Когато основателят на Android Анди Рубин отстъпи от своята мобилната операционна система, около него се завъртяха слухове, че той ще насочи своята любов към роботите в нова посока, а именно реалните такива! Сега, The New York Times съобщава, че тези слухове са верни: Google са закупили седем различни компании, занимаващи се с роботи във връзка с новата си инициатива - роботиката, и са поставили в Рубин начело на проекта.

Разкритията идват от самия Рубин, който е дал интервю за Таймс, но за съжаление не е предоставил много подробна информация за плановете на Google. Очевидно е, че екипът работещ по този нов проект е различен от този, който работи в Google X лабораторията, която напоследък се превърна в синоним на хардуерните проекти на компанията, като самостоятелно шофиращите се коли и Google Glass.

Въпреки това, Рубин каза, че новото подразделение - което дори би могло да се отдели като нова компания - все още преследва така нареченото "изстрелване към Луната". В момента Рубин наема хора, запознати с роботиката, за проекта и според доклада на Times компанията ще има офиси в Palo Alto и в Япония. Не е ясно и какъв вид роботи ще се правят от Рубин и екипа му, но хора участвали в по-ранни проекти на хуманоидни роботи и роботизирани ръце, казват че творенията на Google ще бъдат в състояние да се движат, и да достигат неща, след което да ги хващат като нормален човек.

"Имам историята на осъществяването на моите хобита в кариерата ми" заявява Рубин пред Times. "Това е най-страхотната работа на света. Като инженер, ти започваш да мислиш за това, което би искал да изградиш за себе си."