Disney изглежда се опитва да превърне много от героите си в реалност. След якето, което може да ви накара да се почувствате като Хълк, сега дивизията Disney Research Robotics показа робо-ръка, вдъхновена от любимия ни робот Baymax от анимацията Big Hero 6. Тя е пълничка, мекичка и има вътрешен проектор, който може да показва здравословния статус или информация за хора, стоящи наблизо.

В доклада на изследователите пише: “Физическата интеракция между роботи и хора е очаквана, но роботите трябва да услужливи и съобразителни, за да избегнат човешко или хардуерно нараняване. Целта ни е да създадем робо-ръка, която да е способна на физическа интеракция с хора и да може деликатно да борави с предмети.”

Механичните части на ръката изглеждат съвсем стандартни. Ръката има лакът и китка, които могат да се движат по същия начин, както на много други роботи. Около “ставите” обаче са поставени огромни възглавници, които изследователите наричат “силово чувствителни модули”. Те са пълни с въздух и засичат когато върху тях има натиск. Това има двоен ефект. Хората са предпазени от твърдите повърхности на робота, а робота - от случайно нанесена хардуерна вреда. Да не говорим, че така можете да гушнете робота. Нещо повече, благодарение на силово чувствителните модули, роботът ще разбере, че го гушкате и ще отговори по подходящ начин на действието ви.

Пръстите също са меки и пълни с въздух. Те са създадени чрез 3D принтиране и използват както твърди, така и пластични материали. Сензорите за натиск, разположени във всеки от тях, позволяват на робота да знае колко натиск осъществява в определена точка и така автоматично да настрои захвата си, за да не нарани човека или предмета пред него.

Разбира се, робо-ръката е само прототип, но използваните материали, идеята и изпълнението няма как да не ни накарат да си помечтаем за момента, когато ще можем да гушнем своя собствен Baymax както Хиро правеше в анимацията.

Тагове: