Концернът General Motors съвместно със специалистите от NASA разработиха роботизирана ръкавица, способна да облекчи сериозно космонавтите по време на изпълнението на тежки физически задачи. В близко бъдеще устройството ще намери приложение и в автомобилната индустрия.

Дългите, повтарящи се физически натоварвания предизвикват в работниците и шофьорите неизлечими увреждания на мускулите, сухожилията или нервите, заети по време на трудовия процес. Този проблем в една или друга форма е налице и при космонавтите - при редовните ремонти на космическите станции физическите усилия често граничат с предела на човешките възможности.

 

Разработеният от NASA и GM механизиран спомагателен прибор представлява един от страничните клонове на съвместния проект Robonaut 2 (R2). Роботизираната ръкавица има същите сензори, изпълнителни устройства и механични „сухожилия", с които е снабден и R2. Разликата е в това, че тук е добавена проследяваща система, която осигурява обратна връзка с човешката ръка. Когато бъдат свити, датчиците в краищата на пръстите на ръкавицата реагират на натиска и подават сигнал към механичните сухожилия за свиване. След това ръкавицата може да удържа даден предмет продължително време. При това усилието, което човек трябва направи, е 2 - 3 пъти по-малко от това, което ръкавицата прилага спрямо предмета, който е в захвата й.