Изборът на телевизор не е никак лек процес. Казвам го, тъй като съвсем скоро преминах именно през това. Обикновено се започва от по-скромен бюджет, но желанието за „нещо малко по-добро“ често ни принуждава да качим леко отделената сума. Най-добрият вариант е, когато намерите нещо, което да се доближава най-много до изискванията ви, а съотношението цена-качество да се запази максимално добро. Това направих и аз. В полезрението ми попадна един от новите модели на Philips за тази година, носещ трудното за запомняне име 43PUS6501. Той надгражда предшествениците си, но и застъпва силно един много важен сегмент – този между бюджетните модели и тези от най-висок клас.

Преди да продължите, смятам, че е важно да уточня нещо – моделът, за който се отнася ревюто, е закупен изцяло от мен и е бил изцяло мой избор.

 

 

Дизайн

Мястото на един голям и качествен телевизор най-често е запазено в хола или всекидневната – централно и видимо от почти всички ъгли. Често се шегуваме, че ако не е телевизорът, няма да знаем накъде да обърнем мебелите си – тук такъв проблем няма. Макар и позициониран в клас под 1400 лева, PUS6501 се отличава с тънка рамка около екрана. Това спомага и да не разсейва по време на гледане на съдържание, тъй като цветът й е сив.

Самият телевизор разчита на две хромирани крачета с триъгълна форма (от Philips ги наричат Arc) – от една страна, за да бъдат по-стабилни, но, от друга – за да допълнят дизайна. Всъщност в тях най-много харесвам интересния зрителен ефект – сякаш телевизорът се носи над повърхността. В центъра на долния профил пък е разположено логото на Philips, което свети в бяла светлина, а нейната наситеност може да се избере от менюто.

 

 

Ако набързо прехвърлим вниманието си към задния панел, ще видим и възможностите за връзка и наистина богатия интерфейс. Налични са 4 HDMI входа, от които два поддържат HDCP 2.2 и това е важно – особено в момента, в който решите да си вземете Blu-ray плейър. Най-общо HDCP 2.2 е нужен, за да гледате 4K съдържание, защитено с авторски права по този начин.

Продължаваме с портовете – 3 USB порта, 1 компонентен вход, SCART гнездо, антена, Ethernet-LAN (интернет връзката може да стане и чрез Wi-Fi), цифров аудио изход и т.н.

От двете страни на задния панел са разположени и светлинните LED диоди, необходими за функцията Ambilight, тук е налична неговата двустранна версия, но за това след малко.

 

В центъра на вниманието

Наистина дизайнът е важен, но първо се обръщаме към екрана, когато си избираме телевизор. PUS6501 е оборудван с 43-инчов UHD LED панел с резолюция 3840x2160 пиксела, което не е никак малко – това са си над 8 млн. точки. Яркостта е 400 cd/m2 (кандела на квадратен метър, или нита), което не е сред най-върховите постижение на пазара, но винаги трябва да се съобразяваме с цената и класа на продукта. По-ниските нитове се забелязват в по-тъмна среда (вечер на загасени светлини), когато черното не достига най-високата си наситеност.  И докато съм на тази тема – новият представител от серия 6500 няма 3D функционалност. Дали това е сериозен недостатък, всеки трябва да прецени за себе си, но поне за мен липсата й не е фактор.

Тъй като голяма част от съдържанието, което ще консумирате на телевизора, няма да е в 4K резолюция, от Philips са оборудвали модела с технологията Pixel Precise Ultra HD, чиято роля е да преоразмери входната картина в UHD качество. Тя не може да прави чудеса, особено ако сигналът е откровено лош, но се справя прилично със задачата си – изображенията са плавни, а цветовете – наситени. Приятно впечатление прави и наличието на огромен набор настройки, чрез които може да се персонализира картината. Сред предварително зададените и по-често използвани са Day (подходящ за гледане на телевизия през деня), Night, Game (ярки цветове, които карат играта да изпъкне), балансиран режим, наситен и други. Добрата новина е, че имате възможност да пипнете всеки един аспект от картината чрез удобното меню. В него можете да контролирате цветовете, контраста, остротата и формата на картината. Ако влезете и в подменюто с разширени настройките, можете да регулирате нивото на подобрение на интензитета на цветовете, цветовата температура и да зададете специален режим за PC или конзола.

Друга полезна технология е Micro Dimming Pro. Обикновено е налична в по-скъпите модели, но сега я откриваме и в серията 6500. Най-общо тя оптимизира контраста въз основа на осветеността в стаята.

Самата картина е подкрепена и от звука. Тук той идва с изходна мощност от 20 W и разчита на DTS Premium Suite, за да предостави още по-добри резултати. Не можете да очаквате разтърсващия звук на отделна и скъпа компонентна система, но отколкото смених телевизора с този, махнах 2.1 външните говорили, които преди използвах. Звукът не толкова силен колкото от тях, но е с по-високо качество.
При настройките на звука имате също предварително зададени режими, но и контрол върху баси, високи честоти и т.н. 

 

 

Android и други възможности

43PUS6501 разчита на операционна система Android 5.1, във версия за телевизор. Приложенията и функциите са достъпни по всяко едно време с натискането на един бутон. Наличен е и специален Netflix бутон, което, като потребител на услугата, нямаше как да не ме зарадва.

Самата операционна система работи добре на 4-ядрения процесор, а телевизорът има и 16 GB вътрешна памет за сваляне на приложения. Като цяло не мога да кажа, че съм от най-активните Android потребители, когато става въпрос за телевизор, но често използвам YouTube (мога да прехвърля клипа към телевизора от мобилното си устройство. Чрез приложението за дистанционно мога да прехвърлям и снимките, музиката и видеата, налични на телефона ми), няколко новинарски приложения и 1-2 игри. Най-голям плюс всъщност е наличието на Google Play Store, от който имате достъп до голямо разнообразие от програми. Опитът ми е относително положителен, въпреки че по-тежките игри не вървят с гладкостта, с която го правят на някои телефони. Наблюдават се някои забавяния при стартиране на приложения, но нищо, което да не е стандартно за подобна платформа.

Навигацията из менютата е лесна, тъй като контролерът, с който това става, е достатъчно добре отличен на дистанционното. То, от своя страна, е по-леко и малко спрямо предишните модели, а на гърба му е и пълната клавиатура – удобно за търсене. Друга разлика е, че този път то не е Bluetooth свързано, а разчита на традиционната инфрачервена технология. За съжаление липсва микрофон на дистанционното, което прави управлението с глас по-трудно.

 

Ambilight за първи път

 

Ако кажа, че за първи път гледах на живо Ambilight чак след като си взех телевизор с тази технология, няма да излъжа. През годините отношението ми към тези светлини премина от – интересен експеримент, през лек скептицизъм, за да стигне до днешното ми състояние – Ambilight е нещо прекрасно и дори съм пристрастен към него. Моделът не може да се похвали с 4- или 3-тристранен Ambilight, но разпръсква светлина от двата си профила - достатъчно, за да направи картината по-жива и динамична. Сега, ако е изключен, изображението ми изглежда леко скучно. Налични са различни режими, включително и такъв, който следва ритъма на музиката. Можете също да изберете яркостта, наситеността и т.н. Ако пък разполагате с крушки Philips Hue, можете да ги синхронизирате с телевизора, за да си осигурите още по-поглъщащо изживяване.

 

 

Изборът

Мога да оценя Philips 43PUS6501 наистина високо. Телевизорът се намира в ценовия клас под 1400 лева и предлага редица технологии, които допреди година щяха да ни струват много повече. Като започнем от 4K UHD панела, Ambilight, операционната система, богатия набор от връзки и стигнем до добрия звук.