Преди известно време публикувахме нашето видео ревю на Sony Xperia Z, флагмана на японската компания. Устройството ни впечатли с невероятния си дизайн, който го отличава от всички останали Android флагмани на пазара, но и с водоустойчивия си корпус и страхотната си камера. Около половин година по-късно Sony анонсира подобрената версия на Xperia Z – Xperia Z1. Не бихме я нарекли изцяло нов смартфон и ъпгрейдът за собствениците на Xperia Z далеч не е задължителен, но някои от новостите в Xperia Z1 определено заслужават внимание.

Видео

 

Дизайн, изработка и ергономия

Xperia Z1 е голям смартфон и се усеща като такъв. За пореден път Sony използва по-скоро остри ръбове, което допада само на някои потребители. Цялостната визия на смартфона, също като при Xperia Z, ми хареса, макар да не съм сигурен дали острите ъгли са оптимално решение от гледна точка на ергономия, особено за толкова голямо устройство.

Xperia Z1 има 5-инчов дисплей, което не е много на фона на конкурентните смартфони, но новият флагман на Sony се усеща наистина голям, без това да е негативно определение. Ако сте свикнали с крайно заоблени устройства, на каквито наблягат повечето партньори на Google, Xperia Z1 ще ви се стори непривично остър, но за няколко дни ще свикнете с това. Ако пък идвате от сравнително ръбато устройство като iPhone 5/5S, разликата не е толкова голяма.

Повече за дизайна и дисплея на Z1 прочетете на следващата страница.

Визуално Xperia Z1 изглежда почти идентично с Xperia Z. Задният панел е изработен от лъскава пластмаса, която създава усещане за покритие със стъкло. Белият модел, който имах шанс да използвам за няколко дни, изглежда шокиращо добре – нещо, което не бях забелязал, докато се запознавах с цветовите версии на Xperia Z. Корпусът е изработен с маниакално високо ниво на прецизност, нито един компоненти не скърца, дори капачетата на портовете са точни до част от милиметъра.

Бутонът за отключване продължава да е разположен в средата на десния профил, което е удобно, но изглежда странно. За щастие японците не се отказват от двустепенния физически спусък на камерата, който е по-удобен от екранните бутони не само под вода. Жакът за слушалки не е изолиран с капаче, а с хидрофобен слой. Целият долен профил е покрит с фината мрежа на високоговорителя. Повече за него може да прочетете долу. Xperia Z1 има сертификат IP58, което го прави напълно водоустойчив под метър вода за около половин час. Как се справи Xperia Z с това предизвикателство, можете да видите в нашето ревю, а тук може да научите повече за IP сертификатите за водо-, прахо- и удароустойчивост.

Обобщено: Sony Xperia Z1 е един от най-добре изглеждащите Android смартфони от най-висок клас на пазара. Дизайнът е смел и кара устройството да изпъква, поставено до повечето си конкуренти. За съжаление това оказва известен ефект върху ергономията, особено ако имате по-малки ръце.

 

Дисплей

Sony Xperia Z1 има почти идентичен дисплей с Xperia Z. Той е 5-инчов, с резолюция от 1920 х 1080 пиксела и закалено стъкло. Като наследник на панела на Xperia Z той носи неговите позитиви и негативи. Макар да е изключително детайлен и да има едно от най-точните цветопредавания, които съм виждал, без излишно пренасищане, познато ни от редица конкуренти, зрителните ъгли не са отлични. Забелязах малко подобрение спрямо Xperia Z, но то е по-скоро пренебрежимо.

Тясната гама от използваеми зрителни ъгли надали ще промени ежедневното ви изживяване, но прави впечатление, особено поставяйки Xperia Z1 до LG G2 или Samsung Galaxy S4. Антирефлексното покритие продължава да осигурява все така добра видимост под ярка слънчева светлина, а BRAVIA Engine и производните технологии успяват да оптимизират качеството на уеб и локално видео. Интересно е, че Xperia Z1 добавя пиксели към YouTube (и не само) видеа с по-ниска резолюция. В 7/10 случая това изглежда добре, но понякога се забелязват странни артефакти.

Обобщено: Sony Xperia Z1 има отличен дисплей, чийто единствен, макар и пренебрежим проблем, са зрителните ъгли.

Повече за хардуера и камерата на Z1, както и нашето обобщение, прочетете на следващата страница.

Хардуер и производителност

В ядрото на Sony Xperia Z1 е четириядрен чип Qualcomm Snapdragon 800 с тактова честота от 2.2 GHz, комбиниран с 2 GB RAM памет. Хардуерната конфигурация е едно от основните предимства на Z1 пред предшественика му. Макар разликата да не се усеща при работа с основните елементи на интерфейса или при браузинг, производителността при изпълнение на тежки 3D игри и по-сложни приложения е значително по-добра.

Кадансът е значително по-постоянен, а екраните за зареждане са почти незабележими. Нямах възможност да направя директни сравнителни тестове между Xperia Z и Xperia Z1, но бенчмарк резултатите на втория са значително по-добри. 3000 mAh батерията на Xperia Z1 ме изненада приятно. Смартфонът спокойно издържа пълни два дни при обикновено неуспешния ми опит за симулация на потреблението на обикновен потребител. При тежко натоварване, стандартно за първите дни от ревю, Xperia Z1 издържа около 24 часа. Другата голяма изненада бе звукът.

Докато този на Xperia Z не се отличаваше особено от всички конкурентни смартфони, Z1 успя да ме стресне няколко пъти. Вибрацията също е почти шокираща, което улеснява бързото и точно писане върху екранната клавиатура.

 

Камера

Основната новост в Xperia Z1 е невероятната 20.7 MP камера. Освен че има по-висока резолюция, тя включва и сензор с размерите на тези на повечето компактни фотоапарати – 1/2.3". Това позволява на Xperia Z1 да се представя значително по-добре при слаба светлина, но и да заснема по-детайлни изображения при добро осветление.

Камерата на Z1 не включва оптична стабилизация, но се представя изключително добре. Може да снимате в пълна резолюция за повече детайли или да се задоволите с по-малки 8MP снимки, при които информацията от няколко съседни пиксела се обединява. Този режим е оптимален за снимане на закрито при слабо осветление. Софтуерът на камерата продължава да бъде един от най-добрите в Android сегмента. Както може да видите във видеото, налични са десетки разнообразни настройки, но те не се натрапват на потребителите, които просто искат да използват автоматичния режим.

Sony е добавила и няколко забавни (и леко абсурдни) анимирани опции за добавена реалност. В долната галерия може да видите необработвани снимки от Sony Xperia Z1. Кликнете върху всяка от тях, за да ги разгледате в пълна резолюция.

 

Софтуер

Xperia Z1 идва с Android 4.2, комбиниран със скина на Sony. Той не се е променил особено много спрямо версията, която изпробвах с Xperia Z, и продължава да бъде една от най-стилните, ненатрапчиви и смислени модификации на Android.

Скиновете на големите компании (с малки изключения) постепенно се отдръпват от все по-добрия интерфейс на чистата версия на Android, което е похвално. Sony заменя някои от вградените приложения със свои версии. Музикалният плеър например е сменен с Walkman, а галерията – с Album. Приложенията на Sony са лесни и приятни за използване, но изискват поне ден свикване, ако идвате от чист Android или друг Android мод.

 

Обобщение

Xperia Z1 е достоен наследник на Xperia Z. Устройството надали е твърде смислен ъпгрейд за тези от вас, които вече притежават Xperia Z, освен ако не държите на по-мощния хардуер и камерата с по-висока резолюция и по-голям сензор. За всички останали Xperia Z1 е един от най-добрите Android смартфони на пазара и достоен конкурент на Samsung Galaxy S4/Galaxy Note 3, LG G2 и HTC One.

Тагове: