Британски учени откриха гени у акулите, които са отговорни за регенериране на зъбите им в продължение на целия им живот. Тези гени съществуват и у човека, но са в „спящ“ режим. Достатъчно е да бъдат пробудени и беззъбието ще остане в миналото. Зъбите на повечето акули имат формата на остри конуси, като тяхната регулярна смяна става на принципа на конвейера – след като един зъб падне, от вътрешната страна на челюстта израства нов. По своя строеж и произход това са видоизменени пластинки, лежащи в слоя кожа и състоящи се от костното вещество остеодентин.

 

Изследването на механизма на появата на нови зъби у акулите е проведено от специалистите в Университета Шефилд, като учените са успели да отделят специален набор от епителни клетки, формиращи зъбните пластини и активиращи непрекъснатото продължение на регенерация на зъбите. Както предполагат изследователите, отговорните за това гени са присъствали у всички първични гръбначни. Дори след 450 милиона години еволюция те са се съхранили – в акулите в максимална степен на активност, а в човека в „икономичен“ режим. Сменяйки млечните зъби с постоянни с корен, гените „заспиват“, считайки своята мисия за изпълнена.

 

Еволюционно това има обяснение – ако при акулите зъбите се явяват основен елемент за лов и е необходимо да бъдат остри и силни, то при човека от години съществуват други, външни инструменти, които му позволяват да оцелее. Въпреки това дори и при хората традиционният механизъм понякога изневерява – има немалко случаи, в които на възрастни хора започват да им никнат отново зъби. Авторите на изследването смятат, че тази способност може да стане достъпна на цялото човечество – за целта е необходимо да се „разбудят“ спящите гени. С изобретяването на новия метод за генно инженерство CRISPR-Cas9 това е напълно възможно.