Физици създадоха течност с „отрицателна маса“, която се движи обратно на приложената сила. Обикновено, когато един обект бива избутан, то той се ускорява в същата посока, която е упражнен натискът – връзка, описана от Втория закон на Нютон. Но на теория обектът може да има и отрицателна маса, точно както и електрическият заряд може да бъде положителен или отрицателен.

Това явление е описано от професор Питър Енгелс от Университета във Вашингтон, който заедно с група колеги е охладил рубидиеви атоми до температура, малко по-висока от абсолютната нула (около -273 градуса по Целзий), създавайки т.нар Бозе-Айнщайн кондензат.
В това състояние частиците се движат невероятно бавно и показват поведение, предсказано от квантовата механика. Освен това те може да бъдат синхронизирани да се движат заедно в суперфлуидна течност без никаква загуба на енергия. За да се създадат условията за отрицателна маса, учените са използвали лазери, създавайки капан за атомите на рубидия, която може да ги ускорява, променяйки посоката им на движение. Когато атомите са били освободени от действието на лазерния капан, някои от тях са показали отрицателна маса.
Технологията може да бъде използвана за още по-пълно изучаване на това явление.
Ние можем да управляваме тази отрицателна маса без никакви други усложнения“, казва доктор Форбс – един от изследователите, провели експеримента. Този контрол дава и възможност за изучаване на възможните връзки между отрицателната маса и явленията, наблюдавани в Космоса, такива като неутронните звезди, черните дупки и тъмната енергия.

 

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

Одобриха за използване за първи път в света дигитално хапче шпионин

2 | 15.11.2017