Изследователи са идентифицирали хората „цимане“ като имащите най-здрави сърца в света. Както се очакваше, диетите и физическите упражнения са отговорни за състоянието на невероятно здравото сърце дори в напреднала възраст на това боливийско племе. Учените са регистрирали най-ниските нива на нарушена сърдечна дейност, запушени артерии и риск от инфаркт на миокарда.

Проучването, публикувано в The Lancet, е проведено между юли 2014 и септември 2015 г. Учените установяват, че 17 процента от храната на цимане е съставена от месо на диви животни: глиган, тапир и капибара; 7 процента са от сладководни риби като пираня и сом; останалата част от хранителния режим заемат култури като ориз, царевица и маниока.

Те също така консумират и изключително много плодове и ядки. 72 процента от калориите на това племе идват от въглехидрати и само 14 на сто са от мазнини.

Физическата активност е още един благоприятен фактор за доброто здраве на сърцето на тези хора. Всеки ден те изминават средно 17 000 крачки. Това се отнася както за децата, така и за възрастните хора. За сравнение средностатистическият „модерен“ човек изминава около 5000 крачки на ден. „Те имат изумителна физическа активност“, коментира д-р Грегъри Томас от медицински център „Лонг Бийч Мемориъл“ в Калифорния. Цимане не пушат тютюн и не пият алкохол.

"Бих казал, че ние се нуждаем от по-цялостен подход към физическите упражнения, а не само през уикенда", казва Майкъл Гървен, професор по антропология в Университета на Калифорния, Санта Барбара. "Урбанизацията и специализацията на работната сила може да бъде нов рисков фактор за човешкото здраве.“

Едно е сигурно - днес съвременното общество страда от нездравословен начин на живот и само правилният хранителен режим и физическата активност са начинът да се справим с това.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

20 години сезонни промени на Земята протичат пред очите ни за две минути

11 | 18.11.2017