Писането на текстове, посветени на наистина добри продукти, е трудно. Писането на ревю на iPhone - още повече. За новия смартфон на Apple мога да напиша както наистина много, така и едно изречение, а откриването на златната среда между двете е наложително. 

Без излишен съспенс бързам да отбележа, че iPhone 5 е точно това, което очаквате - най-добрият iPhone досега. Както отбелязах в статията "Консервативна компания ли е Apple?", момчетата от Купертино не са огромни фенове на радикалните промени и следват бавния, но сигурен път на еволюцията. Именно затова смея да заявя, че iPhone 5 е най-балансираният съвременен смартфон, което има две значения. Ако сте фенове на iOS и екосистемата на Apple, ъпгрейдът от 4 и 4S определено си заслужава. Ако обаче намирате политиката и особеностите на продуктите и услугите на Тим Кук и компания за по-непривлекателни от тези на Google и Microsoft, iPhone 5 надали ще ви накара да промените мнението си. 

Без значение част от кой лагер сте, iPhone 5 е един от най-добрите начини да се запознаете iOS и да разберете колко промени и подобрения e претърпяла платформата през годините. Всъщност iPhone 5 е удивително устройство за тестване дори без да го включвате, тъй като прецизността на изработката и вниманието към детайла са несравними с друг актуален смартфон. 

Надявам се, че все пак не съм успял да ви разубедя да прочетете долния текст. iPhone 5 все пак крие доста особености, за които няма как да научите от страницата със спецификации и дори от долното видео. 

Приятно четене. 

 

Видео

Дизайн и изработка

Дори най-отявлените привърженици на Google и/или Microsoft не могат да не признаят, че iPhone 5 е зашеметяващо устройство. Тествайки почти всички топ-енд смартфони, досега не съм успявал да се натъкна на толкова фин, елегантен и премислен до последния милиметър дизайн. Въпреки че е дебел само 7.6 мм и тежи 112 г, шестият смартфон на Apple се усеща изумително стабилен и здрав. Не рискувах да извърша какви да е екстремни тестове, но както може да видите в не едно YouTube видео, корпусът е изключително здрав. До огромна степен за това спомага алуминиевият гръб, който замества стъклото, познато ни от iPhone 4 и 4S. Освен че не се драска толкова лесно, металът е далеч по-издръжлив, усеща се много по-добре в ръката и макар и относително, изглежда по-добре. 

В долния и в горния край на задния панел откриваме две тънки стъклени ивици. Освен привлекателно дизайнерско решение от страна на Джони Айв, те служат и за осъществяване на безжична комуникация. Както знаете, повечето вълни не преминават през метали. 

Рамката на iPhone 5 е изработена от анодизирана стомана и за пръв път следва основния цвят на устройството. Тя е по-тъмна при черния модел и по-светла и лъскава при белия. Не мога да потвърдя дали оплакванията за лесно драскане са верни - рамката на моето устройство е непокътната след седмица, при това без използване на защитен аксесоар.

Стъклото на предния панел не е много по-различно от това в iPhone 4 и 4S. Подсилено е, осигурява изключително гладко плъзгане на пръстите и характерно за топ-енд устройствата - може да стане изключително студено на допир. 

Инженерите на Apple са добавили трети микрофон, намиращ се между камерата и светкавицата. Той служи за запис на звук по време на видео и за подтискане на околните шумове при разговор. 

Конфигурацията на бутоните и портовете също е променена спрямо всички iPhone-и досега. Аудио жакът е изместен отдолу, а 30-щифтовият порт лисва, заменен от новия стандарт Lightning.

Единственият малък проблем, който открих, е, че плъзгачът за изключване на звука има по-твърд и рязък ход от този на iPhone 4. Това вероятно се дължи на дебелината.  

iPhone 5 създава усещане за качествена изработка, подобно на скъп часовник или бижу. Преди да се усъмните в това, прекарайте поне час в компанията на устройството. 

Дисплей

Apple даде началото на революцията при дисплеите с ултрависока резолюция с iPhone 4. В момента компанията е изпреварена от няколко устройства, включително HTC J Butterfly/Droid DNA, чиято пикселна гъстота е над 400 пиксела на инч. Вече сме споменавали, че това може и да няма значение, тъй като обикновеното човешко око не различава повече от 300

Теоретично дисплеят на iPhone 5 не би трябвало да е по-различен от този на iPhone 4/4S, ако изключим големината. Екранът е 4-инчов и с резолюция 1136 х 640, което запазва пикселната гъстота непроменена. При първия допир до устройството обаче веднага ще забележите, че дисплеят е значително по-ярък, наситен и контрастен в сравнение с панелите в предходните поколения. Освен това разстоянието между дисплея и стъклото е елиминирано напълно, както отбелязахме и при HTC One X. Това създава усещане, че съдържанието е точно под пръстите ви и подобрява зрителните ъгли. Всъщност не наблюдавах никакво изкривяване на цветовете, дори при поглед под почти 180 градуса

Цветовата температура също е променена спрямо 4 и 4S. Бих я определил като по-топла и зеленикава в сравнение с леко розовеещото бяло при iPhone 4.

 

Хардуер и производителност

В сърцето на iPhone 5 е новият чип на Apple, A6, който разполага с двуядрен процесор с вътрешно разработена от компанията архитектура. В комбинация с 1 GB RAM това би трябвало да звучи малко на фона на четириядрените, 2 GB-ови устройства с Android, но Apple никога не е залагала на спецификациите, а на крайния резултат. А той е, че всички приложения, били те вградени или от App Store, стартират моментално или почти моментално, без никакви периоди на неактивност. Освен това самият iPhone 5 стартира изключително бързо. Графичното представяне е отлично - кадансът на анимациите не пада почти никога, дори по време на тежки 3D игри. Като цяло представянето е сравнимо с това на най-бързия Android смартфон на пазара - Google Nexus 4.

iPhone 5 е първият iPhone, разполагащ с по-голям диагонал на дисплея от стандартните 3.5 инча. Въпреки убежденията на някои привърженици на компанията смятам, че скокът към 4 инча е позитивна промяна. iOS изглежда много по-добре върху по-високия дисплей, особено когато клавиатурата е активна. В портретен режим виждате повече съдържание в списъци, а в пейзажен се елиминира нуждата от черни ленти при възпроизвеждане на видео. 

По-голямата височина не прави устройството по-трудно за използване, макар това да зависи и от ръцете ви. 

 

iOS 6

Новата версия на iOS може да използвате и на по-стари устройства, което не я прави ексклузивна част от iPhone 5. Вече сме писали подробен текст за новостите в нея, така че предлагам просто да го прочетете. 

Като цяло промените в платформата са еволюционни. Този път Apple не е добавила нов елемент към интерфейса, но откриваме няколко нови приложения. 

Maps. Без значение каква е причината за откъсване от Google и преминаване към собствено картографско решение, ходът не е положителен за потребителите. Картите на София и по-големите градове в България стават все по-добри с всеки изминал ден, но все още са много зад тези на Google. Липсват POI, а сателитните снимки често са покрити от облаци, което ги прави неизползваеми. 

Съдържанието действително не е отлично, но интерфейсът превъзхожда този на Google Maps. Картите на Apple са векторни, което прави приближаването и отдалечаването идеално плавни. 

Нов дизайн. Голяма част от вградените приложения имат нов дизайн, който демонстрира променената интерфейсна насока на Apple. Много от черните елементи и фонове са заменени с бели, което ми допада. Пример за интерфейсен фейслифт са Phone, Music, Weather и др. 

Siri. Както може да видите във видеото, гласовият асистент на Apple вече може повече. Версията в iOS 6 позволява резервиране на ресторант чрез OpenTable, покупка на билети за кино и проверка на спортни резултати. За съжаление първите две не работят в България, а третото е ориентирано към американски футбол и други основни спортове в САЩ.

Споделяне. 6 е първата версия на iOS, която е силно ориентирана към споделяне в социални мрежи и услуги. Новият социален панел разчита на икони, а не на списък, а малък уиджет в панела за нотификации позволява да публикувате във Facebook или Twitter. 

Do not disturb. Проста, но безценна възможност, която изключва нотификациите за определено време. Възможно е и автоматично включване всяка нощ. Налични са и разширени опции за конфигуриране на вашите приоритети за повиквания и тяхното повтаряне. 

Звук 

Аудио представянето на iPhone 5 е по-добро от това в iPhone 4 и 4S, но разликата не е впечатляваща. Звукът през високоговорителя е малко по-силен и плътен. 

Докато не усетих разлика в звука по време на разговор, почти всички мои събеседници отбелязаха колко ясно ме чуват, при това без да знаят, че им се обаждам от iPhone 5. Предполагам, че технологията за шумопотискане е подобрена. 

 

Камера

Ако трябва да определя дадена страна на iPhone 5 като изненада, това би била камерата. Снимките и видеата изглеждат невероятно в сравнение с всеки друг смартфон на пазара, ако изключим Nokia Lumia 920, която все още не съм имал възможността да тествам. 

Думите са излишни, когато може да разгледате галерията с няколко снимки, които направих с iPhone 5. Не пропускайте и панорамата. Оригиналната й резолюция е 10 800 х 2332, но умишлено я намалих наполовина, тъй като по-слабите компютри и интернет връзки биха я заределили бавно.

Фронталната камера вече е HD (720p) и има собствен микрофон. Предполагам, че все още не бихте я използвали за снимки, но разликата се усеща по време на FaceTime и Skype разговори. 

Кликнете върху снимките, за да ги видите в пълна резолюция.

 

Батерия

Автономният живот на iPhone винаги е превъзхождал този на топ енд Android устройствата, ако изключим модели като Motorola Droid RAZR Maxx. Това продължава да е така - дори при по-сериозно натоварване смартфонът запази около 30% в 2 след полунощ, които са напълно достатъчни за стандартна употреба за още един ден. Разбира се, не успях да му осигуря такава. 

Новият Lightning конектор е по-удобен от 30-щифтовия, но не добавя каква да е функционалност и направи дока ми неизползваем. Не съм сигурен дали преминаването към него е оправдано. 

 

Цена

iPhone 5 се предлага офицално в България на следните цени:

 

16 GB - 1329 лв. 

32 GB - 1529 лв. 

64 GB - 1729 лв. 

 

Заключение

Определението "най-добър смартфон" отдавна е грубо и безсмислено. iPhone 5 със сигурност е най-добрият iPhone на пазара и ако вече имате 4 или 4S, смисълът от ъпгрейд е голям. Ако обаче сте доволни от Android и не се чувствате привлечени от вселената на Apple, шестият смартфон на компанията вероятно няма да промени чувствата ви

Ако тепърва сте на пазара за нов смартфон и съревнованието iOS - Android не ви говори нищо, iPhone 5 също е страхотен избор за вас. Въпреки че се развива сравнително бавно, iOS остава ней-лесната за използване и трудна за повреждане мобилна платформа. 

Най-впечатляващ остава хардуерният дизайн, който обезателно трябва да разгледате на живо. 

Какво е вашето мнение за iPhone 5?