Японската компания обяви, че е готова с изцяло нова версия на популярния си робот ASIMO. Макар че умната машина изглежда по абсолютно същия начин, по който изглеждаше и оригиналът, по думите на представители от Honda става дума за изцяло нова конструкция.

Първата версия на ASIMO се появи през 2000 г., а последният робот от серията е представител на шестото поред поколение. Сега той вече е по-лек (с около 6 килограма), по-бърз и по-силен. Андроидът вече има и 23 степени на свобода в повече. Така броят им вече е общо 57. Скоростта на движение на машината пък е нараснала от 6 на 9 километра в час. Гордите с новото си произведение инженери от Honda дори твърдят, че ASIMO вече не е просто автомат, а самостоятелна машина.

С напълно заредени акумулатори ASIMO може да работи до 40 минути, а презареждането на батериите си роботът може да извършва напълно самостоятелно. Той вече е и доста по-интелигентен - "мозъкът" на машината може да събира и оценява данни от многобройните сензори, с които тя е екипирана - зрителни, слухови и дори дактилни. Благодарение на това ASIMO може да прави оценки на текущата го обкръжаваща ситуация, да реагира на действията на хора и да избира адекватно поведение. Така например роботът може да разпознава различни личности както по лицето, така и по гласа, като алгоритъмът за гласово разпознаване, с който разполага ASIMO, е толкова съвършен, че улавя гласа на конкретен човек дори когато той в е група от други хора, всички говорещи едновременно.

Андроидът дори умее да извършва пространствен анализ и да предугажда посоката, в която ще поеме намиращ се около него човек в близките секунди, и по този начин може да избягва сблъсъка си с него.

Тагове: