Ако ви попитат коя е най-отличаващата черта на телевизорите Philips, сигурен съм, че отговорът в почти всяка ситуация ще бъде Ambilight. И аз бих отговорил така. Въпреки че първоначално бях скептичен към този „ореол от светлина“, не просто свикнах бързо с него, но и сега би ми било трудно, ако трябва да се разделим. Всъщност този връзка започна преди година, когато имах по-различна среща с телевизорите Philips, и то директно в магазина като клиент, и оттогава използвам един от моделите на компанията – най-вече за YouTube, Netflix и игра на PlayStation.

Тук обаче е мястото за още един въпрос – може ли само един Ambilight да направи телевизора достатъчно добър? Без изненада отговорът е отрицателен. И 55-инчовият 4K UHD HDR PUS7502 успя да ме убеди, че от Philips напълно разбират това. В рамките на седмица той се превърна в основния телевизор в дома ми, а причината е втората по рода си национална кампания на TP Vision, в която тествате телевизор у дома си, както направих аз, а след това е абсолютно възможно той да остане завинаги ваш. За съжаление PUS7502 при мен тази приятна изненада е невъзможна, тъй като трябва да го върна, но пък впечатлението от него ще остане дълго в спомените ми. И в тези на приятелите ми, с които играхме Until Dawn до… е, до зазоряване.

Това не е първият път, в който от TP Vision предприемат подобно начинание. Преди две години отново потребителите можеха да влязат в ролята на технологични журналисти, за да запишат ревюта на актуални модели телевизори Philips. Ако вече сте направили своята регистрация на специалния сайт на TP Vision, съвсем скоро ще разберете дали ще сте от избраните щастливци, които ще запишат своите впечатления пред камера във видео ревю. Сега е време за моето.

Съвсем по традиция започвам с дизайна. Първото ми впечатление? Чудесната мода на минималистичния и изчистен дизайн продължава! PUS7502, който се предлага в 49-, 55- и 65-инчов вариант, идва с тънка хромирана рамка. Тя е в приятен тъмен цвят, което позволява екранът да се слее с нея, когато е изключен, а когато работи - да няма почти никаква преграда между съдържанието и тристранния Ambilight. Уникалната за телевизори Philips технология е тук, като светлината напуска екрана от три страни, за да бъде илюзията пълна. От менюто можете да избирате разнообразните стилове на поведението й, които варират от следване на видео, звук, чак до по-сериозна консистентност на цвета – гореща лава, дълбоко синьо и т.н. Ако пък си свалите придружаващото приложение, което влиза и в ролята на дистанционно за телевизора, можете допълнително да персонализирате Ambilight светлината. Проблемът е, че поне към момента приложението е с по-сложен интерфейс, отколкото трябва, а може да дава и редки проблеми.

Под долната рамка на екрана е разположен говорителят, а за стабилността на телевизора се грижи централна алуминиева стойка. Това й разположение позволява да го сложите дори на по-малък шкаф, като можете и да го завъртите под лек ъгъл. Профилът е относително тънък, а на гърба е говорителят, който се грижи за ниските честоти, и портовете, сред които 4 HDMI (два HDCP 2.2), 2 USB, антена, CI+, Ethernet-LAN, изход за оптично аудио и стандартен 3.5 мм жак. 

Телевизорът е сертифициран за HDR 10, HDR Premium и новия HDR стандарт HLG

Да се върнем обаче отново отпред, където е екранът. Той е 4K UHD с резолюция 3840x2160 пиксела, edge подсветка и 400 нита светлина. Всичко това е достатъчно, за да бъде телевизорът сертифициран за HDR 10, HDR Premium и новия HDR стандарт HLG (телевизионен HDR), за които се грижи технологията High Dynamic Perfect. В този списък единственият липсващ е Dolby Vision HDR, но покриването на останалите ви гарантира модел, който ще бъде съвместим със съдържанието и на утрешния ден. А именно - ярко, висококонтрастно и пълно с детайли. Към момента HDR съдържание можете да консумирате основно и най-лесно през най-високия абонаментен пакет на Netflix (24.50 лева на месец).

Разбира се, ако това беше всичко, PUS7502 нямаше да бъде толкова интересен модел. Както добре знаем, един от основните “виновници” да бъде картината наистина качествена е процесорът. Тази година в моделите от най-висок клас (този и 9002, който е с OLED панел) това е новият P5, за който от компанията твърдят, че подобрява картината с 50% спрямо миналогодишния върхов модел модел Perfect Pixel UHD, който сега откриваме в моделите от средния клас. И P5 се справя наистина много добре.

Новият процесор P5 се справя наистина много добре

Какво обаче прави той? Kонцентрирал е цялата си сила и мощ в пет важни направления. Първо е движението и изчистването на артефактите или загубата на детайлите, което може да произлезе от по-бързодвижещите се обекти на екрана. Следват цветовете, остротата и преоразмеряването на картината, което е наистина важно, тъй като 4K съдържанието е все по-масово, но пък и все още консумираме много HD, Full HD и дори по-ниско качество от телевизията на живо. И за финал P5 се е концентрирал и върху едно от най-важните направления за качествената картина - контраста, като засича светлината в различните части на картината и обогатява черните места, докато се грижи по-светлите моменти в сцената да не са прекалено осветени.

P5 обаче не е самотният воин в битка за най-добрата картина, на която е способен екранът на PUS7502. От Philips са оборудвали телевизора и с всички останали софтуерни похвати, които познаваме и от предишните поколения, за да се постигне максимално добър резултат.

Perfect Color се грижи от екрана да ни очакват 2235 трилиона цветови нюанса (17-битова обработка на картината + 10-битов панел), които трудно можем да преброим, но можем да усетим под формата на по-наситени и ярки багри и липсата на видимо рязко разделяне между цветните нюанси. Съветът ми обаче е да направите ръчни настройки, с които ще извадите максимума, тъй като от кутията калибрацията не е оптимална. Задължително искам да спомена и Perfect Motion, която се грижи спортните събития или динамичните филми да изглеждат по възможно най-добрия начин, въпреки че при по-високите й нива може да се забележи т.нар. ефект на “сапунената опера”.

Perfect Color се грижи от екрана да ни очакват 2235 трилиона цветови нюанса

Групата се запълва от Ultra Resolution и Perfect Contrast, които са фокусирани съответно върху допълнителните детайли и на контраста. Не във всяка ситуация е подходящо да пускате всяка една от тях, защото може да имат обратен ефект. Хубавото е, че в менюто имате възможност за ръчна настройка на картината, включително и по няколко нива на всяка обработваща система. Налична е и бърза настройка – при нея виждате екрана, а под него се сменят въпроси, свързвани с различните аспекти на картината, като избирате различните им нива. Така само за няколко секунди можете да направите картината по начина, по който ви харесва. Телевизорът има и автоматичен сензор за светлината в стаята, който му помага да поддържа оптималното ниво на яркост на екрана. В YouTube можете да откриете много добри и подробни видеа с оптимизираните настройки за телевизора, с което ще извадите максимума от него.

Както споменах в началото, една от функциите на телевизора у нас е за игра. PUS7502 предлага чудесно изживяване с големия си екран, а с функцията Computer времето за реакция (imput lag) е около 30 мс, което е напълно достатъчно дори за екшъни като Overwatch. Интересното е, че включването на тази функция елиминира възможността за HDR гейминг.

Общото впечатление за картината е на високо ниво. Много детайли, чудесни цветове и прилична яркост и контраст, от който бих искал още малко. Micro Dimming Pro се грижи да извади максимално от него, но в много тъмна стая ще можете да видите някои от привичките на LCD панела и edge подсветката.

За да бъде обаче изживяването пълно, ни трябва и звук, нали? Тук от Philips са се постарали със споменатия по-горе вграден саундбар, посветен на средните и високите честоти, и говорителя за ниските на гърба. Общата изходна мощ е 45 W и това се усеща. Вграденото решение PUS7502 е напълно достатъчно за всяка ситуация, подкрепено от DTS HD Premium Sound. Налични са няколко режима на звука, от които да избирате, сред които глас, игра, филми, музика и т.н. 

За да бъде обаче изживяването пълно, ни трябва и звук, нали? Тук от Philips са се постарали

Подходяща за всяка ситуация е и операционната система Android 6.0, като скоро се очаква ъпдейт до Nougat. Тя предлага удобен начален екран, от който имате бърз достъп до приложенията си, интернет и YouTube, като с подредбата се свиква бързо. Chromecast винаги е полезен бонус, защото можете да стриймвате от всяко Android устройство, включително и директно от компютъра си чрез браузъра Chrome. В магазина за приложения на AndroidTV вече има над 20 000 програми и игри, като за тях имате вътрешна памет от 16 GB. Една част от тях са заети от операционната система и предварително записаните приложения. Хубавото тук е, че можете буквално да я разширите чрез USB памет или външен храддиск и да записвате следващата си игра на тях. Самите игри можете да играете както чрез дистанционното, така и ако включите джойстик. При най-тежките заглавия ще усетите задъхване.

От Google продължават да подобряват версията на Android за телевизори, въпреки че все още могат да бъдат забелязани някои бъгове, но нищо, което да наруши общото потребителско изживяване. То пък е подкрепено от удобното дистанционно, което е достатъчно голямо, без да надхвърля границата на удобното, въпреки че би ми се искало още малко премиум усещане. Бутоните са удобни, кликат приятно, а на гърба му е пълноразмерната QWERTY клавиатура. Много, много удобно решение, когато търсите нещо в YouTube или ако използвате телевизора за сърфиране в интернет.

Philips 55PUS7502 е от онези телевизори, които бързо ще харесате. От приятния дизайн, през големия екран, чудесните зрителни ъгли и цветове. Операционната система позволява бързо прехвърляне на мултимедийно съдържание към големия екран, а звукът е в напълно задоволителните нива за този клас. И всичко това е обградено в меката и хипнотична светлина на Ambilight.