След като в САЩ вече има няколко одобрени разрешителни за автономни таксита, следващата дестинация на услугата са улиците на Дубай. Според Дубайската служба за пътища и транспорт (RTA) само няколко седмици след като поддържаната от General Motors AV компания официално стартира търговските си операции без водачи в Сан Франциско, Cruise изпрати две от своите автономни електрически превозни средства Chevrolet Bolt в Дубай, за да започне картографиране на града в подготовка за планирано пускане през 2023 г. Двата автономни автомобила първоначално ще бъдат разположени в района на Джумейра - жилищна ивица покрай плажа - и ще бъдат управлявани от служители, преминали през специално обучение.

Сензорният пакет на Cruise включва лидар, радар и камери за събиране на данни за околната среда на автомобила, които след това могат да се използват за създаване на виртуална карта за автономния водач. На по-късен етап ще бъде използван и Cruise Origins - специално създадено изцяло електрическо превозно средство на компанията, което няма волан или педали.  
Всъщност договорът за откриване на услуга за автономни таксита между Cruise и RTA беше подписан още през април 2021 г. като част от визията на владетеля на ОАЕ Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум да преобразува 25% от общите пътувания с транспорт в Дубай в пътувания със самостоятелно управление до 2030 г. От своя страна Матар Ал Тайер, генералният директор на RTA, каза в изявление, че се надява да достигне 4000 броя Cruise Origins в Дубай до 2030 г. 

Снимки: Cruise

Виж още: Учените смятат, че все повече се разсейваме, докато шофираме