Дълго време Университетът на Небраска-Линкълн и компанията за медицински технологии Virtual Incision работиха по разработването на робот, който да е постоянен обитател на МКС и да бъде натоварен с нелеката задача да извършва медицински операции на борда. Както знаем, NASA има големи планове за бъдещето на космическите полети, ето защо агенцията отпусна безвъзмездна помощ от 100 000 долара на Университета на Небраска-Линкълн. Роботът, който носи името MIRA („миниатюризиран in vivo роботизиран асистент“) трябва да дебютира през 2024 г. Той може да се управлява дистанционно от хирург като неинвазивен начин за извършване на медицински процедури в Космоса.  
„Платформата Virtual Incision MIRA е проектирана да достави мощността на мейнфрейм устройство за роботизирана хирургия в миниатюрен размер с цел [роботизираната хирургия] да бъде достъпна във всяка операционна зала на планетата“, каза Джон Мърфи, изпълнителен директор на Virtual Incision, в прессъобщение на компанията. „Работата с NASA на борда на космическата станция ще тества как MIRA може да направи операцията достъпна дори на най-отдалечените места.“

 
Въпреки че пътуването до МКС е огромна стъпка, MIRA все още няма точно да оперира астронавтите на борда. Вместо това роботът ще работи през отделение с размерите на микровълнова фурна, като ще реже тъканни аналози и ще движи пръстени по жица. През следващата година професорът по инженерство и съосновател на Virtual Incision Шейн Фаритор, който помогна за разработването на MIRA, и студентката Рейчъл Вагнер ще напишат софтуера на робота и ще проведат тестове, за да се уверят, че роботът ще оцелее при изстрелването към МКС. Предишни тестове включват пенсионирания астронавт Клейтън Андерсън, контролиращ MIRA от 900 мили (1448 километра) през Земята, и успешното отстраняване на тъкан от дебелото черво при процедури, извършвани от хирурзи. 
Изстрелването на MIRA към МКС е първият знак за плановете на NASA за дългосрочни космически пътувания. С обявяването на Lunar Gateway, орбитален лунен пост от NASA и нейните международни и частни партньори, бързите медицински процедури в Kосмоса ще бъдат първостепенна цел в случай на някакъв животозастрашаващ инцидент. 

Снимка: Craig Chandler/University Communication

Виж още: Москва се ядоса: ESA преустанови напълно сътрудничеството си с Русия