Този робот прилича на R2D2, но името му е Frost и всъщност изпълнява много важна мисия, унищожавайки супервирусите в болницата Станфорд. Роботът е дело на компанията Xenex и излъчва пулсации от ултравиолетова светлина, която спира процеса на ДНК репликация на микроорганизмите или с други думи - убива ги моментално. Особената светлина може да унищожи потенциално смъртоносните микроорганизми, такива като „клостридиум дифициле" (остър колит C-DIFF) и метицилин-устойчивите златисти стафилококи (MRSA), които често обитават болниците.

Тези бактерии мутират и стават все по устойчиви към антибиотиците, затова решихме да използваме за борба срещу тях технологично решение", казва отговорникът за контрола на инфекциите в болницата Станфорд, доктор Саша Медисън.
Роботите Frost струват $ 82000 всеки, като в Станфорд има налице два такива, а самата болница се явява първата такава в Северна Калифорния, използваща подобна технология за дезинфекция. Проведените тестове в болницата са показали, че роботите се справят прекрасно със своята мисия.
„Измерихме нивото на бактериите в хирургическите стаи преди и след използването на робота в тях в течение на 10 минути, като след неговата работа не намерихме в тези стаи нито една бактерия", споделя административният директор на болницата в Станфорд Бред Иглер.

 

Макар, че Frost сам по себе си може да убива над 20 вида микроорганизми, преди да бъде пуснат в действие стаите се третират от персонала с различни белини и бактерицидни разтвори. Ефективността от този комплексен подход е наистина впечатляваща.