Илон Мъск многократно ни обещаваше хуманоиден робот, а премиерната дата винаги се отлагаше с няколко месеца. Една от основните двигателни сили, които дърпаха Мъск към проекта, беше, че ако той не го направи - някой друг ще го изпревари. И това всъщност се случи, защото Xiaomi представи CyberOne.  
CyberOne се появи на сцената заедно с изпълнителния директор на Xiaomi Лей Джун на събитие в Пекин в четвъртък, 11 август. Роботът тежи около 52 кг и е висок 1.77 метра, което много се доближава до параметрите, които очаквахме от Optimus (по-познат още като Tesla bot).  
Демонстрацията беше интересна, с леки намеци за красотата на азиатските традиции. CyberOne поднесе на Лей Джун червено цвете, демонстрирайки перфектен контрол на действията си. След това на сцената се появи и CyberDog, но вместо да се впуснат в някой изящен танц, роботът предпочете да си направи селфи със създателя си. Във видеото, което по-късно се появи в YouTube канала на Xiaomi, виждаме, че все пак движенията му не са идеални и ще трябва да мине известно време, преди да се доближи до пъргавината на Atlas на Boston Dynamics.  

CyberOne разполага с модул за дълбочинно виждане Mi-Sense, работещ заедно с алгоритъм за взаимодействие с AI, който му позволява да възприема 3D пространството и да разпознава индивиди, жестове и изражения, „позволявайки не само да вижда, но и да обработва своята среда“, каза Xiaomi в съобщение. Роботът идентифицира 85 вида звуци от околната среда и 45 класификации на човешки емоции - CyberOne може да открие и щастието и да „утеши потребителя в моменти на тъга“. Всички тези функции са интегрирани в процесорите на CyberOne, които са съчетани с извит OLED модул за показване на интерактивна информация в реално време“, добавят от компанията. Все още не са ясни по-точни параметри и функции на робота, а в Twitter пост Лей Джун споделя: „Историята на CyberOne е история за започване на ново пътешествие на изследване в областта на интелигентните роботи”, след което добавя: „Имаме още дълъг път да извървим, но винаги вярваме, че нещо прекрасно предстои да се случи“. 

Снимки: YouTube

Виж още: Tesla загатна за хуманоидния робот Optimus с ново изображение