Не искам да започвам с изтъркани фрази, но времето наистина лети! Ех, Вергилий, колко си бил наблюдателен, но и прозорлив. Според теб бяга (Tempus fugit), но от гледната точка на нашето толкова динамично общество то реално си лети. Сега, когато вече отброяваме не месеците и седмиците, а дните и часовете до края на 2015 година, умът ни обикновено сам, без да го караме насила, започва своята равносметка на последните 12 месеца. Да, на нас, хората, винаги ни е нужна определена ясна и добре изразена линия, в която да можем да размишляваме и от която да започнем да правим промени.

Изпращаме една интересна и вълнуваща от технологична гледна точка година. Ще си призная с нескрита радост, че имах възможност да тествам, разгледам, ползвам толкова страхотни устройства (последното от тях), че вече гледам на 2016 с повдигнатата вежда на човек, който предизвиква бъдещето да го атакува с още… с още технологии и интересни джаджи. И сигурен съм, че това ще стане. Чуваш ли, 2016, очаквам да си още по-интересна, иновативна и страхотна!

 

Интересното предложение

Може би тук вече се чудите за какво точно говоря? Истината е, че този материал е резултат от едно интересно предложение, отправено от Philips към нас, екипа на HiComm. “Искате ли да тествате електрическа самобръсначка от серия 7000?” Като човек, който ревностно избягва всякакъв вид ножчета, които с готовност и остри ръбове очакват грубата среща с лицето му, имах голям интерес да изпробвам още един интересен продукт преди края на годината. И така, флагманът Philips S7720 дойде в офиса. Посрещнах го с подобаващ респект и страхопочитание от джаджа, оборудвана с 5 бръснещи глави (после разбрах, че стотиците ножове са на безопасно място). След поредица от смартфони, таблети, лаптопи и умни часовници да тестваш самобръсначка всъщност е вълнуващо! Убедих се в следващите дни, в които имах възможност да съм временен собственик на подобен продукт.

 

 

Нежната серия

От Philips са разделили предпочитанията на потребителите (мъже в този случай, тъй като ще си говорим само за самобръсначки за т.нар. силен пол) в три серии електрически самобръсначки. По-бюджетни модели (серия 5000), най-висок клас (9000) и едно добре оптимизирано, но най-важното - щадящо (да!) кожата предложение - серия 7000.

Именно от последната дойде и лошото момче (към всеки един досаден косъм, който искате да изтръгнете от бузите, брадичката и шията си) S7720. Моделът е първенец от трите в тази серия на компанията, в която влизат още S7510 и S7310. Разлика има - както в цената, така и в самите модели. Върховият представител се отличава с наличието на аксесоара SmartClean с почистваща касетка, за който ще ви разкажа след малко. В комплекта му има още прецизен тример, който ще откриете и в най-достъпната самобръсначка от трите. Тя от своя страна има едностепенен индикатор за батерия, а двата по-скъпи събратя - тристепенен. Интересното при S7510 е, че в комплекта не присъства тример за по-прецизно бръснене, но има приставка за оформяне на брада. И тримерът, и приставките се сменят лесно - просто издърпвате стандартната, поставяте другата, натискате и... това е. В комплекта и на трите ще откриете удобно калъфче за пътуване. Присъствието на последното е подходящо, тъй като съм сигурен, че голяма част от потребителите ще използват тези самобръсначки и извън дома - в офиса, в хотела, на почивка. Именно затова е налично и заключване на самобръсначката, за да няма инцидентни включвания, докато временният й дом е “някъде в куфара”. Самото заключване се обозначава със символ катинарче на удобния дисплей. Като казвам дисплей, не трябва да очаквате чудесия като на новите смартфони, но той показва цялата нужна информация - ниво на батерия, уведомление, че е време за почистване, за смяна на батерията или че зарядът е напълно изтощен. Всички символи са добре разграничени и достатъчно ясни, за да не се замисляте какво точно гледате.

И трите самобръсначки са оборудвани с батерия, която може да издържи до 50 минути в режим на постоянна работа. Тъй като този сценарий е малко вероятен, батерията е напълно достатъчна за 17 бръснения според данните на Philips. Пълненето на акумулатора отнеме около час, но ако ви трябва за едно бързо изглаждане на лицето, наличен е и такъв режим - бързо дръпване на енергия от мрежата за едно чевръсто бръснене.

 

 

Безкабелната работа и бързото зареждане са сред удобствата, които ми харесаха. Въпреки че нямам навика да се бръсна под душа, все пак пробвах с S7720. Не бих казал, че съчетаването на тези дейности ще ми стане навик, но самобръсначката на Philips може спокойно да се ползва и така - под душа. Последното е валидно благодарение на технологията AquaTec. Тя прави възможно и бръсненето с поставена пяна или гел. Разбира се, можете да обезкосмявате лицето си и без тези допълнителни продукти.

 

Бръснене

Звучи добре на хартия, но и в действителност е така. За човек, който цял живот е залагал на ножчета, а в последните години на машинка за подстригване, тъй като и ние, мъжете, сме раними същества с нежна кожа, използването на Philips S7720 има странно начало. Всъщност очаквах, че машинката ще е по-шумна. Мога да причисля космите на брадата си като меки, а и не мога да се похваля с онези гъсти бради, които са особено модерни напоследък, но бръсненето е наистина удобно, а и бързо и чисто. Но това, което разграничава серия 7000 от много други модели на пазара, са бръснещите глави. От Philips обясняват, че те са с покритие от микроперли (хиляди, ако трябва да изпадам в подробности). И това наистина работи - дори и в моментите, в които трябва да преминете многократно през едно и също място - ножчетата и главите се усещат приятно нежни. Това намалява максимално раздразнението и зачервяването, което би могло да се появи.

 

 

Последната технология, с която от Philips са горди, а и има защо, се нарича DynamicFlex. Без да влизам в излишни детайли, това всъщност е механичната система, която прави така, че трите бръснещи глави могат да се движат в няколко посоки. Резултатът е, че машинката минава добре по лицето и достига до всяко кътче и до всеки закътан косъм, който държи да остане и да краси гушата ви.

Както споменах, най-високият модел в серия 7000 идва и със SmartClean станция. Нейната роля, освен че може да зарежда самобръсначката, е да я почисти. Последното можете да направите дори под течаща вода, но със SmartClean освен почивстването със сапун ножовете на машинката се смазват, за да предложат по-добра работа.

 

Да живееш с електрическа самобръсначка

Времето, в което имах възможност да използва Philips S7720, беше повече от интересно за мен. Да, реално не е продукт, който се ползва постоянно, като в моя случай това се ограничи до два пъти, но е приятно допълнение в ежедневието на мъжа. Смело мога да потвърдя, че използването на подобна машинка е удобно, а голям плюс за мен е бързината на бръснене, чистотата, с която това става, и перленото покритие. Разбира се, винаги когато говорим за подобни интересни продукти, цената е определяща. Бюджетният модел в серията е на препоръчителна цена около 300 лева. Заслужава ли си? Въпреки че не искам да избягам от отговорност, всеки трябва да прецени за себе си.