разкъсването на информацията между устройствата. Без значение колко стройна клауд организация имате, приложенията, настройките и съдържанието ви никога няма да бъдат напълно синхронизирани между десктопа/лаптопа, смартфона и таблета.

За втори път Asus предлага интересно алтернативно решение на затруднението, което създава липсата на кохерентност между смартфон и таблет с ново устройство от линията PadFone. В седмицата, в която имах възможност да използвам PadFone 2, се убедих, че макар да не е идеална за всички нужди, комбинацията от топ енд смартфон с таблетен док дава отговори на много въпроси, като същевременно задава нови. От видеото и текста по-долу ще научите какви са подобренията спрямо първото поколение и в какви случаи концепцията може да бъде незаменима, както и какви са нейните недостатъци. Приятно четене.


Видео

 

Бързо описание на концепцията PadFone

Идеята зад PadFone е доста проста и не се е променила особено в сравнение с първата версия. В сърцето на комбинацията е топ енд смартфон, който може да се използва напълно автономно. Когато имате нужда от по-големия дисплей, по-силен звук и като цяло от таблет, е достатъчно да поставите смартфона в таблетния док, за да го активирате. Той съдържа само дисплей, високоговорители, допълнителна батерия и фронтална камера, което запазва изчислителната мощ, паметта и свързаността в смартфона. Така, след като продължите да използвате PadFone като смартфон, всичко, което сте правили с таблета, ще бъде на него.

 

Дизайн и изработка

Екипът на Asus определено е наблегнал на качеството на изработката на смартфона, правейки го отличен избор дори без покупка на таблета. За разлика от първия PadFone, който бе по-скоро доказателство на концепцията и имаше трески за дялане, PadFone 2 не отстъпва по нищо на останалите топ енд смартфони на пазара. 

Корпусът на 5-инчовото устройство е изработен от пластмаса, метал и стъкло и създава усещане за стабилност. При първото хващане може да ви се стори, че е твърде лек за размера си, но бързо ще свикнете с усещането. Текстурата на гърба спомага по-лесния захват, а металната рамка допринася за стилния дизайн. Естетически приятни са трите бутона на десния профил. Макар да са малък детайл от общия дизайн, липсата на индикации и изчистената визия правят PadFone 2 наистина красиво устройство.

Бутоните под покрития с Gorilla стъкло дисплей са капацитивни и имат мека бяла подсветка. Разположението им е стандартно за всички устройства с Android 4.0+.

Таблетният док, макар и отделен аксесоар, вероятно е задължителна покупка за повечето фенове на PadFone 2. Макар и да бях малко скептичен към изработката му, преди да прекарам седмица с хибрида, останах приятно изненадан от изработката. Пластмасовият корпус е изключително лек и дори комбинацията от двете устройства тежи по-малко от повечето отделни 10-инчови таблети на пазара. Фината метална рамка около дока за смартфона е приятно дизайнерско решение, а както можете да видите във видеото, приплъзването при свързването на двете части е изключително плавно. Смартфонът се захваща изключително здраво в отделеното си пространство благодарение на допълнителни конектори.

Обобщено: дизайнът и изработката на PadFone 2 са значително подобрени спрямо тези на първата версия.

 

Дисплеи

Основният компонент на PadFone 2 - смартфонът, има стандартен за ултрависокия клас смартфон с Android дисплей, ако изключим най-новите модели с 1080p панели. IPS матрицата осигурява вярно цветопредаване, макар възпроизвеждането на гамата да е с една идея по-пренаситено, отколкото бих искал. Не бива да забравяме обаче, че почти всички производители на мобилни устройства залагат на този ход, тъй като преобладаващата част от производителите търсят красиви, а не точни цветове. Същото се отнася и за сензорите на камерите. Дисплеят на смартфона има изключително приятна на допир повърхност и благодарение на олеофобните свойства на Gorilla Glass се справя относително добре с пръстовите отпечатъци.

Колкото и странно да звучи, резолюцията на дисплея на таблетния док (1280 х 800) е почти идентична с тази на смартфона, макар физическите му размери да са четири пъти по-големи. Директно след преминаването от единия в другия режим ще забележите, че смартфонът има доста по-добър дисплей, като разликите се изразяват най-вече в зрителните ъгли и пикселната гъстота. Таблетът също има отличен панел, но той определено е от по-нисък клас в сравнение с този на ядрото на хибрида.

Обобщено: смартфонът има отличен дисплей, докато този на таблета е по-скоро от среден клас.

Хардуер и производителност

Asus PadFone 2 има SoC на Qualcomm, чийто процесор е с четири Krait ядра с тактова честота 1.5 GHz. В комбинация с 2 GB RAM памет и видеоускорител Adreno 320, PadFone 2 работи изключително бързо. Нямах възможност да го сравня със смартфони от по-ново поколение, които използват чипове като Snapdragon 600 и Nvidia Tegra 4, но на фона на актуалното поколение устройства PadFone 2 е изключително бърз, особено имайки предвид, че все още използва Android 4.1, която е по-слабо оптимизирана от 4.2. Както може да видите във видеото, устройството отбелязва завиден резултат от над 7000 точки при бенчмарка Quаdrant, а при свързване с таблетния док резултатът пада само с няколкостотин точки.

Важна роля за това има умереността на Asus по отношение на модифицирането на интерфейса на Android. Азиатците са свършили отлично своята работа по отношение на преминаване от единия в другия режим - включването на таблетния док става моментално, което е впечатляващо. Извън осигуряването на среда за необичайния хибрид дизайнерите и инженерите на Asus не са прекалили с промените и PadFone 2 използва сравнително чиста версия на Android Jelly Bean. Различия виждаме в панела с уведомления, Phone приложението и мини приложенията, които може да използвате само в таблетен режим. Те включват калкулатор, календар, мейл и други и остават върху всички интерфейсни елементи, без да се натрапват.

Важно е да отбележа, че повечето приложения от трети страни не превключват към таблетен режим, а се рестартират. Единственият софтуер, който прави моментален преход, е този на Asus. В екрана с приложения ще откриете и секция със софтуер само за таблети, което е удобно.

Обобщено: Asus е изпипала двата режима на работа значително спрямо първия PadFone. При работа с таблетния док никога няма да усетите, че всъщност манипулирате смартфон с допълнителен дисплей.

 

Камера

Без значение дали използвате смартфона или таблета, устройствата разчитат на една и съща камера, която се разполага изключително интелигентно. Тя има резолюция 13 MP и сравнително голям максимален размер на блендата, което подобрява възможностите й при по-лоши светлинни условия. Като цяло камерата на PadFone 2 е сходна с тези на всички останали топ енд смартфони на пазара.

 

Батерия

 

Една от удобните страни на комбинирането на смартфон и таблет е използването на два захранващи модула. Смартфонът има батерия с приличен капацитет от 2000 mAh, докато таблетният док включва допълнителен модул от 5000 mAh. Можете да зареждате двете заедно или поотделно, както и да избирате приоритет на зареждане и разреждане. Ако смятате, че ще имате нужда само от смартфона впоследствие, може да го накарате да черпи енергия от таблета и да запазва своята. Аз предпочетох да разчитам на балансирания режим, тъй като не бях сигурен какво точно ще правя след няколко часа. Останах доволен от преценката на софтуера и двете части на PadFone 2 издържаха на сериозно натоварване за малко повече от два дни, без да помирисват зарядното. Единственото, което трябва да имате предвид, е, че двете устройства заедно се зареждат доста дълго, така че е добре да направите това преди сън

 

Заключение

Asus PadFone 2 е отговорът за потребителите, които не могат или не искат да решат дали имат нужда от смартфон, таблет или и двете. Хибридът е идеална комбинация за няколко групи: тези, които искат пълно единство на информацията между устройствата си, тези, които биха искали да провеждат разговори през таблета си, и тези, които просто искат да експериментират с нови и интересни форм фактори.

Както и първият PadFone обаче, PadFone 2 има някои недостатъци, които го превръщат по-скоро в нишов продукт. За разлика от комбинацията от отделен смартфон и таблет докът е неизползваем, ако смартфонът не е с вас, а постоянното свързване и изваждане на двете части може да бъде малко досадно. От гледна точка на преносимост PadFone 2 не е по-добро решение от обикновени смартфон и таблет и накрая, но не и на последно място по важност - цената вероятно е твърде висока за много потребители. Единственият недостатък спрямо първия PadFone е, че Asus вече не предлага клавиатурен док, с който може да превърнете хибрида в ултрабук.

PadFone 2 е иновативен продукт и като всеки такъв има своите недостатъци, които или ще ви накарат да се влюбите в него, или да го отпишете на момента. Препоръчваме да изчакате за PadFone Infinity, който ще има същата цена, но има значително по-добър хардуер.