Наскоро ви представихме първата част от ревюто на Philips 8109, един от първите умни телевизори с Android на компанията. Както споменахме в текста, останахме впечатлени от дизайна, изработката, картината и звука, но най-силно ни изненада Android 4.2.2 за телевизори. Разликата спрямо обикновен софтуер за умни телевизори, с каквито сме свикнали от години, е огромна. И дори това е меко казано. Ако наистина не искате да гледате долното видео и да прочетете текста: Android на телевизора е много повече от бонус в дългия списък със спецификации. Няма да можете да погледнете умен телевизор с обикновен софтуер със същите очи, след като тествате модел с Android TV.

Видео

 

Интерфейс и навигация

Интерфейсът на Android TV е крайно различен от тези, с които сме свикнали на смартфоните и таблетите си. Това е повече от логично, имайки предвид, че навигираме с дистанционното, а не с пръсти върху сензорен дисплей. След няколко минути, прекарани в компанията на 8109, бързо започнах да правя аналози и забелязах, че познатите ми от Android (макар да не съм Android потребител) елементи са налични и тук: началният екран с всички приложения, уиджетите, панелът с нотификации, таск мениджърът. Кривата на свикване далеч не е стръмна. Само за десетина минути ще използвате 8109, сякаш сте го правили цял живот.

Може да навигирате из менютата на телевизора както с бутоните на дистанционното, така и с жестовия контрол, който силно напомня контролера на Nintendo Wii. През 90% от времето използвах втория вариант, който е много по-прецизен и позволява да извършвате прости жестове, докато задържате бутона за избиране.

Ако оставите камерата спусната, може да изпълнявате и някои прости команди с ръце. Започвате с прост жест в стил Тони Старк и движите отворена ръка върху радиално меню, както може да видите във видеото. Обикновено прибягвах до този метод, когато наистина ме мързеше да се протегна до дистанционното. С него може да усилвате и намалявате звука, както и да сменяте канала. Според мен дистанционното е по-бърз и удобен вариант, но управлението с ръка във въздуха винаги създава усещане за зъл владетел, което е забавно.

Основните настройки и добавки на Philips са отделени от Android, което е добра идея. Те имат лесно различими сини икони. Такива са настройките например. Казано накратко, Android и самият телевизор имат отделни настройки за по-малко объркване.

 

Прочетете за приложенията за телевизори в Google Play на следващата страница.

Google Play и поддържани приложения

Philips 8109 разполага с четириядрен процесор и вграден Wi-Fi модул. Вградените приложения и уиджети са интересни, но предполагам, че също като мен съдържанието в Google Play ви вълнува повече. Магазинът за приложения на Google работи отлично на голям екран, а все повече приложения са оптимизирани за телевизори.

По-простите игри като Badland, която може да видите във видеото, се управляват отлично с основния бутон на дистанционното. Успях да играя и някои по-сложни заглавия с комбинация от жестове и натискане на бутони, но оптималното изживяване изисква да си купите контролер, оптимизиран за Android TV. Google работи по собствен модел. Имайте предвид, че вградената памет на телевизора не е неограничена и поне аз не открих начин да инсталирам приложения на външен носител.

Не всички приложения, които ползвате на смартфона и таблета си, биха били особено полезни на телевизора. Chrome работи прекрасно, особено в комбинация с прецизния курсор и клавиатурата на гърба на дистанционното. Разликата спрямо всички Opera (и не само) базирани браузъри за умни телевизори, които съм тествал, е феноменална. За пръв път имах усещането, че браузвам 100% пълноценно, без насичане, без странно рендиране на някои елементи и с табове, които се превключват моментално. Мнението ми за браузването на телевизор, което преди намирах за странно хоби, като цяло се промени.

Skype идва предварително инсталиран и работи отлично с прибиращата се камера. Когато натиснете бутона за начало на видеоразговор, камерата се появява автоматично, което е доста приятно дори от козметична гледна точка.

Важно е да отбележа, че Android TV поддържа пълноценен мултитаскинг. Така например може да слушате музика в Spotify, докато браузвате, или да минимизирате торент клиента си (**но ние знаем, че не правите такива неща**), докато използвате MX Player за Miracast стрийминг. При това с хардуерно ускорение.

 

Заключение

Philips 8109 изглежда и работи отлично като обикновен умен телевизор, но не мога да не повторя, че истинската звезда на шоуто е софтуерът. Ако добрите стари умни телевизори със собствен софтуер на производителя са Symbian и Windows Mobile за времето си, модели като 8109 са сравними с първия iPhone. Теоретично разликата може и да не е голяма, но още в първата секунда работа ще усетите, че потребителското изживяване е несравнимо.