Android флагманите на партньорите на Google стават все по-добри, но повечето от тях не сe различават твърде много един от друг, ако изключим дизайна. Често дори той е твърде еднотипен. Във време, когато Sony се бори за третото място при смартфоните и след раздялата с Ericsson, успехът на Xperia Z е ключов за компанията. След като прекарах седмица с устройството, съм склонен да вярвам, че новият флагман на японците е едно от най-горещите устройства, които ще видим през 2013 г. Sony Xperia Z има невероятен хардуер, изключителен дизайн и за разлика от всички свои конкуренти - истинско уникално предложение - водо- и прахоустойчивост.

 

Видео

Дизайн и изработка

Още при първата среща с Xperia Z ще забележите, че устройството изглежда крайно различно от всички останали Android флагмани. Корпусът е изработен от стъкло и е крайно геометричен, с по-скоро заострени ъгли и остри линии. 5-инчовият смартфон не може да бъде определен като компактен, но е доста тънък и като цяло създава елегантно и стилно усещане за скъпо и здраво устройство. Теглото е разпределено отлично и въпреки големия размер на Xperia Z нямах чувството, че ще го изпусна лесно, а тънките рамки около дисплея значително намаляват физическите размери, благодарение на което достигането на лентата с нотификации например не е трудно дори с една ръка, особено ако имате по-дълъг палец.

Профилите на Xperia Z са полупрозрачни и погледнати под определен ъгъл, изглеждат синкави. Бутоните за контрол на звука са изключително ненатрапчиви, докато бутонът за заключване и отключване e голям, лъскав и кръгъл, което го прави красив елемент от общия дизайн. Поне за мен в началото той създаваше впечатление за спусък на камерата, но бързо се разделих с това неправилно усещане. Всички портове и слотове са покрити с плътно прилепващи капачета, които са толкова добре изработени, че е трудно да ги различите, без да се вгледате допълнително. Както сами се досещате, тяхната цел е да осигурят водо- и прахоизолираност на Xperia Z.

Стъклените панели, разбира се, са истински магнити за отпечатъци. Sony Xperia Z се цапа изключително лесно, но олеофобното покритие прави лесно почистването с няколко бързи движения на произволно парче плат. 

 

Дисплей

Както всеки друг Android флагман през 2013 г., Sony Xperia Z има 1080p дисплей с пикселна гъстота над 440 ppi. Спорно е дали детайлността над 300 ppi се усеща от средностатистическото човешко око, но забравяйки за това, дисплеят на Xperia Z изглежда невероятно. При ежедневна работа няма как да забележите пиксели, а дори преглеждайки снимките на устройството, които направих, трябваше да приближа всеки кадър изключително много, за да успея да разгранича матрицата. Екранът на Xperia Z има специално покритие, което елиминира голяма част от отраженията при използване под пряка слънчева светлина и смея да твърдя, че това не е просто маркетингова игра на думи. Покритият с Gorilla Glass дисплей е изключително гладък и извършването на мултитъч жестове е приятно и безпроблемно.

Както отбелязвам и във видеото, единственият проблем на екрана на Sony Xperia Z e, че черното е по-скоро тъмносиво. Предполагам, че това се дължи на антирефлексното покритие, но като цяло по-тъмните цветове не са идеално наситени. След няколко часа работа обаче се свиква с ефекта.

Обобщено: Sony Xperia Z има един от най-добрите дисплеи, които съм използвал, ако изключим малкия проблем с черното.

Повече за хардуера, камерата, батерията и екстремните способности на Xperia Z - на следващата страница.

Хардуер и производителност

Sony Xperia Z има стандартен хардуер за топ енд смартфон през 2013 г. Чипсетът има четири Krait ядра с тактова честота 1.5 GHz, които, в комбинация с 2 GB RAM и мощен видеоускорител, правят флагмана на Sony един от най-мощните смартфони с Android на пазара към момента. Както може да видите, по време на Quadrant теста той отбеляза повече точки (7865) от всички референтни устройства и задмина макар и с малко PadFone 2, който тествахме наскоро.

Софтуерният скин на Sony е доста различен от предходната си версия и смея да твърдя, че е един от най-добрите на пазара. Разбира се, все още предпочитам чиста версия на Android, но промените, които японците правят, наистина улесняват работата в някои случаи, макар често да са просто графични. Както можете да видите във видеото, Sony променя панела с нотификации и таск мениджъра, като добавя мини приложения, подобни на тези в смартфоните на Samsung, LG и Asus. Те продължават да работят, докато използвате останалите менюта на смартфона, като стават полупрозрачни.

Единственият малък хардуерен недостатък на Xperia Z е сравнително слабият високоговорител, който има слабо изразен бас и по-скоро тих звук. Предполагам, че това има връзка с водо- и прахоизолацията.

Sony внедрява технологии, познати от нейните телевизори и плеъри, с цел подобряване качеството на образа и звука. Музикалният плеър например се нарича Walkman и има интерфейс, сходен с този на отделните плеъри на Sony.

 

Камера

13 MP-овият Exmor R сензор на Sony Xperia Z е наистина невероятен. Това е една от най-добрите камери в смартфон, които съм използвал някога, а в комбинация с детайлния дисплей снимките и видеата, направени с устройството, изглеждат впечатляващо. Камерата е изключително бърза и предлага много ръчни настройки. Интерфейсът напомня за NEX и Cyber-shot фотоапаратите на Sony: налични са опции като Sweep Panorama и автоматично избиране на режим на снимане. Разпознаването на лица и усмивки и лица работи безупречно, а представянето при лоши светлинни условия е невероятно.

Обобщено: Камерата на Xperia Z е напълно пълноценен заместител на компактен фотоапарат. Повече снимки от нея може да видите в нашата галерия.

Кликнете върху всяко от изображенията за преглед в пълна резолюция.


Батерия

Sony Xperia Z има батерия с капацитет 2330 mAh - по-скоро стандартен за смартфон с толкова голям дисплей. По време на тестовете устройството се представи отлично и дори при по-сериозна употреба успя да издържи до края на деня и дори до средата на следващия. Единствените случаи, в които автономният живот спада значително, е при максимална яркост на дисплея.

Sony добавя и интересна опция, при която може да изключите всички процеси, които работят във фонов режим. Разбира се, ако някои от тях все пак са важни за вас, може да ги върнете в списъка с позволени чрез бял списък.

 

Водо- и прахоустойчивост

Повече за това, какво означават IP кодовоте, може да прочетете в подробната ни статия тук. Sony Xperia Z има сертификат IP57, което означава, че е почти напълно изолиран от прах и може да работи под един метър вода 30 минути. Това е самата истина: както може да видите във видеото, смартфонът продължи да звъни и вибрира под вода, а дисплеят отчиташе докосвания, макар и по сравнително странни начини, подведен от водата.

Водо- и прахоустойчивостта са наистина уникално предложение, което се надявам да видим в повече топ енд смартфони през 2013 г. Смея да твърдя, че то е по-ценно от един милиметър по-тънък корпус или малко по-детайлен дисплей.

 

Заключение

Sony Xperia Z определено е най-горещият флагман, представен досега през тази година. Устройството има всички хардуерни особености на конкурентните си, но впечатлява с класически Sony дизайн и водо- и прахоустойчивост. Няма как да направим комплексно сравнение на всички Android флагмани, преди да тестваме HTC One и Samsung да анонсира Galaxy S IV, но към момента Sony Xperia Z със сигурност е един от най-добрите смартфони, с които можете да се сдобиете.