Спринтьорските качества на спортиста зависят от дължината на неговата пета.
До този извод са достигнали изследователи от университета в Амстердам, които показват, че колкото по-малко е разстоянието между глезена и ахилесовото сухожилие, толкова по-ефективно се използва енергията при бягане.

Ахилесовото сухожилие се намира в задната част на глезена и съединява прасеца с петата.
Изследователите предположили, че ефективността на използване на енергията при бягане зависи от това колко енергия може да бъде акумулирана в сухожилието.
Когато кракът на бегача се удря в земята, сухожилието се съкращава, приемайки енергията, която се освобождава при отделянето на крака от земята.

Използвайки математически модел на крак, учените показали, че количеството от запасната енергия най-вече зависи не от механичните свойства на сухожилието, а от разстоянието между глезена и ахилеса.
Колкото то е по-малко, толкова по-малко енергия е необходима на бегача да развие дадена скорост.

За да потвърдят предположението си, авторите на изследването изучили физическите характеристики на 15 професионални бегачи, съобщава сп. Ню сайънтист.
Те измервали разстоянието от глезена до ахилесовото сухожилие, а след това определяли нивото на потребление на енергия при бягане на пътека със скорост 16 км/час.
Резултатите показали, че колкото е по-малка петата на бегача, толкова по-малко кислород е поглъщал организмът му по време на експеримента. Тоест, спортистите с по-малък размер използват по-ефективно енергията.

Тагове: