Знаете ли какво е „вейпинг“? Тази дума, разбира се, липсва от българския език и е буквална транскрипция от vaping. А чуждата дума произхожда от vape, сравнително нов глагол в английския език, който най-кратко се дефинира като „акт на вдишване на водна пара през персонален изпарител“. Или по-точно на специална течност, съдържаща никотин и различни други вещества.


Да, познахте – вейпингът е заместителят на пушенето. На традиционните цигари. Вапоризаторите, наречени още електронни цигари, днес са много модерни в много държави. Пушенето им всъщност се базира на изпарението на специални течности, съдържащи пропилен гликол (PG) или растителен глицерин (VG), а понякога и комбинация от двете. Комбинацията от PG и VG с натурални или изкуствени аромати се използва, за да се създадат екзотични и уникални аромати.Електронната цигара

Създателят на това все по-модерно „явление“ е един китайски фармацевт, наречен Хон Лик. Той бил вдъхновен да създаде безопасен вид цигари, а вдъхновението за идеята му дошло, след като собственият му баща – активен пушач, починал от рак.


Вапоризаторите приличат донякъде на цигари, но се състоят от основно три части – инхалатор (или мундщук, който пъхате в устата си), атомайзер (устройството, което върши основната работа, съдържа и капсулата с течност), и третата и най-обемиста част – батерията. Тя захранва и поддържа работата на атомайзера, който пък от своя страна нагрява течността (E-liquid), създавайки ароматната пара, вдишвана от пушача. Някои от най-търсените аромати са тези на канела, бонбони, ванилия, карамел, пуканки и малини. За да бъде ефектът на имитация на цигара максимален, течностите съдържат и чист никотин, който в различните продукти варира по количество – точно както в различната „сила“ на традиционните цигари.Ползите?

Ето и накратко положителните качества на електронните цигари, които биват изтъквани от търговците и ентусиастите. На първо място предимството на пушенето на такива цигари е, че след тях не остава неприятна миризма, както и лош дъх в устата на пушача. Електронната цигара „гори“, без да отделя дори милиграм пепел или боклуци. В дългосрочен план пушенето на електронни цигари излиза и по-евтино спрямо това да пушите традиционни, като на всичко отгоре още от създаването на модерните варианти през 2003 година се акцентира на факта, че те могат да откажат пушачите от вредния навик, като са и напълно безвредни за здравето.Опасно ли е всъщност?

Заради нарастващата през последните години популярност на вейпинга се провеждат все повече изследвания на пушенето на този тип цигари. Вредата от пушене на традиционните е отдавна доказана, но ситуацията с вейпинга се оказва доста по-сложна. И вероятно всичко зависи от производителя на течността и устройството за пушене.


Да, традиционното пушене убива, като по данни на учени и медици почти половината от пушачите умират от сърдечносъдови болести или рак, развитието на които са били провокирани именно от вредната привичка. За да разберете мащабите на тази заплаха, просто трябва да знаете, че 30% от всички смъртни случаи вследствие на ракови заболявания в САЩ се дължат именно на пушенето.
Появилите се в началото на новото хилядолетие електронни цигари веднага са провъзгласени за безопасна алтернатива на традиционните, като през 2016 година изследванията сочат, че те не само вече са формирали своя аудитория от поклонници, но и тенденцията е сериозно да стеснят обема на продажби на традиционния си „събрат“. Според мнения на някои експерти в близките 10 - 15 години те ще настигнат по продажби и ще се изравнят с тези на тютюневите изделия.


Въпреки успешния старт и големите очаквания към тях скоро след появата им много хора започват да се съмняват в безопасността при употребата им. През пролетта на тази година в САЩ дори бе въведена забрана за продажбата на електронни цигари на лица под 18 години. Освен това през последните години производителите на такива продукти бяха задължени да регистрират своите изделия и течности (включително съставните им части), за да могат да бъдат щателно проверявани за безопасност. А в Нова Зеландия съдържащите никотин течности за пушене са напълно забранени.Споровете

Споровете около това, вредни ли са или не електронните цигари, произтичат от това, че цялостното им влияние върху човешкия организъм наистина не е проверено. Да се доверявате на експертите, утвърждаващи, че да изпускате „пара“ вместо „дим“ е на 95% по-безопасно, е може би само ваше решение. Ако трябва да бъдем честни, течността за пушене на електронни цигари действително не съдържа канцерогенни вещества и смоли, които са основният причинител на рак. Но всъщност вейпингът е възможно да носи вреди на организма по съвсем други механизми, особено в дългосрочен план. Просто никой още не е успял и не е имал време да проследи това. Най-лошото е, че на изследванията пречи и фактът, че много пушачи комбинират вейпинга с пушене на обикновени цигари и това обърква още повече ситуацията.

Група учени, които твърдят че вейпингът е вреден, наскоро изложиха ново изследване, при което акцентират на факта, че при термичното разлагане на пропиленгликола и глицерина, съдържащи се в течността, се отделят токсични вещества – акролеин и формалдехид. Акролеинът дразни лигавицата на очите и дихателните пътища, предизвиква сълзене и има мутагенни свойства. Формалдехидът пък оказва влияние на централната нервна система и дали изобщо е нужно да споменаваме колко е вреден?


По време на изследването те използвали три типа течности и два различни вида атомайзери (изпаряващи устройства). Един от изпарителите бил част от най-евтината електронна цигара с една нагряваща спирала, а другият имал две спирали. Учените използвали газово-течен хроматографски апарат, за да определят химичния състав на изпусканите по време на вейпинг пари, като засичали вдишвания с продължителност от 5 секунди с интервал от 30 секунди помежду им.

 


Оказало се, че още след първото „дърпане“ и започването да се засича, някъде около десетата минута след началото концентрациите на вредни вещества се променяли. Тяхното количество в парата постепенно нараснало няколко пъти, като скоростта на този ръст зависела от напрежението на батерията и освободеното съединение. Например при 3.8 волта при първите пет „дърпания“ се отделяли по 0.46 микрограма акролеин, а впоследствие, когато устройството се нагряло, този показател нараснал до 8.7 микрограма. Но пък в устройствата с двойни спирали количеството на отделен акролеин било значително по-малко.


Напрежението на батерията и времето за употреба на електронната цигара също така увеличавало пропорционално количеството на токсични вещества. Освен това изследователите установили, че в парата се съдържат 31 вредни химични съединения, в това число вероятните канцерогени пропиленов окис и глицидол. Мащабното изследване е публикувано в списанието Enviromental Science & Technology, факт, който не бива да се подценява.


Според други експерти истинската опасност представляват не точно самите електронни цигари, а съставната част на течностите и най-вече на ароматизаторите. Много от тях са напълно безопасни, ако се приемат с храната, но в същото време процесите, които възникват у тях по време на нагряване и вейпинг, не са напълно изучени. А и за изучаването на всеки един от съставните елементи на течностите ще мине немалко време.Докладите

Неотдавна една международна организация Cochrane Collaboration публикува доклад за опасностите от електронните цигари, написан на база всички налични за учените изследвания. Преди това експерти на тази организация неведнъж са пускали материали за вредата от традиционното пушене. Те признават и три основни положителни факта – първо, използването на течности със съдържание на никотин помага на закоравелите пушачи да се избавят от вредния навик в рамките на 2 - 3 години. На второ място те не носят съществени вреди на организма, а най-важното (трети факт) е, че при повечето (не при всички, разбира се) вейпъри се наблюдават промени в кръвта и дихателната система, сходни с тези наблюдавани при пушачи отказали пушенето на традиционни цигари.

 


Въпреки тези положителните факти резултатите от изследванията са противоречиви. Статия, публикувана в списанието PLOS ONE, твърди, че вейпингът помага да откажете пушенето, докато авторитетното списание Lancet Respiratory Medicine твърди точно обратното. И заради тези противоречия се поставят под съмнение не само изводите на учените, но и самите методи, които са използвани за тестване – в частност начините за симулиране на пушенето в лабораторни условия.


За безопасността на електронните цигари в краткосрочен план може много да се говори. Още повече, че съществуват истински факти, потвърждаващи опасенията. Като например неотдавна бе доказано, че вейпингът оказва точно същото влияние на кръвоносните съдове и сърцето, както и обикновеното пушене на цигари. Но за да бъдат точно преценени всички получавани днес данни, ще трябва да се почака още много години – да се сравнява и анализира. А дали вие ще се доверите на търговци и учени, твърдящи, че електронните цигари са безвредни, или не – зависи само и единствено от вас.