Край бреговете на Централна Америка учени откриха акула от съвършено нов вид. Това, което я е правело неоткриваема досега, е тъмната й окраска и фактът, че живее на голяма дълбочина във водата.

 

Студенти под ръководството на професора от Калифорнийската академия на науките Дъглас Лонг са изследвали образци на океанската фауна в лабораторията Pacific Shark Research Center, когато са се натъкнали на неочакваната находка. Правото да кръсти новия вид акули е получила студентка, като списъкът на тези популярни риби се допълни с Etmopterus benchleyi - първата дума се отнася относно родството с черните бодливи акули, а втората част от името е в чест на Питър Бенчли – автора на знаменития роман „Челюсти“.

Новата акула има гладко черно тяло с дължина до 50 см, върху което са разположени специални органи, съдържащи микроскопични кристали пикочна киселина, които карат рибата да фосфоресцира и свети в тъмните океански дълбини. Etmopterus benchleyi обитава на дълбочини от 836 до 1443 метра и води много скрит начин на живот. За осигуряване на храната си акулата се приближава към морската повърхност, където се слива с разсеяната светлина, ловувайки скариди и други морски обитатели. Светлинната маскировка при това й позволява да остане невидима за по-големите хищници. Заради тези си супер способности студентите са искали да кръстят новата акула – нинджа (Ninja lanernshark), но името е останало неофициално.

 

Заедно с Etmopterus benchleyi в рода на черните акули влизат още 40 вида. Те обитават всички океани с изключение на Северния ледовит океан. „Нинджите“ живеят в източната част на Тихия океан – от Никарагуа до Панама и Коста Рика. В момента това е единственият представител на етмоптерусите, обитаващ акваторията на тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка. Учените припомнят, че около 20% от всички известни акули са открити едва в последните 10 години.

Тагове: