Искаме или не, зъбите се изхабяват с възрастта и идва момент, когато се налага да ги заменяме с изкуствени такива. Сега обаче може би има алтернатива на изкуствените протези – и тя е истински зъби, „отгледани“ в лаборатория и създадени от клетки на човешки венец.

 

Проведени са изследвания с миши стволови клетки, които са извлечени от ембриони и специално подбрани така, че да бъдат способни да произведат растеж в други клетки, за да порасне от тях зъб. Така комбинацията между мишите стволови клетки и човешките клетки от венците в лабораторни условия е произвела истински зъб – оформен с емайл и корени. Корените са били напълно живи, което говори, че трансплантирани в човешка уста, те най-вероятно ще врастнат в костта.

 

Резултатите от това откритие могат да означават преломна точка в лечението на пародонтоза и произвеждането на нови зъби у хора, които по някаква причина са загубили своите. Разбира се, стволовите клетки при образуването на зъби, подходящи за имплантация при хора, трябва да са човешки, а не миши, а извличането на стволови клетки от човешки ембриони с научна цел не се възприема за етично. Учените обаче твърдят, че стволови клетки могат лесно да бъдат извлечени от пулпата на човешки мъдрец например и да произведат същия ефект.