Японският гигант Honda работи по своя робот ASIMO около две десетилетия, но той едва сега започва да изглежда като полезен проект. Най-новата версия на робота, подобен на този, който видяхме преди две години, идва с пакет от физически подобрения, включително нови крака, които ще се справят по-добре с неравен терен, вървене назад и дори възможност за движение със скорост шест километра в час.

Преработени са и ръцете, които вече имат 13 степени на свобода, което дава възможност на "ASIMO да държи и работи с предмети, без да ги чупи и изпуска".

Но подобренията не са само физически, тъй като Honda работят усилено и над изкуствения интелект на ASIMO. Сега хуманоидът може да се разхожда без помощта на оператор и може да наблюдава човешкото поведение и да предскаже резултата от него. Това означава, че ASIMO може да се отмести в коридора например, за да минете - т.е. той знае, че ще ви пречи, и взема изпреварващо решение.

ASIMO също е способен да запаметява множество гласове и лица от тълпите по улицата, а дори да идентифицира множество гласове дори когато говорят едновременно. Още по-впечатляващо е, че роботът може да общува на езика на знаците благодарение на преработените ръце.

За съжаление няма как да отговорим на стандартния въпрос - "Кога ще мога да закупя ASIMO?", но и този ден ще дойде. Роботите са по-близо от всякога до съжителстване с нас.

 

 

Виж още: Honda разработи робот за работа в АЕЦ във Фукушима

Тагове: