Япония стартира събарянето и разчистването на разрушената електроцентрала АЕЦ Фукушима - процес, който се очаква да отнеме между 30 и 40 години според мениджъра на централата. През следващата година от експлоатация ще се извади реактор 3, който беше разрушен от водородна експлозия след цунамито през 2011 г.

Единственият проблем е, че реактор 3 в момента е изпълнен с радиация, която ще бъде опасна за всички хора, които влязат вътре. Така че, вместо да се изпратят хора за почистване на реактора, той ще се почиства от робот. Създателят на реактора е Toshiba и именно тя е създала робота чистач.

В понеделник Toshiba представи дистанционно управляващия се робот, който ще премахва горивни пръти от охлаждащия басейн на реактор 3. Едната „ръка“ на робота държи пръчките стабилно, а другата ги вдига и реже. Работата на робота ще започне през 2017 г. и той трябва да извади и нареже 566 от тези снопове горивни пръти от реактора. Роботът е оборудван с множество камери, което позволява на хората да упражняват надзор на проекта от разстояние.

Кризата във Фукушима се счита за най-лошата ядрена катастрофа след Чернобилската експлозия през 1986 година. Земетресение, индуцирано от цунами, причини срив на три реактора, което освободи радиоактивни материали в околната среда. През 2015 година японското правителство обезщети работник, който е развил левкемия след месеци работа по почистването на площадката във Фукушима. Това бе първото официално потвърждение, че излагането на радиация в повреденото съоръжение може да доведе до рак, съобщава The New York Times. С робота на Toshiba процесът на почистване ще стане много по-безопасен.

 

 

Прочетете още: Virgin Galactic и Y-3 създадоха прототип на нова модна линия космическо облекло