За около седмица имах шанс да изпробвам един от първите умни телевизори на Philips с Android. Това бе и първият Android телевизор, с който съм прекарвал повече време, така че интересът ми се простря отвъд професионалната гледна точка. Трябва да призная, че обикновеният ми умен телевизор със софтуер на производителя, който няма да спомена, вече не ми изглежда толкова умен.

Надявам се да успея да пресъздам разликата във видео и текст в две части. Тук можете да видите и втората част, която ще ви разкрие силата на Android for TV.

Видео

 

Дизайн и изработка

Първото, което ще забележите още преди да монтирате и включите телевизора, определено е неговата дебелина. Алуминиевият корпус на Philips 8109 изглежда поразително със своята дебелина от едва 13 мм. В комбинация с 48-инчовия панел и тегло от 13,6 кг (със стойката) 8109 определено се усеща футуристично още преди да сте включили Ambilight. Задният панел също е метален в по-голямата си част, а покритието на дисплея е плътно и не потъва.

Минималистичният дизайн на новата Edge Foot стойка определено ми допадна. В случай че харесвате по-класически решения, може да изберете и стандартна, но двете леко наклонени алуминиеви крачета изглеждат страхотно и създават усещане, че телевизорът левитира.

Рамката около дисплея е изключително тънка и ще я забележите само в изключено състояние. Заедно с Ambilight, тя просто изчезва. В средата, под дисплея, виждаме светещото логото на Philips, което може да изключите, ако го намирате за разсейващо. Една от големите изненади е, че в него се крие вградената камера на телевизора. Тя се използва за провеждане на видеоразговори и жестов контрол, както ще демонстрираме във втората част на ревюто. По подразбиране камерата е прибрана в корпуса, което запазва дизайна чист, но и гарантира, че никой не ви наблюдава. Дори някой да проникне в софтуера на телевизора ви, когато камерата е прибрана, тя няма физическа видимост.

 

Статията продължава на следващата страница.

Картина, звук и Ambilight

48-инчовият 1080p панел на Philips 8109 изглежда страхотно. Разбира се, трудно е да го сравним с 4K модела 7809, който изглежда значително по-добре. В случай че искате да се възползвате от Android на телевизора и UHD резолюция, може да обърнете внимание на 8800 серия на Philips.

Приятно е, че настройките са с една идея по-опростени от тези на предходните модели. Както обикновено, предпочетох да изключа светлинния сензор и повечето опции за подобрение на картината, тъй като съм фен на чистия образ, близък до идеята на автора на играта/филма/сериала. Добавянето на кадри за създаване на 60fps усещане обаче е твърде добро, за да се откажа от него, особено след като гледах първия Хобит. Perfect Natural Motion и 800 Hz Perfect Motion Rate определено ми допаднаха.

30-ватовата (RMS) озвучителна система се състои от ляв и десен канал и уфер, разположен на гърба. Още в началото телевизорът ви предлага да калибрирате звука, избирайки една от три възможни конфигурации.

Ambilight системата е най-впечатляващата страна на всеки телевизор на Philips. Тук тя е 4-странна и работи отлично дори в светла стая, но оптималната употреба, както винаги, е при пълна тъмнина. Новото приложение на Philips позволява да настройвате Ambilight системата за създаване на атмосфера, което работи отлично. Имате възможност да изберете цветове от снимка или от стандартно цветно колело.

 

Дистанционно и 3D очила

Дистанционното в комплекта не изглежда много различно от останалите дистанционни на Philips, които сме тествали. Бутоните са твърди и ясно усещате кога сте ги натиснали, ергономията е отлична, а на гърба откриваме стандартна QWERTY клавиатура за по-бързо въвеждане на текст, което е особено ключово за телевизор с Android. Клавиатурата поддържа инсталация на допълнителни подредби, включително българска.

В сърцето на дистанционното обаче са няколко интересни технологии. Може да навигирате с курсор, подобно на контролера Nintendo Wii, както и да навигирате с глас (на английски). Достатъчно е да задържите бутона и да говорите близо до микрофона в горната част на корпуса. Ще демонстрираме това във второто видео.

Philips 8109 идва в комплект с два чифта активни 3D очила, които на пръв поглед изглеждат стандартни, но позволяват гейминг на цял екран за двама души едновременно. Достатъчно е да играете заглавие, което поддържа сплит-скрийн с конфигурация ляво-дясно или горе-долу.

Очаквайте втората част, в която демонстрираме възможностите на Android и софтуерните добавки на Philips, съвсем скоро. Тя е вече тук - вижте подробното ревю тук!