Учени от Strathclyde University създадоха хартиени гривни, които ни информират, кога сме прекалили с директното излагане на слънчеви лъчи. Гривните, които са подобни на тези от концерти, фестивали и други многодневни събития, променят цвета си от жълт до розов в зависимост от нивото на ултравиолетова (UV) радиация. Киселинен агент реагира на UV-лъчите и изменя цвета си в зависимост от pH нивата в гривната.


Аксесоарите ще бъдат достъпни за всички, но в зависимост от кожата и косата, ще сменя цвета си по-бързо, ако сте с по-светлочувствителна кожа и светла коса, или по-бавно, ако сте с повече меланин в организма). Професор Андрю Милс и д-р Майкъл Макфърлейн са разработили идеята в отдела по приложна химия към шотландския университет.


"Гривните ще се произвеждат от Intellego Technologies и ще струват не повече от 10 пенса (около 25 стотинки)", коментира Клаес Линдал, представител на шведския производител.

HiComm ви напомня, че използването на слънцезащитен крем е препоръчително за вашето здраве, независимо от аксесоарите, които използвате.

Тагове: